Problemele cu greutatea cauzate de glanda tiroida

Afecțiunile glandei tiroide au un impact direct asupra greutății corporale, deoarece hormonii tiroidieni au și rolul de a regla metabolismul. Află cum anume glanda tiroidă este asociată cu problemele cu greutatea și ce se poate face.

Tiroida este o glandă în formă de fluture, amplasată în partea din față a gâtului. Principalul rol al ei este acela de a produce hormoni tiroidieni, mai ales T3 și T4, care reglează o serie de mecanisme din organism, printre care și metabolismul. Atunci când apar dezechilibre la nivelul acestei glande, pot apărea fluctuații inexplicabile de greutate.

Hormonii tiroidieni sunt implicați în multiple procese fiziologice și reglează rata metabolică bazală, stimulează sistemul nervos adrenergic să genereze căldură ca răspuns la expunerea la frig, stimulează gluconeogeneza, lipoliza și lipogeneza. Pacienții cu afecțiuni ale glandei tiroide pot prezenta modificări ale greutății corporale și ale compoziției corporale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hipotiroidismul și hipertiroidismul contribuie la schimbările de greutate

Pe de o parte, dacă hormonii tiroidieni nu sunt suficienți, adică pacientul suferă de hipotiroidism, acesta este predispus îngrășării. Pe de altă parte, dacă glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni, adică pacientul suferă de hipertiroidism, e posibil ca acesta să slăbească.

Multe femei descoperă că suferă de boli ale tiroidei tocmai din cauza problemelor cu greutatea care încep să le dea bătăi de cap. Acestea ajung astfel la medicul endocrinolog, care diagnostichează bolile tiroidei.

Rata metabolică bazală constă în numărul de calorii arse de organism în stare de rapaus – în timpul somnului, în timp ce respiră. Pacienții care suferă de boli ale glandei tiroide au o rată metabolică ce nu se încadrează în parametrii normali. De pildă, hipotiroidismul este asociat cu o rată metabolică mai mică decât cea normală, în timp ce hipertiroidismul este asociat cu o rată metabolică mare.

Legătura dintre problemele de greutate și hipotiroidism

Având în vedere că metabolismul pacientului cu hipotiroidism este mai lent, există predispoziția pentru îngrășare. Cu cât nivelul de hormoni tiroidieni este mai mic, cu atât mai mare va fi riscul de acumulare a kilogramelor în plus.

Mai mult decât atât, pacientul cu hipotiroidism reține sare și apă în țesuturi, lucru care contribuie la creșterea în greutate. În orice caz, obezitatea nu poate fi pusă pe seama afecțiunilor glandei tiroide. De regulă, glanda tiroidă hipoactivă poate fi responsabilă pentru cel mult 5 kilograme în plus.

Tratarea hipotiroidismului ajută la reducerea greutății

Odată ce boala este diagnosticată și tratată cu terapia de substituție hormonală, tendința de îngrășare dispare. După administrarea hormonilor sintetici în fiecare zi, pacientul poate observa o reducere a masei corporale cu până la 10%. Însă odată cu întreruperea tratamentului, kilogramele în plus revin.

Pe lângă tratamentul cu hormoni tiroidieni sub formă de medicament, pacientul supraponderal care suferă de o boală a tiroidei trebuie să adopte și o dietă sănătoasă și echilibrată, precum și un stil de viață mai activ.

Legătura dintre problemele de greutate și hipertiroidism

Metabolismul pacientului cu o glandă tiroidă hiperactivă este mai alert, ceea ce înseamnă că și arderile acestuia sunt mai rapide – așadar, acesta poate observa o scădere în greutate, în ciuda menținerii aceluiași aport caloric consumat.

În unele cazuri, hipertiroidismul poate mări și apetitul, iar într-o asemenea situație e posibil ca greutatea pacientului să nu se modifice în ciuda arderilor rapide, întrucât aportul caloric va fi mărit.

Odată ce pacientul începe să își trateze hipertiroidismul prin tratament antitiroidian, scăderea în greutate va fi oprită, întrucât metabolismul se va regla.

Ce poți face dacă ai probleme cu greutatea din cauza afecțiunilor glandei tiroide?

Dacă suferi de hipotiroidism sau hipertiroidism și ai kilograme în plus sau în minus, în primul rând e important să urmezi tratamentul recomandat de medic. În acest fel, reglezi activitatea glandei tiroide, deci și metabolismul.

Alimentația bazată pe fructe, legume, cereale integrale, carne slabă și pește, însă totodată săracă în zaharuri, produse de patiserie și alimente de tip fast-food va fi de ajutor pentru reducerea indicelui de masă corporală, dar și pentru menținerea greutății.

Exercițiile fizice trebuie să facă parte din rutina zilnică a pacientului cu afecțiuni ale glandei tiroide, în primul rând pentru că acestea ard grăsimile și în al doilea rând pentru că accelerează metabolismul.

Cum slăbești dacă suferi de hipotiroidism?

Elimină zahărul și alți carbohidrați nesănătoși

Zahărul este un agent inflamator, corelat cu diferite probleme de sănătate, inclusiv cu obezitatea. Renunță la zahăr și la produsele cu zahăr precum bomboanele, prăjiturile, băuturile îndulcite, pâinea albă, chipsurile.

Evită potențialii alergeni și alimentele inflamatoare

Orice potențial alergen alimentar, precum și alimentele inflamatoare sunt nerecomandate într-o dietă pentru hipotiroidism. Atenție, deci, la nuci și semințe, cereale, fasole, fructe uscate, lactate, cafea, alcool, ciocolată, zahăr rafinat, ulei de rapiță.

Consumă alimente care ajută la slăbit și la menținerea greutății

Pentru a pierde în greutate când suferi de hipotiroidism alege proteine slabe (carne slabă, pește, ouă), multe legume (dar nu cartofi), ierburi și condimente. Bea dimineața ceai verde și pune oțet de mere peste salate.

Caută să faci mai multă mișcare

Mișcarea este utilă pentru orice persoană care dorește să slăbească, precum și pentru oricine vrea să își mențină greutatea. În plus, activitatea fizică regulată crește energia și stima de sine, reduce durerile articulare și contribuie la combaterea stresului și a simptomelor depresiei. Dacă nu ai timp sau nu îți place să mergi la sală, mergi mai mult pe jos sau fă câteva exerciții de gimnastică ori de yoga la domiciliu. Soluții se găsesc, totul e să te mobilizezi ca în fiecare zi să ai măcar 20 de minute de activitate fizică.

Gestionează stresul

Stresul este una dintre cauzele tiroidei hipoactive, deci gestionarea stresului poate duce la un echilibru normal al nivelurilor hormonale, ceea ce înseamnă că metabolismul leneș va fi accelerat. Pentru a combate stresul, mișcarea regulată este esențială, alături de diverse activități care îți fac plăcere (lectură, întâlniri cu prietenii, excursii în natură), precum și de un somn bun. Ca să obții un somn de calitate, lasă 3 ore între ultima masă a zilei și ora de culcare, nu sta cu ochii în telefon, nu bea alcool și nu fuma cu o oră înainte de a merge la somn.

#sfatulDOC

Dacă te-ai hotărât să mergi la un medic endocrinolog, pregătește-te să adresezi următoarele întrebări:

  • Este afecțiunea mea ținută sub control în acest moment?
  • Analizele de sânge arată modificări îngrijorătoare?
  • Există suplimente sau tratamente noi despre care ar fi bine să știu?
  • Ce complicații pot exista dacă renunț la terapia recomandată?
  • Care sunt potențialele efecte secundare ale tratamentului?
  • Ce modificări de dietă și stil de viață ar ajuta?

Dacă îți dorești să te programezi chiar acum la un specialist endocrinolog, nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!

Te poți programa chiar acum la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME

Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Relationship between thyroid dysfunction and body weight: a not so evident paradigm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6711558/
Studiul „Relationship between thyroid dysfunction and body weight: a not so evident paradigm”, apărut în Int J Gen Med. 2019; 12: 299–304, doi: 10.2147/IJGM.S206983, autori: Mónica Ríos-Prego, Luis Anibarro și Paula Sánchez-Sobrino

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0