Chisturile tiroidiene: simptome, cauze și tratament

Chisturile tiroidiene reprezintă regiuni ale tiroidei mărite cu lichid, care pot fi mici - mai puțin de 1 cm, sau mai mari și uneori apar sau se dezvoltă foarte brusc, implicând pe parcurs o simptomatologie usoara - dureri, jenă în gât, dar uneori prin compresia structurilor anatomice învecinate, pot duce la afectarea vocii.

Chistul tiroidian conține lichid. Nodulii tiroidieni care sunt în întregime chistici, caz în care nu există componente solide detectabile în fluid, sunt în mod obișnuit benigni în majoritatea cazurilor.

Chisturile tiroidiene mai complexe ce conțin atât componente solide, cât și fluide, ar trebui să fie evaluate de experți endocrinologi prin metode imagistice, precum ecografia cu ultrasunete, și evaluate prin citopatologie tiroidiană atunci când sunt indicate criteriile pentru biopsie sau prelevarea de probe a celulelor.

Simptomele chisturilor tiroidiene

Nodulii chistici pot rămâne stabili, ocazional se micșorează sau uneori continuă să se extindă. Unele chisturi se pot extinde rapid din cauza sângerării sau hemoragiei.

Chisturile care se extind rapid pot deveni simptomatice, uneori vizibile la suprafață, cu durere, dificultăți la înghițire și, foarte rar, schimbarea vocii.

O modificare inexplicabilă a greutății este unul dintre cele mai frecvente semne ale unei tulburări tiroidiene. Creșterea în greutate poate semnala niveluri scăzute de hormoni tiroidieni, o afecțiune numită hipotiroidism. În schimb, dacă tiroida produce mai mulți hormoni decât are nevoie corpul, este posibil să slăbiti în mod neașteptat.

Cauzele chisturilor tiroidiene

Nu se cunoaște cauza pentru care atât de mulți oameni au chisturi tiroidiene. Creșterea chistului este, de asemenea, legată de activitatea hormonală, iar unele chisturi tiroidiene conțin hormonul coloid, care este produs în tiroidă. 

Coloidul este un precursor inactiv al T3 și T4. Este alcătuit dintr-o glicoproteină numită tiroglobulină, produsă de celulele epiteliale, care este legată de iod. Iodul se leagă de reziduurile de tirozină ale tiroglobulinei.

Cât de grave sunt chisturile?

Chisturile care sunt complet umplute cu lichid prezintă un risc mult mai scăzut de cancer tiroidian comparativ cu chisturile care au componente solide. Diagnosticul unei leziuni tiroidiene chistice se poate face în momentul ecografiei sau în urma unei biopsii cu ac fin atunci când se obține lichid din chistul tiroidian, doar în scop diagnostic sau atunci când chisturile mai mari (peste 3 cm) sunt evacuate.

Ce evoluție au chisturile?

Evoluția spontană a unui chist tiroidian este rară, dar poate apărea în până la 15% din cazuri. Cele mai multe chisturi mari sau chisturi complexe trebuie aspirate cu un ac fin pentru a exclude posibilitatea apariției malignității. Biopsiile cu ac ghidate cu ultrasunete ale unui nodul chistic complex sunt necesare pentru a se asigura că materialul pentru biopsie conține celule tiroidiene și nu doar lichid chistic. Numai aceste celule ale componentei solide vor furniza informațiile necesare, dacă nodulul chistic este sau nu îngrijorător.

Pentru evaluarea unui nodul parțial chistic, riscul de cancer pare proporțional cu gradul în care nodulul conține și componente solide. Nodulii parțial chistici, care conțin cel puțin 50% țesut solid, prezintă un risc de malignitate similar cu nodulii de dimensiuni egale care sunt complet solizi. Pe de altă parte, nodulii în mare măsură chistici, cu componente solide mai mici, prezintă un risc mult mai mic de cancer tiroidian, de obicei mai mic de 5%.

Biopsie

În urma echografiei medicul poate opta pentru o biopsie de aspirație cu ac fin. În timpul acestei proceduri: 

-    Un ac foarte mic este introdus prin gât în chistul tiroidian, după anestezia locală, sub ghidaj ecografic
-    Acul aspiră o probă din materialul chistului
-    Celulele din proba respectivă sunt apoi analizate la microscop pentru a determina dacă oricare dintre celule este canceroasă.

O biopsie de aspirație cu ac fin este cel mai des utilizată pentru chisturi dacă: 

-    Acestea au peste 1,5 centimetri
-    Acestea sunt complexe
-    Acest lucru ridică îngrijorarea medicului dumneavoastră

Scanarea tiroidei

Dacă medicul dumneavoastră constată că chistul tiroidian este complex, va trebui să stabilească dacă produce sau nu hormoni tiroidieni. Un nodul care produce hormoni tiroidieni, cunoscut sub numele de nodul activ sau toxic, poate provoca hipertiroidism.

Dacă aveți nevoie de o scanare a tiroidei, veți lua o pastilă de iod radioactiv. Medicii vor face o fotografie a funcției tiroidiene urmărind iodul pe măsură ce se deplasează prin tiroidă
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, nu trebuie să faceți niciun test cu elemente radioactive.

Tratament

Aproximativ 15% din chisturile tiroidiene se vor rezolva singure, altele nu vor avea nevoie de niciun tratament, dar dacă se constată că chistul este canceros sau cauzează simptome, medicul dumneavoastră ar putea decide să îl abordeze terapeutic.

Tratamentele obișnuite pentru chisturile tiroidiene sunt:

Monitorizarea

În majoritatea cazurilor, dacă chistul are o dimensiune mai mică de 3 centimetri și nu este canceros, medicul dumneavoastră îl va lăsa în pace. Probabil veți fi monitorizat cu ultrasunete o dată sau de două ori pe an pentru a vă asigura că nu se schimbă sau nu se mărește. 

Cel mai frecvent, chisturile tiroidiene pure, care au o dimensiune de 3 cm sau mai mică, sunt doar observate și monitorizate pentru modificări. 

Aspiraţie

Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată scurge chisturile prin aspirație, similar cu biopsia de aspirație cu nevoie fină. Cu toate acestea, dacă chistul este drenat, acesta va reapărea 60 - 90% din timp. Terapia supresivă cu levotiroxină poate reduce riscul de recidivă, mai ales dacă aspirația este efectuată după câteva luni de tratament cu levotiroxină, dar riscul de recidivă rămâne semnificativ ridicat. 

O terapie alternativă emergentă este scleroterapia chistică prin injectare de etanol în nodul, după aspirarea completă a lichidului chistic.

Astfel, medicii pot combina aspirația cu injecția percutanată de etanol (PEI), care poate reduce permanent dimensiunea chistului fără intervenție chirurgicală.

Tehnica pare eficientă și sigură: ar putea deveni tratamentul preferat pentru chisturile tiroidiene. Atunci când terapia menționată anterior nu reușește să evite recidiva chistului sau când dimensiunea nodulului este prea mare, este necesară intervenția chirurgicală.

O mică proporție (aproximativ 3%) dintre nodulii chistici diagnosticați ca chisturi tiroidiene nu provin din epiteliul folicular, ci mai degrabă din paratiroidă. Aceste chisturi pot fi suspectate în urma examinării culorii lichidului chistic extras, care de obicei, dar nu întotdeauna, este la fel de transparent ca apa. Diagnosticul final este realizat cu ușurință prin constatarea concentrațiilor ridicate de hormon paratiroidian și a concentrațiilor scăzute sau nedetectabile de tiroglobulina în aspiratul fluid. De cele mai multe ori, calcemia este normală. 

Diagnosticul diferențial între chisturile tiroidiene și chisturile paratiroide are implicații terapeutice importante, deoarece chisturile paratiroidiene nu tind să reapară după aspirația cu ac fin și, desigur, nu răspund la tratamentul cu levotiroxină.

Medicii pot folosi și iod radioactiv pentru tratarea hipertiroidiei. Luat sub formă de capsulă sau sub formă lichidă, iodul radioactiv este absorbit de glanda tiroidă. Acest lucru face ca nodulii să se micșoreze și  simptomele hipertiroidiei să dispară, de obicei în termen de două până la trei luni. Vi se pot administra medicamente anti-tiroidiene în funcție de investigații.

Intervenție chirurgicală

În cazuri rare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a elimina tiroida sau chistul. Acesta este cel mai adesea utilizat pentru chisturi mari sau pentru cele care provoacă simptome. Operația tiroidiană elimină în mod eficient chisturile tiroidiene, dar nu este utilizată în mod obișnuit decât dacă există mai multe chisturi tiroidiene mari și acestea au devenit vizibile sau simptomatice pentru pacientul cu tiroidă.

Opțiunile pentru operația tiroidiană sunt: 

•    Tiroidectomia: îndepărtează toată tiroida sau doar o parte, cum ar fi chistul.
•    Lobectomie tiroidiană: îndepărtează jumătatea tiroidei pe care se află chistul.
•    Istmectectomie: îndepărtează doar istmul tiroidian.

Prognosticul pentru persoanele cu chisturi tiroidiene este extrem de bun. Șansele ca chistul să fie canceros sunt mai mici de 10%. Dacă aveți cancer, ratele de supraviețuire pe 5 ani pentru cele mai frecvente tipuri de cancer tiroidian sunt de 98 până la 100% .

Ruptura spontană hemoragică bruscă a unui chist al glandei tiroide este o afecțiune rară, dar ar trebui luată în considerare când se instalează o umflare bruscă și masivă a gâtului care ar putea pune în pericol viața. 

Dacă ați aflat recent că aveți un chist tiroidian, încercați să vă relaxați: în majoritatea cazurilor, chisturile tiroidiene sunt inofensive și vor avea nevoie doar de monitorizare continuă.

Aproape toate chisturile tiroidiene sunt benigne. Cu toate acestea, ocazional, chisturile tiroidiene complexe pot fi canceroase. Din acest motiv, medicul dumneavoastră va dori să efectueze teste suplimentare pentru a determina dacă aveți cancer tiroidian, o formă foarte tratabilă de cancer.

Înainte de a vă întâlni cu medicul endocrinolog pentru a discuta despre chistul tiroidian, scrieți orice întrebări pe care le-ați putea avea și asigurați-vă că medicul dumneavoastră are timp să le răspundă temeinic.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie 
Clayman Thyroid Center, Medical Center of Trinity in Tampa Florida. Thyroid Cysts
Furio PaciniSr.,Leslie J. De Groot, in Endocrinology: Adult and Pediatric (Seventh Edition), 2016


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0