Diferentele dintre atac cerebral (AVC) si atac de cord

Simptomele unui atac cerebral (cum se mai numeste accidentul vascular cerebral) si cele ale unui infarct miocardic apar subit. Desi cele doua evenimente au putine simptome posibile in comun, celelalte tipuri de simptome difera.

Un simptom comun al accidentului vascular cerebral (AVC) este o durere de cap subita si puternica. Un AVC este, uneori, denumit si "atac cerebral", iar pe de alta parte, atacul de cord (sau infarctul miocardic) adesea are loc insotit de durere in piept.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important sa stii sa recunosti diferitele simptome ale unui AVC sau ale unui infarct, pentru ca acest lucru poate face diferenta, pentru ca pacientul sa poata primi ingrijirile medicale de care are nevoie.

Care sunt simptomele?

 Simptomele unui accident vascular si cele ale unui atac de cord depind de:

 • severitatea episodului,
 • varsta ta,
 • sexul tau,
 • starea ta generala de sanatate.

 

Simptomele pot debuta rapid si fara niciun alt fel de semn care sa te avertizeze in aceasta privinta.

Care sunt cauzele?

Atat atacul cerebral, cat si atacul de cord au loc din cauza arterelor blocate.

Cauzele unui AVC

Cel mai frecvent tip de AVC este accidentul vascular ischemic:

 • Un cheag de sange intr-o artera din interiorul creierului poate sa intrerupa circulatia sangelui in creier. Acest lucru poate cauza un accident vascular cerebral.
 • Arterele carotide transporta sangele la creier, iar depunerile de placi de aterom intr-o artera carotida poate avea acelasi rezultat.

 

Celalalt tip principal de AVC este accidentul vascular hemoragic, care are loc cand un vas de sange din creier se sparge, iar sangele inunda tesuturile din apropierea rupturii.

Cauzele atacului de cord

Un infarct miocardic are loc cand o artera coronara devine blocata sau se ingusteaza atat de mult incat circulatia sangelui se opreste sau este sever restrictionata. O artera coronara este acea artera care alimenteaza cu sange muschiul inimii (miocardul). Blocajul intr-o artera coronara poate sa se intample daca un cheag de sange opreste circulatia sangvina. De asemenea, blocarea unei artere poate sa aiba loc si daca se acumuleaza prea multe depozite de colesterol in acea artera, pana in punctul in care circulatia sangvina incetineste sau se opreste de tot.

Care sunt factorii de risc?

Multi dintre factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral si pentru infarctul miocardic sunt aceeasi. Acesti factori de risc sunt:

 • fumatul;
 • colesterolul marit (hipercolesterolemia);
 • hipertensiunea arteriala;
 • varsta;
 • antecedentele medicale familiale.

 

Daca ai o anomalie a ritmului cardiac, cunoscuta si sub numele de fibrilatie atriala, ai, totodata, un risc crescut de a suferi un AVC. Deoarece inima ta nu bate intr-un ritm regulat in timpul fibrilatiei atriale, sangele se poate acumula in inima ta si poate sa formeze un cheag de sange (tromb). Daca acel cheag se desprinde din inima ta si circula liber, el poate sa "calatoreasca" spre creierul tau si poate provoca un accident vascular ischemic.

Tratament

Uneori, tratarea blocajului responsabil de atacul de cord necesita mai mult decat o simpla medicatie si o serie de modificari in stilul de viata al pacientului. In aceste cazuri, s-ar putea sa fie necesara fie o angioplastie cu introducerea unui stent, fie o operatie de bypass coronarian.

Desigur, pacientul va fi educat in legatura cu alimentatia, stilul de viata si medicamentele pe care trebuie sa le ia, pentru o mai buna sanatate a inimii. Va trebui sa continue sa faca miscare si sa adopte o dieta sanatoasa ("prietenoasa" cu inima), in timp ce evita fumatul, consumul excesiv de alcool si stresul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acelasi stil de viata sanatos este recomandat si dupa urmarea tratamentului pentru un accident vascular cerebral. Daca ai avut un AVC ischemic si ai reusit sa ajungi la spital in interval de cateva ore de la debutul simptomelor, medicul tau iti va da un medicament (activator tisular al plasminogenului), care ajuta la descompunerea cheagului de sange. In cazul unui AVC hemoragic, s-ar putea ca pacientul sa aiba nevoie de interventie chirurgicala, pentru ca medicul sa poata repara vasul de sange deteriorat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0