Femeile care se confruntă cu simptome severe la menopauză prezintă un risc mai mare de AVC [studiu]

Menopauza vine la pachet cu foarte multe simptome neplăcute. Printre acestea se numără bufeurile de căldură, transpirația excesivă, mai ales pe timpul nopții, și problemele de somn, care uneori pot duce la instalarea insomniei. Din păcate, la acestea, mai nou, se adaugă și riscul crescut de atac vascular cerebral (AVC). 

Așadar, potrivit unui studiu¹ recent, femeile care manifestă simptome moderate spre severe de menopauză prezintă un risc mult mai ridicat de atac de cord, atac vascular cerebral și de boli cardiovasculare. 

Cum apare menopauza?

Menopauza definește procesul de încetare a activității ovarelor, precum și încetarea secreției de hormoni sexuali feminini, și anume progesteron și estrogen, alături de oprirea procesului de ovulație.

Aceasta este oficial instalată atunci când ciclul menstrual nu mai vine timp de un an și poate apărea începând cu vârsta de 40 de ani. Dacă se instalează mai devreme, atunci se consideră menopauză prematură și necesită investigații endocrinologice și ginecologice. 
La polul opus, femeile care intră la menopauză după vârsta de 55 de ani trebuie să monitorizeze nivelul endometrial, din cauza riscului de hiperplazie de endometru. 

Newsletter DOC dedicat

Menopauza se poate instala de la sine, dar poate surveni și în urma intervenției chirurgicale, cum este în cazul histerectomiei totale, procedură ce presupune îndepărtarea uterului ca urmare a fibromului uterin. 

De asemenea, menopauza poate apărea în mod subit, când ciclul menstrual se întrerupe brusc și nu mai revine, sau se poate instala treptat, cu rărirea ciclurilor menstruale, o data la câteva luni, sau, din contră, cu creșterea frecvenței acestora, la câteva săptămâni. Aceste manifestări pot dura ani de zile, până la încetarea definitivă a ciclului menstrual. 

În ceea ce privește simptomele, acestea sunt, de regulă, cauzate de scăderea niveului de estrogen în corp. Printre cele mai des întâlnite simptome ale menopauzei se numără:

-    Uscăciunea și/sau căderea părului, alături de unghii casante și piele ternă și uscată
-    Uscăciune vaginală, uneori usturime la urinare și/sau pierderi involuntare de urină (în urma efortului intens sau în timpul strănutului sau râsului)
-    Luarea în greutate, cu o prezență mai ridicată de țesut adipos în zona abdominală
-    Retenție de apă, la nivelul membrelor și a feței, în special în zona ochilor
-    Dureri articulare
-    Modificări ale tensiunii arteriale: unele persoane manifestă hipertensiune arterială, în timp ce altele, hipotensiune
-    Probleme de somn, care pot duce la instalarea insomniei
-    Schimbări la nivelul stării de spirit, care pot îngloba diverse simptome, precum depresie, anxietate, hipersensibilitate, stare de nervozitate excesivă, etc.
-    Bufeuri de căldură, transpirație în exces, mai ales pe timpul nopții
-    Stare de oboseală permanentă, amețeli, amorțeala membrelor și stare de disconfort general

Menopauza severă poate crește riscul de AVC și afecțiuni cardiovasculare

Studiul de față, publicat în revista medicală a American Health Association, reprezintă, potrivit autorului principal, Matthew Nudy, medic cardiolog în cadrul Centrului Medical Hershey al Universității Penn State, o analiză a simptomelor menopauzice și a asocierii acestora cu posibile repercursiuni asupra sănătății. Așadar, potrivit oamenilor de știință, femeile care manifestă două sau mai multe simptome moderate spre severe de menopauză prezintă un risc mai mare de atac vascular cerebral și de boli cardiovasculare. 

Studiul nu a demonstrat o legătură cauză-efect între simptome și acest tip de boli, însă a reușit să pună în lumină o asociere între aceste simptome și afecțiuni specifice sistemului cardiovascular. 

Așadar, este posibil ca simptomele specifice menopauzei să să nu fie o cauză pentru aceste probleme. De asemenea, este posibil ca alți factori de risc, precum obezitatea sau diabetul, să ducă la agravarea simptomelor menopauzei și, prin urmare, la apariția acestui tip de afecțiuni. 

Matthew Nudy afirmă, de asemenea, că mai multe cercetări din trecut demonstrează faptul că femeile cu simptome menopauzice pregnante prezintă un risc ridicat pentru mai multe tipuri de afecțiuni, pe lângă cele sus-numite, printre care se numără și creșterea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Aceste probleme pot duce, în cele din urmă, la instalarea afecțiunilor caridovasculare. 

O bună parte din informațiile utilizate în cadrul acestui studiu provin dintr-un studiu clinic anterior, foarte amplu, efectuat pe o cohortă de peste 20.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Acestea au fost monitorizate timp de 7 ani. 

Cercetătorii s-au axat pe următoarele simptome: bufeuri de căldură, transpirație excesivă, stări de amețeală, aritmie cardiacă, stare de neliniște sau anxietate, stare de oboseală permanentă, probleme de concentrare și/sau de memorie, schimbări de dispoziție, uscăciune vaginală, sensibilitate a sânilor, dureri de cap sau migrene, somn tulburat.

Oamenii de știință au descoperit că, atunci când două sau mai multe din simptomele de mai sus s-au manifestat moderat spre sever la participante, riscul de atac vascular cerebral a crescut cu 41%. În plus, riscul pentru orice altă afecțiune cardiovasculară a crescut cu 37% la femeile cu simptome mai pregnante, față de cele care nu au manifestat simptome sau nivelul acestora a fost mai scăzut.

Deoarece femeile cu mai multe simptome moderate spre severe de menopauză apelează mai des la medic, este posibil ca aceste afecțiuni să fie depistate din timp și tratate corespunzător. Așadar, oamenii de știință încurajează medicii să aibă în vedere sănătatea cardiovasculară a pacientelor aflate la menopauză. 

Potrivit medicului Eugenia Gianos, director al secției de cardiologie din cadrul spitalului Lenos Hill din New York, acest studiu nu face altceva decât să întărească descoperiri din studii anterioare, cu privire la riscurile pentru sănătate impuse de simptomele severe ale menopauzei. 

O explicație pentru acest fenomen sunt schimbările de ordin hormonal, care pot impacta diferit organismul femeilor aflate la menopauză. Din păcate, suplimentarea cu vitamina D și calciu nu pare să aducă un beneficiu vizibil în acest sens, susține Gianos. 
Așadar, este nevoie de studii mai amănunțite pentru a determina factorii responsabili pentru efectele negative ale menopauzei și ale simptomelor acesteia asupra sănătății femeilor, precum și pentru identificarea unor forme de tratament sau de prevenție eficiente. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.    Studiul Is There a Sex Gap in Surviving an Acute Coronary Syndrome or Subsequent Development of Heart Failure?, publicat în AHA/ASA Journals, în octombrie 2020, autori: Justin A. Ezekowitz , MBBCh, MSc Anamaria Savu, PhD Robert C. Welsh, MD Finlay A. McAlister , MD, MSc Shaun G. Goodman, MD, MSc Padma Kaul, PhD
 https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.048015 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0