Andropauza: cum se manifestă și ce soluții există în ameliorarea simptomelor?

Există voci care susțin că nu numai femeile trec printr-o serie de modificări hormonale odată cu înaintarea în vârstă, ci și bărbații experimentează un soi de menopauză masculină, caracterizată tot de fluctuații hormonale.

Această teorie este susținută de faptul că unii bărbați au remarcat o ușurare a unor simptome specifice andropauzei, odată cu administrarea tratamentului hormonal pe baza de testosteron.

Specialiștii susțin că andropauza ar apărea în momentul în care nivelul de testosteron din organism înregistrează o scădere bruscă, la fel ca în cazul estrogenului la femei. Testosteronul este hormonul produs de testicule, care nu este responsabil numai pentru activitatea sexuală, ci și pentru energia fizică și mentală, pentru menținerea masei musculare precum și pentru reglarea reacțiilor de tip „luptă sau fugi”.

Ce semne pot indica prezența andropauzei?

Simptomele care pot apărea, la bărbați, în jurul vârstei de 50 de ani, odată cu reducerea nivelului de testosteron în organism, sunt următoarele:

  • Oboseală
  • Slăbiciune și apatie
  • Depresie
  • Disfuncții de natură sexuală
  • Probleme de concentrare
  • Stimă de sine scăzută
  • Dezvoltarea sânilor
  • Reducerea densității osoase
  • Pierderea motivației
  • Infertilitate.

Menopauza la bărbați reprezintă un subiect de discuție controversat în lumea medicală întrucât, spre deosebire de cazul femeilor, la bărbați declinul nivelului de testosteron se produce de obicei treptat, fiind un proces mult mai lent decât cel al dispariției estrogenului. Testosteronul nu dispare însă, definitiv, din organismul bărbatului. Un bărbat sănătos din punct de vedere medical poate produce spermă până la vârste extrem de înaintate (peste 80 de ani).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum poate fi identificată andropauza?

Pentru a putea identifica prezența andropauzei, medicii pot face următoarele lucruri:

  • Examinare fizică
  • Anamneză
  • Analize de sânge, printre care și cele prin care se măsoară nivelul de testosteron din organism.

Cum poate fi tratată andropauza?

Dacă nivelul de testosteron este scăzut, se poate folosi terapia hormonală pe bază de testosteron, pentru ușurarea următoarelor simptome specifice menopauzei masculine:

  • Pierderea interesului pentru sex
  • Depresia
  • Oboseala.

Testosteronul se regăsește sub diverse forme, începând de la capsule, geluri, plasturi cutanați și până la injecții. Medicul este cel în măsură să aleagă forma potrivită de administrare a testosteronului pentru fiecare pacient în parte.

Ca și în cazul terapiei cu estrogen folosită de femei, și cea pe bază de testosteron folosită de bărbați poate avea efecte nedorite. De pildă, această terapie hormonală poate crește riscul de cancer de prostată.

Medicul poate recomanda pacientului și o serie de modificări la capitolul stil de viață, care îl pot ajuta pe acesta să se simtă mai bine:

Adoptarea unei diete sănătoase

O alimentație sănătoasă este una bogată în legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, pește și săracă în zahăr și grăsimi saturate. De asemenea, se recomandă evitarea excesului de alcool și renunțarea la fumat.

Practicarea unui sport 

Un sport practicat de mai multe ori pe săptămână sau o altă formă de mișcare (plimbări zilnice, grădinărit etc.) sunt necesare pentru o stare bună de sănătate, în general.

Tratamentul pe bază de antidepresive

Un bărbat la andropauză poate avea nevoie de un tratament cu antidepresive în caz de apatie, pierderea motivației și stimă de sine scăzută care durează mai mult de câteva săptămâni.

Odihnă suficientă

Deși, odată cu vârsta, somnul se poate tulbura și se poate scurta, e important să existe măcar șase ore de somn pe noapte.

Reducerea expunerii la stres

Stresul este parte din viața noastră, a tuturor, însă, pentru a nu ajunge să ne domine existențele, trebuie gestionat. Stresul poate fi combătut prin discuții cu persoane de încredere, prin exerciții de respirație și, eventual, cu ajutorul unor suplimente alimentare antistres, dacă medicul își dă acordul, cum ar fi produse pe bază de magneziu și vitamina B6 sau pe bază de plante (roiniță, floarea pasiunii etc.).

Scăderea nivelului de testosteron este normală

Este normal că bărbatul să observe, pe măsură ce înaintează în vârstă, un declin al nivelului de testosteron din organism. Medicii estimează o scădere cu 10% pe an a nivelului de testosteron din organism, după împlinirea vârstei de 30 de ani. Statistic vorbind, în jur de 30% dintre bărbații de peste 50 de ani au simptome specifice andropauzei, asociate cu reducerea nivelului de testosteron din organism.

Există și alte situații care cauzează reducerea nivelului de testosteron din organism. De pildă, afecțiunile precum diabetul sau hipertensiunea pot avea, de asemenea, un impact asupra testosteronului.

Ce poți face dacă partenerul tău a intrat la andropauză?

Există câteva recomandări de care poți ține cont, pentru a-ți ajuta partenerul să facă față andropauzei:

Newsletter DOC dedicat
  • Este important să îl îndemni să meargă la medic, pentru un control amănunțit. La cabinet, partenerul tău va discuta cu medicul specialist despre simptomele pe care le are, medicamentele pe care le ia în prezent, opțiunile de tratament și schimbările pe care va trebui să le facă în stilul de viață.
  • Statisticile arată că mulți bărbați în vârstă suferă de depresie, care de multe ori rămâne nediagnosticată, deoarece aceștia nu merg la medic. Bărbații cu depresie pot fi irascibili și tind să fie retrași. De multe ori, dau semne care pot să nu dea de bănuit că ar fi legate de depresie: muncesc prea mult, consumă alcool în exces și au comportamente care le pot pune viața în pericol. 
  • Dacă bănuiești că partenerul tău este deprimat, fii alături de el și încurajează-l să ceară ajutorul unui specialist care se ocupă de probleme de sănătate mintală. Nu este nicio rușine să ceri ajutor specializat, mai ales că de multe ori este nevoie doar de câteva ședințe la un psihoterapeut care să asculte și să ofere o serie de îndrumări pentru a gestiona stările negative.
  • Exercițiile regulate și mișcarea de orice fel îl ajută pe partenerul tău, așa că este bine să îl îndemni să nu fie sedentar, pentru că activitatea fizică este utilă din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Și mai bine este să faceți mișcare împreună, ca să vă motivați reciproc.
  • O dietă sănătoasă și echilibrată este cu atât mai importantă în această perioadă, așa că îți poți ajuta partenerul să mănânce mai sănătos, discutând despre ce vă place să mâncați acasă și cum puteți adapta rețetele pentru a fi și gustoase și sănătoase.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Male menopause: Myth or reality?
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-menopause/art-20048056


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0