Bursita – cauză de suferință la nivelul genunchiului
Bursita – cauză de suferință la nivelul genunchiului
Bursita – cauză de suferință la nivelul genunchiului
Bursita reprezintă umflarea dureroasă a unui mic sac umplut cu lichid numit bursă, care are efect de amortizare în zonele în care osul s-ar freca altfel de mușchi, tendoane sau piele. De ce apare bursita, cum se tratează și cum se poate preveni?
Ce este bursita?
Bursele sunt structuri anatomice aflate între tendoane, mușchi, ligamente și oase. Rolul lor este de a reduce frecarea și de a facilita alunecarea între diferite ţesuturi ale organismului. Există aproximativ 160 burse în organism, care au forma unor pungi cu lichid și se găsesc atât în interiorul articulațiilor, cât și în exteriorul acestora, dispuse în zone în care mușchii sau tendoanele alunecă peste suprafețele osoase.
Bursita reprezintă inflamația acestor burse. Cele mai frecvente localizări ale bursitelor se află la nivelul membrelor, în jurul articulațiilor mari: umăr, cot, șold, genunchi.
Care este diferența dintre artrită și bursită?
Atât artrita, cât și bursita afectează articulațiile, însă artrita rezultă din uzura normală a cartilajului, căptușeala netedă de la capetele oaselor, iar daunele sunt permanente, în timp ce, în cele mai multe cazuri, bursita este o iritație pe termen scurt. Nu provoacă daune de lungă durată decât dacă nu este adresată și tratată.
Care este diferența dintre tendinită și bursită?
Folosirea excesivă a unei părți a corpului, cum ar fi brațul unui jucător de baseball, care aruncă frecvent mingea, poate duce la tendinită sau bursită. Tendinita este iritația tendonului, un țesut asemănător unui cordon care fixează mușchii de oase. Bursita este o inflamație a bursei. Este posibil ca o persoană să aibă ambele afecțiuni în același timp sau ori una, ori alta.
Care sunt factorii favorizanți în apariția bursitei?
Bursitele la nivelul genunchiului pot apărea la orice persoană, dar sunt mai frecvente la cele care efectuează activități repetitive și stau mult timp în genunchi, ceea ce determină o presiune îndelungată în zona respectivă (parchetarii, instalatorii, grădinarii sunt persoanele cele mai expuse). Apa la genunchi este în general termenul folosit popular pentru a descrie excesul de lichid care se acumulează în sau în jurul articulației genunchiului.
Traumatismele sau microtraumatismele repetate la nivelul genunchiului reprezintă factori favorizanți în apariția bursitelor la acest nivel. O lovitură directă sau o cădere pe genunchi poate duce la inflamația bursei.
Bursita la genunchi sau un chist sinovial pot apărea și la pacienți care sunt diagnosticați și au afectare articulară ca o consecință a poliartritei reumatoide, gutei și pseudogutei.
Simptome bursită
Simptomele bursitei pot diferi de la un pacient la altul, dar, în general, acestea sunt
- Durere
- Sensibilitate localizată
- Mișcare limitată
- Umflare și roșeață, dacă bursa inflamată este aproape de suprafața pielii
Bursita cronică poate implica atacuri repetate de durere, umflare și sensibilitate, care pot duce la deteriorarea mușchilor și la o gamă limitată de mișcare a articulației afectate. Simptomele bursitei pot semăna cu cele ale altor afecțiuni, așa că este nevoie de un control medical pentru a stabili diagnosticul și tratamentul potrivit.
Simptome bursită genunchi
Majoritatea persoanelor cu bursita genunchiului au dureri, deoarece cazurile de bursită a genunchiului sunt de cele mai multe ori rezultatul frecării și iritației. Când bursita este cauzată de frecarea și iritarea bursei, simptomele tind să crească treptat în intensitate.
Persoanele care petrec mult timp în genunchi pe suprafețe dure prezintă un risc mai mare de a dezvolta acest tip de bursită a genunchiului, dar afecțiunea poate apărea și după o leziune traumatică, cum ar fi o lovitură la genunchi. Dacă se întâmplă acest lucru, simptomele pot apărea rapid. Durerea de la bursită poate fi agravată când persoana se mișcă, dar poate apărea și în starea de repaus.
Pe lângă durere, persoanele cu bursită la genunchi pot prezenta o sensibilitate în zona afectată, o umflătură și o senzație de căldură în jurul zonei bolnave. Dacă o bursă este infectată, este posibil să apară și febra, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru a contacta medicul de familie.
Care sunt cele mai frecvente bursite la nivelul genunchiului?
Bursita prepatelară
Această formă de boală reprezintă inflamația bursei situate înaintea patelei (rotulei). Apare ca o consecință a unui traumatism direct la nivelul regiunii anterioare a genunchiului, dar cel mai frecvent apare prin suprasolicitarea în timpul activităților repetitive (afecțiunea aceasta se mai numește și „genunchiul menajerei”). Se manifestă prin durere, senzația de tensiune, căldură și tumefacție locală.
Durerea la genunchi apare spontan și este accentuată de mișcarea repetitivă și de presiunea locală; durerea este mai intensă noaptea și pune probleme de diagnostic diferențial. Continuarea activității premergătoare bursitei va agrava simptomele și va îngreuna vindecarea.
Bursita se poate infecta, iar în acest caz durerea este mult mai intensă, apare caldură, roșeață și tumefacție locală (genunchi umflat) și este necesară aspirarea lichidului, efectuarea de culturi din lichidul aspirat și tratament antibiotic.
Bursita infrapatelară
Aceasta reprezintă inflamația bursei situate între ligamentul patelar și tibie. Apare ca o consecință a traumatismelor și se manifestă prin durere și tumefacție locală. Pacientul nu poate să stea în genunchi, iar acest lucru duce la dificultate în îndeplinirea activităților de zi cu zi.
Bursita anserină
Apare mai frecvent la femei de vârstă medie sau vârstnice, supraponderale, în asociere cu manifestările de artroză la nivelul genunchiului (gonartroză). Durerea apare în regiunea medială a genunchiului, se accentuează la urcatul și coborâtul scărilor și la presiune pe zona medială și internă a genunchiului. Bursita este de multe ori ignorată pentru că există gonartroză concomitentă. Atunci când un pacient are și gonartroză și bursită anserină, durerea cea mai intensă este determinată de bursită.
Cum este diagnosticat un pacient cu bursită?
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic. Radiografia și ecografia articulară sunt utile pentru diagnostic diferențial. Pentru a diagnostica o bursită septică, se intră cu un ac și se aspiră lichidul de la nivelul bursei și se face analiza acestuia, inclusiv cultura.
Care este tratamentul recomandat pacienților cu bursită a genunchiului?
- În primul rând, repausul și aplicarea locală de gheață ajută la calmarea durerii. Punga cu gheață nu se aplică direct pe piele, ci este învelită într-un prosop și se aplică de 3-4 ori pe zi, pentru câte 15 minute.
- Antiinflamatoarele nesteroidiene și antialgicele reduc inflamația și durerea.
- Injectarea locală cu un preparat corticosteroidian contribuie la reducerea inflamației și durerii.
- Tratamentul chirurgical este necesar atunci când tratamentul medicamentos și fizioterapia (în special ultrasunetele) nu au dat rezultate. Se îndepărtează bursa inflamată și pacienții au nevoie de o perioadă de recuperare cu exerciții specifice sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Chirurgia minim invazivă are multe beneficii față de chirurgia tradițională, inclusiv reducerea durerii, perioada de recuperare mai scurtă și mai puține cicatrici. Totuși, majoritatea persoanelor cu bursită a genunchiului nu vor avea nevoie de intervenție chirurgicală.
Tratamentul oricărei bursite depinde dacă implică sau nu infecție.
Bursita aseptică
Această inflamație rezultă din traumatisme locale ale țesuturilor moi sau leziuni de încordare, deci bursa nu este infectată. Tratamentul poate include: odihnă, gheață și compresie, medicamente antiinflamatoare și pentru durere, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, injectarea unui steroid în zona afectată pentru a ajuta la reducerea durerii și a umflăturilor, atele pentru a limita mișcarea articulației afectate.
Bursita septică
Bursa infectată din cauza bacteriilor provoacă durere și umflături, iar tratamentul poate include antibiotice, aspirarea repetată a lichidului infectat (se folosește un ac pentru a elimina lichidul), drenajul chirurgical și îndepărtarea bursei infectate (bursectomie).
Cum poate fi prevenită apariția bursitei la nivelul genunchiului?
Sunt recomandate exercițiile de tonifiere a musculaturii adiacente zonelor care sunt supuse activităților repetitive și presiunilor îndelungate. Articulaţiile şi zonele de presiune trebuie protejate și este recomandată folosirea unor pernuțe de protecție articulară. Dacă un anumit sport cauzează bursita, trebuie luat în considerare antrenamentul care să-i arate pacientului mişcările adecvate pentru a preveni inflamația acestor burse.
Cum se poate preveni bursita, în general?
Deoarece majoritatea cazurilor de bursită apar din cauza suprasolicitării, cel mai bun tratament este prevenirea. Este important ca pacientul să evite sau să modifice activitățile care îi cauzează probleme. Pentru a preveni bursita:
- Folosește o tehnică adecvată pentru activități sportive sau care țin de muncă.
- Evită să stați prea mult timp în picioare sau în genunchi, deoarece astfel pui o presiune mare asupra articulațiilor.
- Menține-te la o greutate sănătoasă pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor. Acest lucru se face printr-o alimentație hrănitoare, cu un număr potrivit de calorii și exerciții fizice regulate.
- Dacă trebuie să stai în genunchi mai mult timp, pune dedesubt o pernă.
- Ia pauze regulate dacă faci o activitate repetitivă.
Dacă ai avut bursită, poți face din nou?
Este posibil să faci bursită de mai multe ori în aceeași zonă. Când te confrunți cu episoade repetate de bursită, aceasta este considerată o afecțiune cronică (de lungă durată), care apare și dispare, reducând treptat mobilitatea în acea articulație.
Când trebuie mers la medic?
Cele mai multe cazuri de bursită se pot rezolva fără tratament în câteva săptămâni, dar e indicat să mergi la un consult medical dacă ai următoarele simptome: durere care interferează cu activitățile de zi cu zi, durere care nu se calmează în ciuda măsurilor de autoîngrijire luate la domiciliu, febră, roșeață, umflare sau căldură în zona afectată, reapariție frecventă a bursitei după ce ai fost deja diagnosticat și tratat.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Bursitis
https://www.nhs.uk/conditions/bursitis/
Beaumont - Bursitis of the Knee
https://www.beaumont.org/conditions/bursitis-of-the-knee
Te-ar mai putea interesa și...