Tulburarea obsesiv-compulsivă s-ar putea trata mai eficient [studiu]
Tulburarea obsesiv-compulsivă s-ar putea trata mai eficient [studiu]
Tulburarea obsesiv-compulsivă s-ar putea trata mai eficient [studiu]
Stimularea unei anumite zone din creier este asociată cu cele mai bune rezultate clinice în ceea ce privește tratamentul tulburării obsesiv-compulsive, arată un nou studiu¹.
Un grup de cercetători de la Charité-Universitätsmedizin din Berlin au perfecționat utilizarea stimulării cerebrale profunde în tratamentul tulburărilor obsesiv-compulsive. Localizând cu exactitate plasarea electrodului în creierul pacienților, cercetătorii au putut identifica un tract de fibre care este asociat cu cele mai bune rezultate clinice în urma stimulării cerebrale profunde. Descoperirile cercetătorilor, care au fost publicate în revista științifică Nature Communications, pot fi utilizate pentru a îmbunătăți tratamentul tulburării obsesiv-compulsive.
O persoană cu tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) experimentează gânduri și comportamente nedorite și are nevoi la care îi este dificil sau imposibil să reziste. Mai mult de 2% dintre persoanele afectate se confruntă cu gânduri obsesive și comportamente compulsive care le afectează grav activitățile zilnice.
O opțiune de tratament pentru cazurile severe de TOC este stimularea profundă a creierului, o tehnică folosită cu succes și în alte tulburări, cum ar fi boala Parkinson. Stimularea profundă a creierului implică implantarea unor electrozi minusculi în structuri adânci din interiorul creierului.
După implantare, acești electrozi furnizează curenți electrici foarte slabi pentru a ajuta la reechilibrarea activității creierului. Prin stimularea diferitelor zone ale creierului, cum ar fi un tract de fibre din nucleul subtalamic, această tehnică poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor clinice în unele cazuri. Succesul tratamentului depinde de amplasarea exactă a electrozilor și necesită o precizie la nivel milimetric. Ținta optimă de stimulare pentru pacienții cu tulburare obsesiv-compulsivă nu a fost identificată anterior.
Stimularea unei anumite zone din creier - tratament pentru TOC?
Acum, pentru prima dată, o echipă de cercetători a reușit să identifice un „pachet” nervos specific care pare a fi ținta optimă pentru stimulare. Cercetătorii au studiat 50 de pacienți cu tulburări obsesiv-compulsive, care au primit tratament în mai multe centre din întreaga lume.
Prin utilizarea tehnologiei de imagistică prin rezonanță magnetică atât înainte cât și după plasarea electronilor, cercetătorii au fost capabili să vizualizeze tracturile de fibre din jur și să facă teste pentru a vedea pe care dintre acestea le-au stimulat electrozii. Analiza arată că rezultatele optime sunt legate de un pachet nervos foarte specific. Dovezi fiabile pentru această legătură au fost găsite în cohortele de pacienți examinați la Köln, Grenoble, Londra și Madrid, afirmă cercetătorii.
Oamenii de știință implicați în studiu au examinat inițial două grupuri de pacienți, amândouă primind stimulare cerebrală profundă în zona nucleului subtalamic. Aceste structuri ale creierului au o varietate de conexiuni cu alte zone ale cerebrale. Și totuși, un tract specific, situat între cortexul prefrontal și nucleul subtalamic, a fost identificat ca o țintă adecvată pentru stimulare în ambele grupuri.
Localizări precise ale electrozilor au permis cercetătorilor să prezică în mod fiabil rezultatele tratamentului în ambele grupuri. Aceste rezultate au fost apoi reproduse în două cohorte independente. Când au comparat rezultatele lor cu alte studii, cercetătorii au arătat că zonele-țintă descrise au fost, de asemenea, localizate în interiorul tractului-țintă identificat în acest studiu.
Descriind modul în care aceste descoperiri ar putea ajuta la implantarea de electrozi, savanții spun că rezultatele obținute nu au modificat aria-țintă inițială, dar au contribuit la definirea ei mai precisă. Acest lucru înseamnă că, până acum, deși existau supoziții cu privire la acea zonă, lucrurile nu erau foarte clare, însă, prin studiul de față, situația este mult mai bine definită.
Toate datele analizei structurale 3D au fost puse la dispoziția publicului pentru cercetătorii din întreaga lume. Pacienții de la Charité cu tulburări obsesiv-compulsive nu primesc în prezent tratament prin această metodă invazivă de stimulare profundă a creierului. Cu toate acestea, centrele de cercetare participante își împărtășesc continuu cunoștințele și dezvoltă protocoale pentru studii suplimentare pe această linie.
Opțiuni de tratament pentru tulburarea obsesiv-compulsivă
Tulburarea obsesiv-compulsivă este de obicei tratată cu medicamente, psihoterapie sau o combinație de medicamente cu terapie. Deși majoritatea pacienților cu TOC răspund bine la tratament, unii pacienți continuă să prezinte simptome în ciuda eforturilor personale și ale medicilor. Uneori, persoanele cu TOC se confruntă și cu alte tulburări psihice, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburarea dismorfică a corpului.
În ceea ce privește medicația, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) sunt medicamentele utilizate pentru a ajuta la reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive. Poate dura 8 până la 12 săptămâni pentru ca aceste medicamente să înceapă să funcționeze, dar unii pacienți prezintă o îmbunătățire mai rapidă.
Dacă simptomele nu se îmbunătățesc în urma tratamentului cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, cercetările arată că unele persoane pot răspunde bine la antipsihotice. Oricare ar fi tratamentul ales, în momentul în care un pacient primește recomandarea medicului pentru un astfel de medicament e important:
- Să discute cu medicul sau cu farmacistul pentru a se asigura că înțelege riscurile și beneficiile medicamentelor respective.
- Să nu oprească administrarea unui medicament fără să discute mai întâi cu medicul. Oprirea bruscă poate duce la „recul” sau agravarea simptomelor TOC. Sunt posibile și alte efecte incomode sau potențial periculoase.
- Să raporteze imediat medicului orice îngrijorare cu privire la reacțiile adverse.
Psihoterapia se poate dovedi un tratament eficient pentru adulți și copii cu TOC. Cercetările arată că anumite tipuri de psihoterapie, incluzând terapia cognitiv-comportamentală și alte terapii conexe (de exemplu, antrenamentul de inversare a obiceiurilor) pot fi la fel de eficiente ca medicația pentru multe persoane.
Cercetările arată, de asemenea, că un tip de terapie care presupune petrecerea timpului chiar în situația care declanșează comportamentul compulsiv, persoana fiind apoi împiedicată să întreprindă acel comportament, este eficient în reducerea comportamentelor compulsive în TOC, chiar și la persoanele care nu au răspuns bine la medicamente.
La fel ca în cazul majorității tulburărilor mentale, tratamentul este de obicei personalizat și poate începe fie cu medicamente, fie cu psihoterapie, fie cu o combinație a celor două.
De asemenea, în 2018, FDA a aprobat stimularea cerebrală profundă ca adjuvant în tratamentul terapiei obsesiv-compulsive la adulți. În prezent, se fac cercetări pentru abordări noi de tratament destinate mai ales persoanelor a căror afecțiune nu răspunde bine la terapiile obișnuite.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - A unified connectomic target for deep brain stimulation in obsessive-compulsive disorder
https://www.nature.com/articles/s41467-020-16734-3
1. Studiul „A unified connectomic target for deep brain stimulation in obsessive-compulsive disorder”, apărut în Nature Communications (2020). DOI: 10.1038/s41467-020-16734-3, autori: Ningfei Li et al.
NIH - Obsessive-Compulsive Disorder
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/obsessive-compulsive-disorder-ocd/index.shtml