Ce suplimente pot fi utile pentru tiroida?

Cea mai bună modalitate de a susține sănătatea tiroidei este o dietă hrănitoare. Totuși, unele suplimente pot ajuta tiroida în cazul persoanelor cărora le este dificil să urmeze o dietă echilibrată.

Alimentația echilibrată susține sănătatea generală, inclusiv a glandei tiroide. Cu toate acestea, unii nutrienți suplimentari, sub formă de supliment pentru tiroidă, le-ar putea fi utili persoanelor care au dificultăți în a menține o dietă echilibrată, cum ar fi femeile însărcinate sau care alăptează, pacienții cu boli tiroidiene sau persoanele cu probleme de sănătate subiacente.

E bine de reținut că, înainte de a lua orice suplimente nutriționale, e indicat să se ceară sfatul medicului de familie sau al medicului curant, în cazul celor care se află în anumite tratamente medicamentoase. Medicul poate ajuta la identificarea dozei corecte și poate preveni pacientul dacă suplimentele îi vor afecta în vreun fel tratamentul curent.

Ce efect are iodul asupra tiroidei?

Lipsa de iod poate cauza tulburări tiroidiene. Persoanele cu tiroida sănătoasă trebuie să aibă niveluri adecvate de iod în corp; aportul zilnic recomandat de iod este relativ mic, 150 mcg pentru persoanele de peste 19 ani. Cu toate acestea, adolescentele și femeile însărcinate necesită o doză puțin mai mare, de 220 mcg, iar mamele care alăptează au nevoie de 290 mcg.

Prea mult iod sub formă de supliment pentru tiroidă poate cauza hipotiroidism sau o tiroidă subactivă și hipertiroidism sau o tiroidă hiperactivă. La persoanele cu hipotiroidism și hipertiroidism, administrarea de suplimente de iod poate fi inutilă sau potențial dăunătoare. Medicii prescriu de obicei medicamente care conțin hormoni T3 și T4 (glanda tiroidă folosește iod pentru a produce acești hormoni).

Surse de iod disponibile în mod natural există în alge, cod, iaurt grecesc și ouă.

Ce efect are seleniul asupra tiroidei?

Organismul are nevoie de seleniu pentru funcția antioxidantă și pentru metabolismul hormonilor tiroidieni, iar o lipsă de seleniu poate duce la disfuncție tiroidiană. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să sugereze dacă suplimentele cu seleniu pot reduce riscul unei persoane de apariție a tulburărilor tiroidiene. Aceste suplimente par să fie benefice pentru persoanele cu boala Hashimoto .

Atenție, aportul prea mare de seleniu la persoanele fără carență poate duce la diverse afecțiuni, cum ar fi hiperglicemia, ateroscleroza sau cancerul. Aportul recomandat de seleniu este de 55 mcg pe zi la copiii peste 14 ani și adulți, și de 60 mcg pe zi la femeile însărcinate.

Surse alimentare de seleniu

Sursele mari de seleniu includ: nuci braziliene, ciuperci crimini, cod, creveți, ton, halibut, somon, scoici, pui, ouă, ciuperci shiitake, miel și curcan. Nucile braziliene sunt deosebit de bogate în seleniu; este nevoie doar de una sau două pe zi pentru a vă îmbunătăți starea de seleniu și pentru a stimula funcția imunitară. 

 

Ce efect are zincul asupra tiroidei?

Organismul are nevoie de zinc pentru funcționarea tiroidei, acest mineral jucând un rol în sinteza și metabolismul hormonilor tiroidieni. Însă, a lua prea mult zinc pentru perioade îndelungate poate provoca simptome digestive sau poate conduce la niveluri scăzute de cupru ori la scăderea imunității. Doza recomandată de zinc este de 8 mg pe zi femeile și 11 mg bărbații.

Sursele alimentare de zinc includ stridile, carnea roșie, carnea de la păsări de curte, fructele de mare, cum ar fi crabul și homarii, cereale fortificate pentru micul dejun.

Ce efect are fierul asupra tiroidei?

Tabletele cu fier și multivitaminele care conțin fier pot afecta capacitatea organismului de a absorbi tiroxina. Unii oameni cu hipotiroidism, gușă sau cancer tiroidian pot lua tiroxina ca medicament. Prin urmare, unii specialiști recomandă să se aștepte câteva ore după administrarea tiroxinei înainte de a se lua un supliment de fier.

Surse bune de fier din alimentație sunt carnea slabă, fructele de mare, fasolea albă și roșie, mazărea, lintea, spanacul.

Ce efect au acizii grasi omega 3 asupra tiroidei?

Acizii grași polinesaturați Omega-3, în special formele lor cu lanț lung: acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) au efecte benefice asupra sănătății in general, dar si asupra tiroidei prin rolul lor puternic antiinflamator.

Hipertiroidismul este asociat cu anomalii ale ficatului.  Un studiu  recent a evaluat disfuncția hepatică indusă de hipertiroidism la animale si efectele ameliorative ale omega-3 asupra disfuncției hepatice induse de hipertiroidism și a mecanismelor care stau la baza. Grupul tratat cu omega-3  a prezentat scăderea raportului dintre greutatea ficatului și greutatea corporală, scăderea nivelului seric de triiodo-l-tironină, creșterea nivelului seric al hormonului de stimulare a tiroidei, scăderea nivelului seric al alanin transaminazei, aspartat transaminazei și factor de necroză tumorală-alfa, niveluri hepatice crescute ale capacității totale antioxidante și niveluri hepatice scăzute de peroxid total și interleukin-1 beta în comparație cu grupul hipertiroidian. În plus, studiile histopatologice au arătat și o îmbunătățire marcată determinand concluzia că omega-3 a avut efecte terapeutice încurajatoare împotriva disfuncției hepatice induse de hipertiroidism, atribuibile mai multor mecanisme: efecte antioxidante, antiinflamatorii și antifibrotice.

Hipotiroidismul Acizii grași Omega-3 au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la scăderea inflamației la nivelul glandei tiroide legate si de alte afecțiuni precum tiroidita Hashimoto, tiroidita DeQuervain sau alte forme de tiroidite.

Relația dintre omega-3 și inflamație poate fi deosebit de benefică pentru persoanele cu tulburări autoimune ale tiroidei, cum ar fi Hashimoto. La Hashimoto, sistemul imunitar atacă glanda tiroidă și provoacă inflamație. Inflamația rezultată eliberează anticorpi tiroidieni și poate duce la hipotiroidism. Grăsimile Omega 3 asigură integritatea membranei celulare, ceea ce le protejează împotriva deteriorării și permite celulelor dumneavoastră să comunice bine între ele. Glanda tiroidă reprezinta metabolică a organismului. Încorporarea mai multor surse de omega-3 în dieta  poate ajuta la optimizarea sănătății generale a tiroidei și a unora dintre simptomele asociate cu tulburările tiroidiene, inclusiv:

  • Ceața creierului
  • Depresie
  • Probleme digestive, cum ar fi intestinul permeabil și constipația
  • Pielea uscată și subțierea părului
  • Sănătatea cardiovasculară, inclusiv hipertensiunea arterială
  • Îmbunătățirea metabolismului

Surse alimentare de omega-3

Alimentatia este sursa principală de omega-3. Strămoșii noștri aveau o dietă bogată în omega-3. Cu toate acestea, cultura alimentară actuala a dus la o scădere a aportului de omega-3. Deoarece corpul nostru necesită acești acizi grași esențiali, este benefic să încorporăm următoarele alimente bogate în omega-3 în dieta noastră:

  • Pește gras de apă rece și alte fructe de mare (somon, sardine, macrou, ton și hering)
  • Uleiuri vegetale (uleiuri din semințe de in, soia și canola)
  • Nuci și semințe (nuci, semințe de in, semințe de chia)
  • Alimente fortificate (anumite mărci de produse lactate, sucuri și băuturi din soia)

Mănâncă două porții recomandate de pește pe săptămână pentru a obține cantitatea necesară de omega-3 în dieta ta, inlocuind alimente mai puțin sănătoase, cum ar fi carnea roșie sau alimentele procesate. Luați în considerare întâlnirea cu un nutriționist dacă aveți nevoie de sprijin pentru înțelegerea sau implementarea sau înțelegerea cerințelor dumneavoastră nutriționale.

Se recomanda pacienților  cu boală tiroidiană să încorporeze zilnic acizi grași omega-3 în alimentație, cel puțin 1.100 mg pentru femei și 1.600 mg pentru bărbați. Un supliment de calitate cu acizi grasi omega 3 ce asigura necesarul zilnic  il puteti achizitiona de aici .

Ce efect are vitamina D asupra tiroidei?

Unele studii¹ au arătat posibile legături între nivelurile scăzute de vitamina D în cancerul tiroidian și bolile tiroidiene autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto și boala Graves. Cu toate acestea, conexiunile nu sunt foarte clare și se desfășoară alte studii pentru a le confirma.

E bine să se evite suplimentele cu vitamina D luate după ureche, deoarece prea multă vitamina D din suplimente poate duce la insuficiență renală. Este indicat ca vitamina D să fie luată în principal de la soare și din alimentație (pește gras, ulei de ficat de cod, ouă), iar suplimentele să fie administrate cu recomandarea medicului, când este nevoie. Un supliment de calitate ce contine doza recomandata de vitamina D, dar si de acizi grasi omega 3 ce asigura necesarul zilnic, #recomandatDOC  il puteti achizitiona din health-shop.com de aici.

Ce efect are vitamina A asupra tiroidei?

Vitamina A reglează metabolismul hormonilor tiroidieni și inhibă hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Lipsa de vitamina A poate agrava tulburările tiroidiene care au apărut din cauza deficienței de iod. Retinoizii, un tip de vitamina A, pot afecta negativ metabolismul iodului.

Surse alimentare de vitamina A sunt ficatul de vită, somonul, legumele frunzoase, lactatele.

Ce suplimente pot fi utile în tiroidita Hashimoto?

Unele suplimente pot susține funcționarea sănătoasă a tiroidei la o persoană cu boala Hashimoto și anume seleniul, fierul și mio-inozitolul. Un studiu din 2018 a descoperit că administrarea a 100 pana la maxim  200 mcg de supliment de seleniu pe zi ar putea scădea anticorpii tiroidieni la persoanele cu boala Hashimoto. Efectele secundare au fost, de asemenea, minime.

Mai multe studii de cercetare au demonstrat beneficiile suplimentarea cu seleniu in tratarea afectiunilor tiroidiene autoimune.
Un studiu a constatat că suplimentarea cu seleniu a avut un impact semnificativ asupra activității inflamatorii în bolile autoimune specifice tiroidei, iar reducerea inflamației poate limita deteriorarea țesutului tiroidian. Acest lucru se poate datora creșterii activității glutation peroxidază și tioredoxin reductază, precum și scăderii concentrațiilor toxice de peroxid de hidrogen și hidroperoxizi lipidici care rezultă din sinteza hormonilor tiroidieni. 

Un alt studiu a urmărit pacienții timp de 9 luni și a constatat că suplimentarea cu seleniu a redus nivelurile de anticorpi peroxidazei tiroidiene din sânge ATPO, chiar și la pacienții cu suficient  seleniu in organism. În timp ce aceste studii arată promițătoare pentru utilizarea suplimentelor cu seleniu în prevenirea leziunilor țesutului tiroidian, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina efectele clinice pe termen lung ale tratamentului cu seleniu asupra tiroiditei autoimune inflamatorii.

În plus, seleniul este, de asemenea, esențial pentru conversia T4 în T3, deoarece enzimele deiodinaze (acele enzime care elimină atomii de iod din T4 în timpul conversiei) sunt dependente de seleniu. T3 este forma activă a hormonului tiroidian, iar T3 scăzut poate provoca simptome hipotiroidiene. Un studiu de intervenție dublu-orb a constatat că suplimentarea cu seleniu la subiecții cu deficit de seleniu a modulat nivelurile T4, teoretic prin îmbunătățirea conversiei periferice în T3.  În cazurile de deficit sever de seleniu, conversia T4 în T3 poate fi afectată, ducând la simptome hipotiroidiene. Deoarece conversia T3 nu este efectuată de tiroida, dependența de selenoproteine ​​pentru această conversie demonstrează cât de semnificativă deficiență de seleniu ar putea duce la simptome hipotiroidiene.

Un alt studiu² din 2017 a arătat că administrarea a 600 mg de mio-inozitol și 83 mcg de seleniu bolnavilor de Hashimoto ar putea contribui la sănătatea tiroidei. Uleiul de pește este unul dintre cele mai comune suplimente pe care oamenii le iau pentru un aport adecvat de acizi grași omega-3. Când căutați un supliment, rețineți că nu toate suplimentele sunt create la fel. Prin urmare, unele pot avea doze diferite sau se pot combina cu alte vitamine și minerale. Dovezi puternice sugerează că deficiențele de omega-3 cauzează mai multe probleme de sănătate si daca nu consumati suficient ulei de peste puteti opta pentru un supliment de calitate, cum sunt cele de gama WHC, care contin ulei de peste inalt purificat si cu doza zilnica calculata pentru nevoile zilnice de suport al sanatatii, combaterea acumularii grasimilor in sange si ficat.

Ce suplimente pot fi utile în boala Graves?

Seleniul, acizii grasi omega 3, vitamina D și vitamina B12 le pot fi de ajutor pacienților cu boala Graves, deoarece acești pacienți tind să aibă carențe în ceea ce privește aceste elemente.

Ce suplimente pot fi utile în cancerul tiroidian?

O revizuire³ din 2020 a analizat relația dintre cancerul tiroidian, factorii nutriționali și obiceiurile alimentare. Autorii analizei au concluzionat că o corectare a deficitului de iod poate face subtipurile de cancer tiroidian mai puțin agresive.

În concluzie, anumite suplimente pentru tiroidă le pot fi de ajutor pacienților, dar este foarte important ca persoanele care au boli tiroidiene să urmeze indicațiile medicului în ceea ce privește tratamentul și să ceară detalii despre suplimente și despre cum interacționează cu tratamentul.

Nici persoanele sănătoase, care nu au probleme cu tiroida, ar trebui să nu ia suplimente alimentare după ureche, ci doar dacă medicul le prescrie ceva anume pentru o corecta o carență; ori, dacă au intenția de a lua un supliment preventiv, să ceară mai întâi sfatul medicului.

Atentie!

Suplimentele de calciu – sau antiacidele care conțin calciu – pot interfera cu absorbția medicamentelor de înlocuire a hormonilor tiroidieni, cum ar fi hormonii tiroidieni sintetici levotiroxina  și liotironina, precum și suplimentele cu extract tiroidian.

Nu au fost găsite interacțiuni între uleiul de pește, suplimentele cu seleniu și levotiroxină.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - The Role of Vitamin D in Thyroid Diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618598/
1. Studiul „The Role of Vitamin D in Thyroid Diseases”, apărut în Int J Mol Sci. 2017 Sep; 18(9): 1949, doi: 10.3390/ijms18091949, autor: Dohee Kim
NCBI - Treatment with Myo-Inositol and Selenium Ensures Euthyroidism in Patients with Autoimmune Thyroiditis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331475/
2. Studiul „Treatment with Myo-Inositol and Selenium Ensures Euthyroidism in Patients with Autoimmune Thyroiditis”, apărut în Int J. Endocrinol. 2017; 2017: 2549491, doi: 10.1155/2017/2549491, autori: Maurizio Nordio și Sabrina Basciani
Pub Med - Nutritional status and follicular-derived thyroid cancer: An update
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31997660/
3. Studiul „Nutritional status and follicular-derived thyroid cancer: An update”, apărut în Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(1):25-59. doi: 10.1080/10408398.2020.1714542, autori: Luigi Barrea et al.

4. Omega-3 fatty acids decreases oxidative stress, tumor necrosis factor-alpha, and interleukin-1 beta in hyperthyroidism-induced hepatic dysfunction rat model, 2016, Asmaa M S Gomaa 1Ebtihal A Abd El-Aziz


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0