Bufeurile, influențate de factori genetici?

De ce unele femei sunt mai afectate decât altele de bufeuri și transpirații nocturne în timpul menopauzei? Genetica poate fi un motiv?

Bufeurile sunt un semn distinctiv al menopauzei, dar această neplăcere nu afectează cu aceeași frecvență sau intensitate toate femeile. Un studiu publicat în jurnalul științific Menopause sugerează că unii dintre aceiași factori genetici care influențează ciclul de viață reproductivă al unei femei pot contribui, de asemenea, la prezicerea probabilității ca femeia să se confrunte cu bufeuri intense și deranjante. 

Genetica ar putea avea un rol în frecvența și gravitatea bufeurilor

În ciuda studiilor multiple pe acest subiect, întrebarea de ce unele femei sunt mai afectate decât altele de bufeuri și transpirații nocturne în timpul tranziției spre menopauză rămâne fără un răspuns precis. Genetica poate fi un motiv, deoarece s-a observat că, în general, femeile din rasa neagră au mai multe probleme cu bufeurile decât femeile caucaziene, iar asiaticele din China și Japonia par să sufere cel mai puțin din această cauză. 

Newsletter DOC dedicat

Multe studii anterioare au încercat, de asemenea, să abordeze subiectul și să afle de ce unele femei experimentează bufeuri mult mai devreme în tranziția spre menopauză decât alte femei care au bufeuri mai frecvente în perioada de postmenopauză. Mai mult, există și femei care se confruntă în mod constant cu bufeuri mai bine de un deceniu.

În acest studiu care a implicat peste 1200 de femei de diferite etnii, cercetătorii au concluzionat că unii dintre aceiași factori genetici care prezic îmbătrânirea reproductivă pot fi asociați și cu bufeurile, sugerând astfel că genetica poate juca un rol în prezicerea severității și frecvenței bufeurilor. Factorii cunoscuți că afectează îmbătrânirea reproductivă și care pot influența gradul de severitate a bufeurilor includ vârsta la menarhă și vârsta la menopauză.

Femeile din rasa neagră care au avut menarha la o vârstă mai mare aveau mai puține bufeuri la manopauză, în timp ce femeile din China care intraseră la menopauză la o vârstă mai înaintată aveau bufeuri mai intense. Pentru femeile din rasa albă și pentru cele din Japonia nu s-a găsit nicio asociere de acest gen.

Unele studii au sugerat anterior o asociere între indicele de masă corporală și frecvența și severitatea bufeurilor, deși această relație este descrisă ca fiind complexă și dependentă de stadiul îmbătrânirii reproductive.

Nivelurile mai scăzute de estrogen au fost, de asemenea, asociate cu bufeuri mai frecvente. Deși o serie dintre aceste studii au furnizat dovezi ale unor suprapuneri la nivelul genelor asociate cu vârsta la menarhă și vârsta la menopauza naturală, niciun studiu anterior nu s-a concentrat asupra modului în care acești factori au influențat bufeurile. Cercetătorii consideră că înțelegerea efectului variantelor genetice este esențială pentru identificarea tratamentelor viitoare pentru gestionarea bufeurilor supărătoare. 

Potrivit oamenilor de știință, acest studiu a constatat că factorii genetici asociați cu îmbătrânirea sistemului reproductiv pot fi legați de simptomele vasomotorii în timpul tranziției spre menopauză și diferă în funcție de grupurile rasiale. Se poate spune că aceste descoperiri reprezintă un pas înainte pentru a putea prezice felul în care o femeie se va confrunta cu simptomele menopauzei. 

De asemenea, în viitor, medicii ar putea oferi recomandări de gestionare a bufeurilor bazate parțial pe genetica fiecărei femei. În plus, concluzionează autorii studiului, cercetătorii ar putea utiliza aceste variații genetice specifice ca ținte pentru dezvoltarea de noi medicamente pentru ușurarea simptomelor vasomotorii.

Ce poți face dacă te confrunți cu bufeuri intense?

Înainte de a lua în considerare medicația pentru tratarea bufeurilor, încearcă mai întâi să îți modifici stilul de viață. E indicat să se facă astfel de modificări timp de cel puțin 3 luni înainte de a începe orice tratament medicamentos pentru bufeuri.

  • Dacă bufeurile te țin trează noaptea, păstrează o temperatură mai scăzută în dormitor și bea o cantitate mică de apă rece înainte de culcare. Dacă nu te deranjează, dormi cu un ventilator pornit care să bată pe corp sau cu aerul condiționat setat la o temperatură care ți se pare adecvată.
  • Pe timpul zilei, poartă straturi de haine, care pot fi îndepărtate ușor dacă te confrunți brusc cu un bufeu.
  • Caută de cumpărat un ventilator foarte mic, portabil, care să-ți încapă cu ușurință în geantă pentru a-l lua cu tine peste tot sau un evantai.
  • Evită pe cât posibil consumul de alcool, alimente picante și cofeină, deoarece acestea pot agrava simptomele menopauzei.
  • Dacă ești fumătoare, încearcă să renunți la acest viciu, nu doar pentru a-ți face mai suportabile simptomele menopauzei, ci și pentru a-ți îmbunătăți starea generală de sănătate.
  • Străduiește-te să te menții la o greutate sănătoasă. Femeile supraponderale sau obeze se pot confrunta cu bufeuri mai frecvente și mai intense. IMC-ul între 18,50 si 24,99 arată că greutatea este normală. Pentru a obține și a menține o greutate adecvată, în alimentație se va pune accentul pe consum mai mare de legume, fructe și proteine slabe, consum moderat de leguminoase, pâine integrală și grăsimi bune și consum foarte mic de grăsimi animale și de zahăr.
  • Învață diverse practici care ajută atât mintea, cât și corpul, cum ar fi yoga sau alte tehnici de auto-calmare. Unele cercetări au arătat că meditația mindfulness, yoga și tai chi pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor menopauzei.

Dacă modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a-ți reduce simptomele neplăcute, poți să apelezi la opțiuni non-hormonale pentru gestionarea bufeurilor. Acestea se pot dovedi utile, mai ales dacă nu poți face tratament hormonal sau dacă ești îngrijorată de riscurile acestei terapii.
Poți încerca suplimente alimentare pentru menopauză pe bază de Omega 3, cimicifuga, trifoi roșu, talpa gâștii etc. În unele cauzri, medicii pot recomanda un antidepresiv numit paroxetină pentru tratarea bufeurilor. Femeile care iau acest antidepresiv pentru a gestiona mai bine bufeurile iau în general o doză mai mică decât persoanele care utilizează medicamentul pentru tratarea depresiei.

Pentru alte femei, poate fi utilă terapia cu hormoni, care stabilizează nivelurile de estrogen și progesteron din organism, dar această decizie va fi luată împreună cu medicul după analizarea beneficiilor și a riscurilor. Acest tratament poate crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, cheaguri de sânge, cancer de sân, boli ale vezicii biliare și demență. E bine de știut că riscurile variază în funcție de vârsta unei femei și dacă a avut o histerectomie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Menopause - Genetic variants predictive of reproductive aging are associated with vasomotor symptoms in a multiracial/ethnic cohort
https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/9000/Genetic_variants_predictive_of_reproductive_aging.96972.aspx
1. Studiul „Genetic variants predictive of reproductive aging are associated with vasomotor symptoms in a multiracial/ethnic cohort”, apărut în Menopause: Aprilie 26, 202, doi: 10.1097/GME.0000000000001785, autori: Zhao, Wei; Smith, Jennifer A. Et al.
National Institute on Aging - Hot Flashes: What Can I Do? 
https://www.nia.nih.gov/health/hot-flashes-what-can-i-do


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0