Cum combati caderea parului cauzata de tiroida

Părul poate fi considerat o oglindă a sănătății tale, deoarece unele probleme pe care le ai se pot reflecta în aspectul podoabei capilare. Afecțiunile glandei tiroide cauzează adesea căderea părului, însă există soluții care combat efectele pe care hipotiroidismul sau hipertiroidismul le are asupra acestuia.

Pacienții diagnosticați cu afecțiuni ale glandei tiroide se plâng adesea de căderea abundentă a părului, precum și de schimbări ale texturii firelor de păr, care devin subțiri, deshidratate și își pierd strălucirea.

Dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune a glandei tiroide, trebuie să faci tot posibilul pentru a combate efectele secundare pe care această situație le poate avea asupra părului tău. În primă fază, este esențial să vizitezi cabinetul unui medic dermatolog pentru a te asigura că nu este vorba despre alți factori care cauzează căderea părului.

De ce apare căderea părului la persoanele cu afecțiuni tiroidiene?

Când producția de hormoni este perturbată, în special de hormoni T3 și T4, acest lucru afectează și alte procese din organism, cum ar fi creșterea părului. Părul cade și este posibil să nu fie înlocuit cu fire noi, ceea ce duce la rărirea părului pe scalp și în alte zone, cum ar fi sprâncenele.

Alopecia este o afecțiune autoimună frecvent întâlnită la persoanele cu afecțiuni tiroidiene. Alte boli autoimune care pot duce la căderea părului și sunt adesea legate de problemele cu tiroida includ sindromul ovarului polichistic și lupusul eritematos.

Apoi, trebuie să știi că nu numai disfuncțiile glandei tiroide sunt responsabile pentru căderea părului, ci și unele medicamente care fac parte din tratament. Carbimazolul și propiltiouracilul sunt medicamente antitiroidiene care pot duce, în cazuri rare, la căderea părului. Dacă problema se agravează și căderea părului devine îngrijorătoare, discută cu medicul endocrinolog în vederea schimbării tratamentului. 

Care sunt simptomele căderii părului legate de afecțiunile tiroidei?

Căderea părului nu apare brusc la persoanele care au hipotiroidism și hipertiroidism, ci se instalează lent. Persoana afectată poate să nu observe neapărat zone de chelie, cât faptul că părul poate părea mai subțire peste tot. În mod normal, în fiecare zi pierdem 50 și 100 de fire de păr de pe cap. Când creșterea normală a părului este întreruptă, firele de păr nu se mai regenerează.

Formele ușoare de afecțiuni ale glandei tiroide nu duc, în general, la rărirea părului. Cu tratament, creșterea părului poate fi vizibilă în câteva luni, deși firele pot diferi de părul original în ceea ce privește nuanța sau textura.

Cum poți combate căderea părului cauzată de afecțiunile glandei tiroide?

Iată ce măsuri se pot lua pentru a contribui la combaterea căderii părului cauzată de afecțiunile tiroidei:

Ia în calcul un supliment cu biotină

Suplimentele pe bază de biotină pot fi de mare ajutor persoanelor care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide. Biotina acționează direct asupra foliculilor de păr, stimulând regenerarea. Totodată, aceasta fortifică și textura firelor de păr. Înainte de a lua suplimente pe bază de biotină dacă te confrunți cu căderea părului, este obligatoriu să ceri înainte sfatul medicului, întrucât această vitamină îți poate afecta rezultatele analizelor.

Folosește un șampon adecvat

Dacă suferi de o afecțiune a tiroidei, ai nevoie de un șampon care să combată efectul static, dar să hidrateze totodată părul în profunzime. Așadar, alege întotdeauna un șampon hidratant, pentru păr uscat sau degradat.

Folosește măști pe bază de ulei de cocos

Pacienții diagnosticați cu hipotiroidism ar trebui să folosească ulei de cocos în mod regulat. Grăsimile polinesaturate sunt extrem de nesănătoase în special în cazul persoanelor care au probleme cu tiroida însă, pe de altă parte, grăsimile săturate sunt benefice pentru glanda tiroidă. 

Uleiul de cocos este de ajutor atât dacă este consumat, cât și dacă este aplicat pe păr, sub formă de mască hidratantă. Dacă preferi uzul intern, 1 lingură de ulei de cocos este suficientă în cazul hipotiroidismului.

Asigură organismului vitaminele de care are nevoie

Vitamina C asigură buna funcționare a sistemului imunitar. Totodată, această vitamină stimulează secreția de colagen, care este benefic atât pentru piele, cât și pentru păr. Și vitamina E ajută într-o asemenea situație. Antioxidanții combat efectul radicalilor liberi așa că nu numai că această vitamină previne căderea părului, însă stimulează totodată și regenerarea podoabei capilare.

Atenție la alimentele inflamatoare

În general, o dietă bazată pe alimente integrale este indicată și persoanelor sănătoase, și celor care suferă de boli tiroidiene. Când te tratezi pentru hipotiroidism, e bine ca alimentele cu calciu să fie consumate la cel puțin patru ore după administrarea levotiroxinei pentru o absorbție optimă. 

Pe de o parte, alimentele procesate, cum ar fi zahărul și produsele cu zahăr, carnea roșie și alimentele prăjite, pot provoca un răspuns inflamator în organism, la fel și cofeina și alcoolul. Inflamația prezentă în organism poate agrava simptomele tiroidiene, inclusiv căderea părului. Pe de altă parte, ghimbirul și turmericul sunt alimente antiinflamatoare care pot îmbunătăți funcția endocrină.

Organismul folosește iod pentru a produce hormoni tiroidieni, așa că prea mult poate duce la dezechilibre. Algele marine sunt bogate în iod și pot agrava simptomele afecțiunilor tiroidiene, inclusiv căderea părului. Și unele multivitamine și siropuri pentru tuse pot conține și iod, așa că e indicat să se studieze cu atenție etichetele.

Practică yoga

Nu vezi nicio legătură între yoga și căderea părului ori disfuncțiile tiroidei? Ei bine, există. Yoga ajută la reducerea simptomelor și în cazul hipotiroidismului, dar și în cazul hipertiroidismului. Există o serie de asane care reglează activitatea glandei tiroide și ameliorează simptomelor afecțiunilor acesteia.

E indicat ca, dacă nu ai mai făcut yoga niciodată, să mergi mai întâi la un curs cu un instructor acreditat, pentru a învăța să execuți corect posturile și pentru a evita eventualele accidentări. Ulterior, poți practica mișcările la tine acasă, eventual urmărind materiale video postate de instructori pe YouTube.

Folosește ulei de primulă

Cunoscut și sub denumirea de ulei de luminiță de seară, uleiul de primulă este bogat în acizi grași Omega-6 care ajută părul să se regenereze, dar și să crească mai sănătos. Poți beneficia de proprietățile acestui ulei fie consumându-l sub formă de capsule, fie aplicându-l direct pe scalp, sub formă de mască de păr.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
EndocrineWeb - Thyroid Hair Loss Help 
https://www.endocrineweb.com/news/thyroid-diseases/thyroid-conditions-hair-loss-help
JAAD - The association among thyroid dysfunction, thyroid autoimmunity, and clinical features of alopecia areata: A retrospective study
https://www.jaad.org/article/S0190-9622(18)30661-3/fulltext
Studiul „The association among thyroid dysfunction, thyroid autoimmunity, and clinical features of alopecia areata: A retrospective study”, apărut în JAAD, VOLUME 81, ISSUE 2, P602-605, 2019, DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaad.2018.04.051, autori: Sang-Myung Park et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0