EPA, acidul gras ce reduce riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral

Toți acizii grași Omega 3 au beneficii asupra sănătății, însă studiile scot la iveală că, dintre toate tipurile de Omega 3, EPA (acidul eicosapentaenoic) înglobează cele mai importante beneficii când vine vorba despre bolile cardiovasculare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC) sunt printre principalele cauze de deces la nivel mondial. În urmă cu câteva decenii, cercetătorii au observat că în comunitățile unde se consuma des pește, existau foarte puține cazuri de persoane cu aceste afecțiuni cardiovasculare, iar mai târziu, acest aspect a fost asociat cu consumul de Omega 3. 

Acizii grași Omega 3, benefici pentru sănătatea inimii

De-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit că acești acizi grași au numeroase beneficii asociate, mai ales când vorbim despre sănătatea inimii și sănătatea creierului.

Există trei tipuri importante de acizi grași Omega 3, însă nu toate înglobează în aceeași măsură aceleași beneficii. Cu alte cuvinte, nu toți acizii Omega 3 sunt egali ca valoare. Cei mai importanți acizi grași de acest fel sunt EPA, DHA (acid docosahexaenoic) și ALA (acid α-lipoic).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

S-a descoperit, așadar, în urma a numeroase studii științifice, că suplimentele de Omega 3 care conțin EPA și DHA pot fi utile în cazul anumitor afecțiuni medicale, în special în cazul afecțiunilor inimii.

Potențialele beneficii pe care le are EPA la persoanele cu ateroscleroză

Un studiu¹ din 2017 și-a propus să verifice care sunt potențialele beneficii pe care le-ar putea avea acidul eicosapentaenoic (EPA) asupra plăcilor de aterom, adică depunerile de colesterol și grăsimi de pe pereții arterelor importante din corp. Oamenii de știință au argumentat că, în ciuda terapiei optimizate cu statine, la unii pacienți rămâne un risc cardiovascular „rezidual”, iar în cazul lor ar fi necesară o terapie adjuvantă care să le reducă acest risc.

EPA, efecte benefice asupra plăcii de aterom

Aici intră în scenă acidul eicosapentaenoic, un tip de acid gras Omega 3 polinesaturat, care scade valorile trigliceridelor din plasmă, fără să crească (în comparație cu alte tipuri de Omega 3) valorile colesterolului LDL, adică lipoproteinele cu densitate scăzută. Așa au descoperit oamenii de știință că EPA are efecte potențial benefice asupra plăcilor de aterom la unii pacienți.

În cadrul trialurilor clinice care au folosit modalități imagistice cu spectru larg pentru a se analiza plăcile ateromatoase, EPA a dovedit că are efecte benefice asupra caracteristicilor plăcilor de aterom. Studiile efectuate pe pacienții cu boală arterială coronariană (cardiopatie ischemică) care au primit un tratament cu statine sugerează că EPA ar putea să sporească vulnerabilitatea plăcilor de aterom și ar putea preveni progresia plăcilor ateromatoase.

Pentru aceste studii, oamenii de știință au avut în vedere o formă de înaltă puritate a acidului eicosapentaenoic (EPA), această formă pură fiind un ester etilic al acidului eicosapentenoic pe bază de prescripție; s-a demonstrat apoi că acest ester etilic al EPA reduce valorile trigliceridelor din sânge și reduce markerii inflamației în ateroscleroză.

EPA și sindromul coronarian acut

Cercetătorii au observat în cadrul studiilor clinice că nivelurile serice scăzute de EPA erau asociate cu o prezență crescută a plăcilor aterosclerotice bogate în lipide (grăsimi). S-a observat că pacienții cu sindrom coronarian acut² aveau niveluri serice semnificativ mai scăzute de EPA în comparație cu pacienții care nu sufereau de acest sindrom. S-a mai constatat și că pacienții cu un nivel mic de EPA aveau un volum semnificativ mai mare de lipide în comparație cu pacienții cu niveluri mari de EPA în sânge.

Deși rezultatele unui studiu de acest gen indică o reducere în ce privește evenimentele coronariene odată cu administrarea acidului eicosapentaenoic, populația de pacienți aleasă a fost exclusiv japoneză și rezultatele nu pot fi generalizate la alte populații. Însă chiar și așa, oamenii de știință subliniază că în SUA, de exemplu, este aprobată o formă de înaltă puritate a EPA, folosită pentru a reduce nivelurile trigliceridelor la pacienții adulți cu hipertrigliceridemie severă.

Nivelul scăzut de EPA, un indicator pentru infarctul miocardic

Cercetătorii au mai observat, în cadrul altor studii, că nivelurile serice de EPA la pacienții care urmau o terapie cu statine au fost asociate cu o implicare mai amplă a plăcilor de aterom și cu caracteristici mai vulnerabile ale plăcii ateromatoase.

Totodată, în cadrul unei analize referitoare la prognosticul infarctului (Infarction Prognosis Registry), efectuată pe 508 pacienți care au suferit un infarct miocardic acut, nivelurile scăzute de EPA din plasmă au fost un factor care a prezis mortalitatea de cauze cardiovasculare după o perioadă de 16 luni de follow-up. 

Concentrațiile de EPA, importante în caz de infarct miocardic

În același timp, un studiu efectuat în mai multe centre de specialitate, care a inclus 1144 de pacienți cu infarct miocardic acut, a arătat că, de fapt, concentrațiile de EPA din eritrocite (globulele roșii din sânge) au prezis incidența de deces în spital, după un infarct miocardic acut.

O analiză³ amplă din 2021 publicată în eClinicalMedicine, a concluzionat că acizii grași Omega-3 au redus mortalitatea cardiovasculară și au îmbunătățit rezultatele cardiovasculare ale participanților și că reducerea riscului cardiovascular a fost mai proeminentă atunci când oamenii au luat doar EPA în loc de combinația EPA+DHA.

La ce concluzii au ajuns cercetătorii în privința EPA?

Efectul pe care îl are esterul etilic al acidului eicosapentenoic (EPA de înaltă puritate) asupra riscului de mortalitate și morbiditate cardiovasculară nu a fost încă determinat, însă multe studii japoneze și americane efectuate asupra plăcilor de aterom au folosit esterul etilic al EPA.

Deși tratamentul agresiv cu statine permite atingerea nivelului dorit al colesterolului LDL, evenimentele cardiovasculare după un sindrom coronarian acut sunt încă prevalente. Așa că oamenii de știință au ajuns la concluzia că, printre terapiile care îi feresc pe pacienți de riscurile cardiovasculare reziduale, un aport crescut de acizi grași polinesaturați Omega 3, inclusiv de EPA, s-a dovedit că protejează împotriva mortalității după un infarct miocardic acut.

Cercetătorii au mai raportat că esterul etilic al EPA folosit în cadrul a numeroase studii (printre care și REDUCE-IT) are multe beneficii, mai ales la nivelul scăderii riscului de infarct miocardic nonfatal, accident vascular cerebral nonfatal și spitalizare pentru angină instabilă. Potențialele efecte benefice ale EPA asupra plăcilor ateromatoase și în privința reducerii evenimentelor cardiovasculare majore sunt promițătoare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Research Gate - Potential benefits of eicosapentaenoic acid on atherosclerotic plaques
https://www.researchgate.net/publication/314199831_Potential_benefits_of_eicosapentaenoic_acid_on_atherosclerotic_plaques
1. Studiul „Potential benefits of eicosapentaenoic acid on atherosclerotic plaques”, apărut în Vascular Pharmacology, 2017, DOI:10.1016/j.vph.2017.02.004, autori: J. R. Nelson et al.
Pub Med - Early initiation of eicosapentaenoic acid and statin treatment is associated with better clinical outcomes than statin alone in patients with acute coronary syndromes: 1-year outcomes of a randomized controlled study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27865182/
2. Studiul „Early initiation of eicosapentaenoic acid and statin treatment is associated with better clinical outcomes than statin alone in patients with acute coronary syndromes: 1-year outcomes of a randomized controlled study”, apărut în International Journal of Cardiology, 2017, doi: 10.1016/j.ijcard.2016.11.105, autori: Kazumasa Nosaka et al.
eClinicalMedicine - Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00277-7/fulltext
3. Studiul „Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis”, apărut în EclinicalMedicine, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2021.100997, autori: Safi U. Khan et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0