Menopauza timpurie, asociată cu raporturi sexuale mai rare [studiu]

Femeile care au raporturi sexuale săptămânal sau cel puțin lunar lunar au un risc mai mic de a intra la menopauză mai devreme decât ar trebui, sugerează un nou studiu¹.

Cercetatorii au observat că femeile care au raportat că au avut activitate sexuală săptămânal, au avut un risc cu 28% mai mic de a se confrunta cu menopauza prea devreme față de femeile care au avut activitate sexuală mai rar de o dată pe lună. Prin „activitate sexuală” s-au înțeles actul sexual, sexul oral, atingerea sexuală și auto-stimularea.

Cercetarea, publicată în Royal Society Open Science, se bazează pe date dintr-un sudiu american privind sănătatea femeilor (SWAN). Este cel mai mare, mai divers și mai reprezentativ studiu longitudinal de cohortă disponibil pentru cercetarea aspectelor tranziției la menopauză.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Lipsa sexului determină corpul să nu mai „investească” în ovulație

Echipa de cercetători afirmă că rezultatele studiului sugerează că dacă o femeie nu face sex și nu există șanse de sarcină, atunci corpul„ alege” să nu mai investească în ovulație, deoarece ar fi inutil. Ar putea exista un compromis energetic biologic între investirea energiei în ovulație și investirea în altceva, cum ar fi în menținerea persoanei în formă prin îngrijirea nepoților.

Ideea cum că femeile opresc fertilitatea pentru a acorda mai mult timp familiei este cunoscută sub numele de „Ipoteza Bunicii”, care prezice că menopauza a apărut inițial pentru a reduce conflictul reproductiv între diferite generații de femei și a permite femeilor să își dezvolte o capacitate incluzivă, prin investirea timpului în creșterea nepoților.

În timpul ovulației, funcția imunitară a femeii este afectată, ceea ce face ca organismul să fie mai sensibil la boli. Având în vedere că o sarcină este puțin probabilă din cauza lipsei de activitate sexuală, atunci nu ar fi profitabil pentru organism să aloce energie unui proces costisitor, mai ales dacă există opțiunea de a investi resurse în alte direcții existente.

Cercetarea se bazează pe datele colectate de la 2.936 de femei, recrutate sub formă de cohortă de bază pentru studiul SWAN din 1996/1997. Vârsta medie pe care o aveau femeile la primul interviu a fost de 45 de ani. În eșantion au fost reprezentate cel mai mult femeile non-hispanice caucaziene (48%), iar majoritatea femeilor aveau studii liceale. În medie, ele aveau doi copii, erau în mare parte căsătorite sau într-o relație (78%) și trăiau cu partenerul (68%).

Participantelor li s-a solicitat să răspundă la mai multe întrebări, inclusiv dacă au întreținut relații sexuale cu partenerul lor în ultimele șase luni și care era frecvența acestor contacte. De asemenea, au fost întrebate dacă au avut parte de orice fel de activitate sexuală, cum ar fi sexul oral, în ultimele șase luni și dacă s-au angajat în auto-stimulare în această perioadă. Cel mai frecvent tipar de activitate sexuală a fost săptămânal (64%).

Niciuna dintre femei nu a intrase încă în menopauză, dar 46% erau în perimenopauza timpurie (începând să prezinte simptome de menopauză, cum ar fi modificări ale ciclului menstrual și bufeuri) și 54% erau aveau cicluri regulate și nu prezintau simptome de perimenopauză sau menopauză.

Interviurile au fost realizate pe o perioadă de urmărire de zece ani, timp în care 1.324 (45%) din 2.936 de femei au experimentat o menopauză naturală la o vârstă medie de 52 de ani.

Newsletter DOC dedicat

Modelând relația dintre frecvența activităților sexuale și vârsta menopauzei naturale, femeile de orice vârstă care au făcut sex săptămânal au avut un raport de risc de 0,72, în timp ce femeile de orice vârstă care au făcut sex lunar au avut un raport de risc de 0,81.

Activitatea sexuală scade riscul de menopauză timpurie

Acest lucru a oferit o probabilitate prin care femeile de orice vârstă care au făcut sex săptămânal erau cu 28% mai puțin susceptibile de a se confrunta cu menopauza în comparație cu cele care au făcut sex mai rar de o dată pe lună. Cercetătorii au analizat caracteristici precum nivelul de estrogen, nivelul de educație, indicele de masă corporală, rasa, obiceiurile de fumat, vârsta la prima apariție a menstruației, vârsta la primul interviu și starea generală de sănătate.

Studiul a testat, de asemenea, dacă traiul alături de un partener de sex masculin afectează cumva menopauza, pentru a afla dacă expunerea la feromoni de sex masculin a avut un rol în întârzierea menopauzei. Cercetătorii nu au găsit nicio corelație, indiferent dacă bărbatul a fost prezent în gospodărie sau nu.

Menopauza este, desigur, inevitabilă, concluzionează cercetătorii, și nu există o intervenție comportamentală care să împiedice cu totul încetarea reproducerii. Cu toate acestea, rezultatele studiului sunt un indiciu inițial cum că momentul în care apare menopauza ar putea să se adapteze ca răspuns la probabilitatea de a rămâne însărcinată.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - Having less sex linked to earlier menopause
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200114224451.htm
1. Studiul „Sexual frequency is associated with age of natural menopause: results from the Study of Women's Health Across the Nation”, apărut în Royal Society Open Science, 2020; 7 (1): 191020 DOI: 10.1098/rsos.191020, autori: Megan Arnot, Ruth Mace

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0