Bufeuri intense la menopauză, risc crescut de boli de inimă

Bufeurile și transpirația nocturnă se numără printre numeroasele simptome ale menopauzei. Acestea trebuie luate în serios, deoarece, după cum afirmă un studiu¹ recent, cresc riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare.

Menopauza este acea perioadă din viața femeilor marcată de încetarea ovulației și dispariția menstruației, precedată de o fază de perimenopauză. Acest lucru este însoțit frecvent de simptome legate de modificările hormonale asociate cu încetarea funcției ovariene, a căror intensitate variază în rândul femeilor. 

Deși sunt femei care nu se confruntă cu aceste neplăceri, autoritățile sanitare specifică faptul că bufeurile și transpirațiile nocturne sunt prezente la opt din zece femei aflate la menopauză. Aceste manifestări duc la o senzație bruscă de căldură în tot corpul, urmată de roșeață în special în zona feței și gâtului, transpirație și chiar frisoane.

Cu toate acestea, din punct de vedere cardiovascular, menopauza este o perioadă în care sănătatea generală trebuie ținută sub supravegere, deoarece femeile tind să crească în greutate, să aibă un exces de colesterol rău și chiar să dezvolte diabet de tip 2. Toți acești factori duc la creșterea plăcii de aterom din artere și, prin urmare, riscul bolilor cardiovasculare crește. 

Acest nou studiu constată că femeile care au bufeuri și transpirații nocturne în timpul menopauzei, cunoscute și sub denumirea de tulburări sau simptome vasomotorii, sunt cu 70% mai susceptibile să dezvolte boli de inimă, angină pectorală și accident vascular cerebral.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Gravitatea simptomelor este mai importantă decât durata lor

Oamenii de știință spun că, până în prezent, nu se știa dacă simptomele vasomotorii erau asociate cu boli cardiovasculare, dar se pare că acest lucru este adevărat. Simptomele vasomotorii înainte de menopauză cresc cu 40% riscul de evenimente cardiovasculare. 
De asemenea, cercetătorii au constatat că riscul de evenimente cardiovasculare a fost legat mai mult de gravitatea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne decât de frecvența sau durata acestora. Femeile afectate grav au un risc de două ori mai mare să experimenteze un eveniment cardiovascular non-fatal în comparație cu cele fără niciun simptom.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au utilizat datele de la InterLACE, o colaborare majoră în care au fost incluse 25 de studii, care au implicat peste 500.000 de femei din întreaga lume. Ei au analizat frecvența simptomelor (niciodată, rar, uneori și des), severitatea (niciodată, ușoară, moderată și severă) și timpul de debut precoce sau târziu al simptomelor (înainte sau după vârsta menopauzei) și au încercat să afle dacă acestea au fost asociate cu apariția mai frecventă a evenimentelor cardiovasculare.

Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că femeile care au raportat atât bufeuri puternice, cât și transpirații abundente pe timpul nopții aveau un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare decât cele care aveau doar unul sau celălalt dintre aceste simptome.

Echipa de cercetare consideră că aceste rezultate pot avea implicații clinice importante. Această cercetare ajută la identificarea femeilor care prezintă un risc mai mare de a dezvolta evenimente cardiovasculare și care pot avea nevoie de monitorizare medicală atentă. În prezent, această vulnerabilitate cardiacă a femeilor la menopauză este subestimată.

Cum se explica riscul de boala cardiometabolica

Dupa  vârsta de 50 de ani, riscul de boli cardiometabolice crește la femei mai rapid decât la bărbați. Un studiu realizat la Facultatea de Științe ale Sportului și Sănătății a Universității din Jyväskylä arată că modificările profilului metaboliților din sânge însoțesc schimbarea nivelurilor hormonilor sexuali în timpul menopauzei. Această descoperire poate ajuta la explicarea creșterii riscului de boli cardiometabolice.

Producția de foliculi ovarieni încetează în timpul menopauzei, ceea ce duce la modificări ale nivelului hormonilor sexuali. Concomitent, riscul bolilor cardiometabolice crește la femei; cu toate acestea, este dificil de arătat dacă această creștere este rezultatul îmbătrânirii sau al schimbării hormonale de la menopauză.

Riscul de boală cardiometabolica poate fi studiat prin măsurarea nivelurilor de metaboliți din sânge, iar profilul global al metaboliților oferă o imagine instantanee a stării metabolice a individului. Urmărind simultan nivelurile hormonilor sexuali, studiul efectuat la Universitatea din Jyväskylä a putut determina pentru prima dată ce modificări ale profilului metaboliților sunt legate de schimbarea hormonală la menopauză.

În timpul menopauzei, metabolismul lipidic al femeilor s-a schimbat într-o direcție nesănătoasă, odată cu creșterea numărului de particule de lipoproteine ​​care conțin apolipoproteina B care circulă în sânge. Creșterile nivelurilor lipidelor transportate de lipoproteine ​​au fost de asemenea notabile, în special în ceea ce privește trigliceridele transportate de particulele VLDL și colesterolul transportat de particulele LDL. Se știe că particulele de VLDL și LDL provoacă ateroscleroză.

Particulele HDL diferă de particulele VLDL și LDL deoarece HDL transportă colesterolul excesiv din circulație la ficat, unde poate fi descompus. Particulele HDL diferă ca mărime. La femeile studiate, numărul de particule mici de HDL a crescut în timpul menopauzei, în timp ce numărul de particule mari de HDL a rămas același. Mai mult, concentrația de trigliceride transportate de particulele HDL a crescut. Se știe că aceste modificări sunt legate de riscul crescut de boli cardiometabolice.

"Am observat anterior că nivelul de colesterol HDL crește în timpul menopauzei. Cu toate acestea, nivelul crescut de colesterol HDL nu pare să protejeze femeile de bolile cardiovasculare. Analizele noastre actuale, mai cuprinzătoare, arată că distribuția dimensiunii și conținutul particulelor HDL se schimbă într-o direcție adversă.” afirma profesorul  Eija Laakkonen


Nu toți metaboliții măsurați s-au schimbat într-o direcție nefavorabilă


Studiul a observat, de asemenea, modificări ale intermediarilor din metabolismul energetic legate de sănătatea metabolică: nivelurile circulante de cetone și citrat au scăzut, iar nivelurile de glicerol au crescut în timpul menopauzei. Din punct de vedere al nivelului de aminoacizi, glutamina a scăzut, în timp ce leucina a crescut. În plus, profilul acizilor grași din sânge s-a schimbat de la nesaturat la o direcție saturată.

„Pe baza unor studii anterioare, aceste modificări pot avea legătură cu agravarea sensibilității la insulină, care poate predispune femeile la diabetul de tip 2”, spune cercetătorul dr. Jari Karppinen.

„O constatare pozitivă a fost că, în timpul menopauzei, inflamația de grad scăzut nu a crescut pe baza nivelurilor markerului de inflamație GlycA”, continuă Karppinen. „Inflamația de grad scăzut se dezvoltă în special cu supraponderalitate și obiceiuri de viață nesănătoase, ceea ce duce la un risc crescut pentru mai multe boli cronice. Studiul nostru sugerează că schimbarea hormonală la menopauză nu are efecte independente similare asupra afecțiunii”.

Importanța hormonilor sexuali asupra metabolismului femeilor a fost susținută în continuare de constatarea că terapia de substituție hormonală începută de un subgrup de participanți părea să prevină unele dintre modificările adverse. La femeile care au început terapia de substituție hormonală, numărul de particule care transportă colesterolul LDL a scăzut, iar numărul de particule mari care transportă colesterolul HDL a crescut. Același fenomen a fost observat anterior în studiile controlate randomizate.

„Pe baza constatărilor noastre, schimbarea hormonală la menopauză accelerează procesele metabolice care predispun femeile la boli cardiometabolice”, spune Karppinen. „Deoarece femeile au de obicei o treime din viață rămasă după menopauză, le încurajăm să înceapă să acorde atenție obiceiurilor sănătoase de viață cel mai târziu în timpul menopauzei”.

Studiul efectuat la Centrul de Cercetare în Gerontologie și la Facultatea de Științe ale Sportului și Sănătății a Universității din Jyväskylä face parte din studiul Reglarea Estrogenică a Apoptozei Musculare (ERMA). În cadrul studiului, 218 femei au fost urmărite în perioada de tranziție la menopauză cu jurnalele menstruale și măsurători regulate ale hormonilor. Dintre femei, 35 au început terapia de substituție hormonală în timpul urmăririi. Nivelurile metaboliților au fost cuantificate prin spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară. Analizele statistice au fost ajustate pentru vârstă, durata urmăririi, nivelul de educație și obiceiurile de stil de viață, și separat, de asemenea, pentru procentul de grăsime corporală.

Un sondaj  a relevat faptul că menopauza alimentează percepții contrastante in randul femeilor: 46% dintre femeile chestionate consideră că această „etapă a vieții” feminine este mai expusă riscurilor, în timp ce 44% consideră că nu are niciun impact asupra sănătății generale. 

Newsletter DOC dedicat

Ca la orice vârstă, și la menopauză se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a preveni bolile cardiovasculare: o dietă echilibrată, care pune accentul pe legume și fructe, renunțarea la fumat și o activitate fizică regulată sunt esențiale după menopauză.

Experții în sănătate recomandă, de asemenea, ca femeile la menopauză să meargă anual la o consultatie la ginecolog sau endocrinolog unde să li se evalueze tensiunea arterială, greutatea și înălțimea. Și suplimentele alimentare cu ulei de pește de mare adâncime care contin extracte purificate  de acizi grasi omega 3 ar putea să-ți fie utile în perioada de premenopauză și menopauză.

Cum gestionezi simptomele menopauzei

Dacă te confrunți cu bufeuri și transpirații nocturne ca urmare a menopauzei, uneori îți pot fi utile măsuri simple, cum ar fi:

  • purtarea hainelor subțiri
  • păstrarea dormitorului cât mai rece pe timpul nopții
  • dușuri cu apă aproape rece și consumul de apă și ceai de plante rece
  • gestionarea nivelului de stres, prin activități relaxante, meditație și odihnă suficientă
  • evitarea potențialilor factori declanșatori, cum ar fi mâncarea prea picantă și prea fierbinte, cofeina, fumatul și excesul de alcool
  • un program regulat de exerciții fizice, precum și reglarea greutății corporale în caz de kilograme în plus.

Dacă înroșirea și transpirațiile sunt frecvente sau severe, medicul îți poate sugera să începi o terapie hormonală, sub formă de tablete, plasturi, gel sau implanturi. Aceasta poate fi de două feluri: terapie hormonală combinată (estrogen cu progesteron) sau terapie doar cu estrogen (pentru femeile care au trecut printr-o histerectomie, operație în urma căreia li s-a îndepărtat uterul). Terapia hormonală este eficientă împotriva simptomelor vasomotorii, dar poate da unele reacții adverse, precum sensibilitatea sânilor, durerile de cap, sângerarea vaginală sau poate duce chiar la formarea unor cheaguri de sânge sau la dezvoltarea cancerului de sân.

Dacă terapia hormonală nu este potrivită pentru tine sau nu ești de acord cu un astfel de tratament, o consultatie la ginecolog sau endocrinolog te poate ajuta. Medicul îți poate recomanda alte medicamente care să te ajute, cum ar fi clonidina (un  medicament pentru hipertensiunea arterială ) sau anumite antidepresive. Aceste medicamente pot provoca și ele reacții adverse neplăcute, de aceea este important să discuți riscurile și beneficiile cu medicul înainte de începerea tratamentului.

În cazul în care vaginul devine uscat, dureros și apar mâncărimi ca urmare a instalării menopauzei, medicul îți poate prescrie un tratamentul cu estrogen, care să fie introdus direct în vagin sub formă de cremă, ovul sau pesar vaginal. De obicei, va trebui să utilizezi estrogenul vaginal pe termen lung, deoarece simptomele vor reveni dacă tratamentul este oprit. Cu toate acestea, efectele secundare ale tratamentului sunt foarte rare. 

Poți utiliza, de asemenea, în zona vaginală, substanțe cu efect hidratant, cum sunt ovulele cu ulei de gălbenele, extract de aleo vera și acid hialuronic sau lubrifianții, în plus față de estrogenul vaginal sau în locul lui.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist printr-o consultatie la ginecolog sau endocrinolog și investigații adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Vasomotor menopausal symptoms and risk of cardiovascular disease: a pooled analysis of six prospective studies
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002937820306645 
1. Studiul „Vasomotor menopausal symptoms and risk of cardiovascular disease: a pooled analysis of six prospective studies”, apărut în American Journal of Obstetrics and Gynecology, Available online 23 June 2020, https://doi.org/10.1016/j.ajog.2020.06.039, autori: Dongshan Zhu et al.
NHS - Menopause
https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/

2. Menopause modulates the circulating metabolome: evidence from a prospective cohort studyEuropean Journal of Preventive Cardiology, 2022, Karppinen, J.E., et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0