Tiroida îți poate afecta somnul?

Fie ca dormi prea mult, cum este cazul hipotiroidismului, fie ca ai probleme cu adormirea dar si insomnie teraminala_ adica te trezesti prea devereme si nu poti readormi...Disfuncția tiroidiană  te poate împiedica să ai un somn sănătos și odihnitor! Hipertiroidismul și hipotiroidismul prezinta o suprapunere clinică cu condițiile de somn, cum ar fi insomnia, dar si sindromul picioarelor nelinistite și apneea obstructivă de somn.

Aceste descoperiri  sunt rezultatele unor numeroase studii evidențiază importanța identificării și gestionării disfuncției tiroidiene pentru pacienții cu aceste tulburări comune de somn. In plus, tulburările tiroidiene și de somn sunt probleme des întâlnite în rândul populației din tara noastra si au un impact negativ asupra calității vieții, in general. 

Disfuncții tiroidiene. Hipotiroidism vs. hipertiroidism

Tiroida produce doi hormoni principali, tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), care afectează numeroase procese fiziologice din organism, inclusiv menținerea temperaturii corpului, digestia și funcții vitale, cum ar fi ritmul cardiac și respirația. Simptomele care se dezvoltă din cauza producției necorespunzătoare a acestor hormoni pot avea efecte majore asupra organismului și pot varia enorm ca severitate, în funcție de cauza disfuncției.

Tulburările tiroidiene sunt adesea legate de problemele de somn

Două dintre problemele majore ale glandei tiroide includ hipotiroidismul și hipertiroidismul. Hipotiroidismul sau tiroida subactivă se referă la secreția necorespunzătoare a hormonilor tiroidieni de către glanda tiroidă. 

Când hipotiroidismul este prezent, pot apărea mai multe modificări. Unii oameni pot experimenta modificări ale căilor aeriene superioare care duc la dificultăți de respirație în timpul somnului. In plus, ttiroida hipoactivă este asociată cu dureri musculare și articulare, intoleranță la frig și anxietate crescută, iar aceste simptome pot contribui la randul lor la influentarea si fragmnetarea somnului. Chiar dacă deficitul de hormoni tiroidieni nu ar cauza direct insomnie, gama largă de simptome asociate cu disfuncția tiroidiană poate exacerba cu ușurință dificultățile de adormire și poate reduce capacitatea unei persoane de a obține un somn odihnitor de calitate. Tratamentul hipotiroidismului prin terapia de substitutie ce asigura un nivel adecavt al hormonilor tiroidieni pot iezolva de obicei si această problemă.

Hipertiroidismul se referă la supraproducția de hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă. Acest lucru poate apărea din cauza nodulilor hiperfuncționali, gușii tiroidiene, din cauza bolii Graves sau a tiroiditei. Un studiu efectuat la pacienți cu boala Graves, de exemplu, cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului au raportat că 66,4% dintre participanți au avut dificultăți în a adormi.

Alte studii  au sugerat chiar că nivelurile crescute de hormon tiroidian au fost asociate cu mai multe componente ale disfuncției somnului, inclusiv latența prelungită a somnului, dificultăți de menținere a somnului și somnolență excesivă în timpul zilei. În mod similar, pacienții cu tremor cauzat de creșterea hormonilor tiroidieni au avut dificultăți semnificativ crescute în menținerea somnului. Concluziile unor studii mai largi au arătat o corelație directă între nivelurile de hormon de stimulare a tiroidei (TSH), T3 și T4 și severitatea simptomelor de insomnie.

Si hipertiroidismul se poate asocia cu anxietatea sau depresia, care, la rândul lor, pot afecta și mai mult insomnia. 

Simptome hipotiroidism

Simptomele hipotiroidismului pot fi resimțite rapid sau treptat, în funcție de cât de scăzut devine nivelul de hormon tiroidian și cât de brusc scad. 

Simptomele unei tiroide hipoactive includ unul sau mai multe dintre urmatoarele:

•    sensibilitate la temperaturi scăzute (senzație de frig);
•    constipație;
•    piele uscată;
•    unghii fragile;
•    căderea parului;
•    creștere inexplicabilă în greutate; 
•    un nivel ridicat al colesterolului;
•    fața umflată;
•    iritabilitate;
•    disfuncție sexual;
•    ritm cardiac lent;
•    menstruație abundentă și neregulată;
•    somnolență sau oboseală în timpul zilei;
•    dureri articulare sau musculare.

Simptome hipertiroidism

Atunci când glanda tiroidă produce cantitati prea mari de  hormoni tiroidieni, pot fi prezente unul sau diferite simptome, precum:

•    transpirație în exces;
•    intoleranță la căldură/ piele caldă;
•    senzație excesivă de foame;
•    pierdere în greutate;
•    modificări ale dispoziției;
•    atac de panică/ sentiment de nelinişte;
•    iritabilitate/ nervozitate;
•    hiperactivitate;
•    ritm cardiac anormal (bătăi neregulate ale inimii)/ palpitații (bătăi rapide ale inimii);
•    oboseală;
•    insomnie;
•    menstruație neregulată/ menstruație scurtă și ușoară (cu sângerare mică cantitativ);
•    ochi umflați/ proeminență anormală a ochilor; uscaciunea ochilor
•    miscari intestinale accentuate, tulburari de tranzit- diaree;
•    căderea părului/ păr fragil și subțire;
•    slăbiciune musculară;
•    tremurături.

Dacă ai oricare dintre aceste simptome, poate însemna că o disfuncție a tiroidei se află în spatele problemelor de somn cu care te confrunți. 

Totodată, este important de reținut că nu toate aceste simptome trebuie să fie prezente pentru a primi diagnosticul de hipotiroidism sau hipertiroidism. Problemele tiroidiene sunt relativ ușor de diagnosticat și tratat pe baza rezultatelor analizelor de sânge care măsoară diverși indicatori ai funcției tiroidiene.

Somnul și afecțiunile tiroidei

Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot avea impact asupra somnului, iar pacienții se pot confrunta inclusiv cu:

Apnee obstructivă în somn - Pacienții cu apnee obstructivă în somn, mai ales cu obezitate prezintă adesea aceleasi simptome, inclusiv somnolență excesivă în timpul zilei, apatie și senzație de letargie. Aceste simptome sunt, de asemenea, frecvente în hipotiroidism, ceea ce face ca cele două tulburări să fie dificil de separat pe baza istoricului pacientului și a examinării fizice.

Unii pacienți cu hipotiroidism pot avea dimensiuni crescute ale tiroidei, ceea ce cauzează sau agravează obstrucția căilor aeriene superioare. Hipotiroidismul ar putea, de asemenea, altera impulsul ventilator și funcția mușchilor respiratori. Mai mult decât atât, hipotiroidismul poate contribui la apneea obstructivă în somn prin macroglosie (mărirea limbii).

Insomnie - Unii oameni cu hipotiroidism și apnee în somn vor experimenta insomnie. Apneea în somn poate provoca respirație întreruptă și te poți trezi frecvent în timpul nopții, în special spre dimineață. Somnul poate fi slab și neodihnitor.

Din cauza calității proaste a somnului, timpul în pat poate fi prelungit. Dacă mergi la culcare prea devreme sau stai în pat până târziu, poți avea probleme în a adormi la începutul nopții.

Dacă timpul petrecut în pat depășește cantitatea de somn necesară pentru a te simți odihnit, te poți confrunta cu insomnie cronică.

Transpirații nocturne - În contextul dificultății de reglare a temperaturii corpului în hipertiroidism, transpirațiile nocturne pot apărea mai frecvent și acestea îți pot perturba somnul. Menopauza este frecvent asociată cu transpirații nocturne. 

Sindromul picioarelor neliniștite. Funcția anormală a tiroidei crește riscul sindromului picioarelor neliniştite. Dși nu cauzează direct această tulburare, disfunctiile tiroidiene pot agrava simptomele. Persoanele care au acest sindrom se confruntă cu o senzație inconfortabilă sau neplăcută în picioare, în corp, care apar, de obicei, atunci când încearcă să doarmă.

Astfel, simptomele sindromului picioarelor neliniștite pot duce la insomnie și fragmentarea somnului. De regula, orice situație care predispune la cresterea  nivelurilor de hormoni tiroidieni, precum sarcina,precum si expunerea profesionala indelungata la frig, sunt, de asemenea, asociate cu o prevalență mai mare a simptomelor sindromului picioarelor neliniștite.

Studiile efectuate au arata ca simptomele din cadrul sindromului picioarelor neliniștite au fost considerabil mai frecvent intalnite la pacienții cu hipotiroidism decât la pacienții cu funcție tiroidiană normală. În plus, pacienții care au avut hipertiroidism înainte de hipotiroidism, care poate apărea în mod obișnuit în procese autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto, au fost mai predispusi să aibă simptome sindromul picioarelor neliniștite în comparație cu pacienții care nu au avut hipertiroidism înainte de hipotiroidism.

Alte studii au arătat că pacienții cu sindromul picioarelor neliniștite și boala Graves ulterioară au avut o agravare a simptomelor lor sindromului picioarelor neliniștite în timpul stării hipertiroidiene. Câțiva pacienți din acel studiu au avut sindromul picioarelor neliniștite care a  debutat după dezvoltarea bolii Graves.

Cum să dormi bine, dacă ai probleme cu tiroida?

Primul pas pentru a dormi mai bine și a lupta împotriva oboselii este să aduci hormonii tiroidieni înapoi în limite normale, luând medicamentele de înlocuire a hormonilor tiroidieni recomandate de medicul curant in cazul hipotiroidismului. În cazul tiroidei hiperactive poate fi necesară o intervenție chirurgicală sau  tratament cu iod radioactiv.

Ai grijă în cazul în care doza de medicamente este prea mare, este posibil să te confrunți cu senzația de nervozitate și să te confrunti cu insomnii, situatie in care trebuie sa te adresezi medicului endocrinolog pentru posibila reajustare a dozei.

În plus, este important să fie abordate și alte probleme medicale care îți pot afecta somnul. Urmeaza un regim de slabit coordonat de medicul tau endocrinolog, intrucat obezitatea intretine factorii care afecteaza calitatea somnului si chiar disfunctia endocrina. Fa miscare si mai ales o plimbare seara, dupa cina, care te poate ajuta sa te relaxezi mai bine odata ce te-ai bagat in pat.

Nu uita sa te hidratezi corespunzator ziua, dozeaza consumul de lichide astfel incat sa nu iti intrerupa somnul o cantitate dezechilibrat de mare consumata seara nainte de culcare.

Nu cauta in consumul de alcool solutia insomniei, chiar daca te adoarme pe moment, te poate trezi in cursul noptii, din cauza fenomenului de rebound.

Dacă bănuiești că ai apnee în somn, discută cu medicul. Acesta îți poate recomanda modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate, renunțarea la fumat sau îți poate prescrie un tratament, precum terapia CPAP, un aparat trimite un flux constant de presiune prin căile aeriene în gât, pentru a te asigura că acestea rămân deschise în timpul somnului, tratând în mod eficient pauzele spontane în respiraţie.

De asemenea, iată câteva sfaturi de încercat pentru a te odihni mai bine: 

•    Aeriseste ziua si seara si păstrează o temperatură confortabilă în dormitor. Îți poți seta termostatul între 18 și 21°C.
•    Asigura te ca  dormitorul ramane întunecat pe parcusrul noptii dar si in zori; întunericul ajută la producția naturală de melatonină, iar pe de alta parte, primele raze ale soarelui iti pot intrerupe somnul prea devreme.
•    Încearcă o baie caldă cu arome relaxante precum lavandă, citește o carte sau ascultă muzică relaxantă.
•    Dormi într-un pat confortabil, pe o  saltea cat mai uniforma; poti adauga un strat moale special daca este inconfortabila sau prea rigida
•    Evită cina tarzie  si evită in adoua parte a zilei mâncărurile picante, alcoolul, cofeina, cacao.
•    Gestionează stresul! Este principalul dusman al adormirii si readormirii intrucat oamenii tind să se frămante  în loc să închidă ochii când se pun în pat. Încearcă să îți imaginezi scenarii pozitive, sa ai incredere in viitor, eventual sa iti scrii gândurile într-un jurnal sau să practici tehnici de relaxare, cum ar fi meditația.


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI: „Thyroid Dysfunction and Sleep Disorders”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8423342/
NCBI: „The Association Between Subclinical Hypothyroidism and Sleep Quality: A Population-Based Study”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6927586/ 
Everyday Health: „7 Ways to Sleep Better if You Have Hypothyroidism”, https://www.everydayhealth.com/hs/healthy-living-with-hypothyroidism/sleep-better/ 
Web MD: „Thyroid Problems and Insomnia”, https://www.webmd.com/sleep-disorders/thyroid-and-insomnia 
Verywell Health: „Can Your Thyroid Gland and Thyroid Hormones Cause Sleep Disorders?”, https://www.verywellhealth.com/thyroid-hormones-sleep-disorders-3014705#citation-3


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0