Suplimentele cu prebiotice pot reduce anxietatea? (studiu)

Un mic studiu publicat în jurnalul Scientific Reports sugerează că administrarea unui supliment cu prebiotice poate îmbunătăți starea de spirit prin reducerea nivelului de anxietate.

Prebioticele sunt un grup de substanțe nutritive care nu pot fi digerate și care funcționează ca hrană pentru probiotice. Prebioticele nu trebuie, deci, confundate cu probioticele, care sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente alimentare.

Relația prebioticelor cu sănătatea generală a oamenilor este un domeniu de interes crescând în ultimii ani. Fructo-oligozaharidele și galacto-oligozaharidele sunt cele două grupuri importante de prebiotice cu efecte benefice asupra sănătății umane. 

Deoarece în alimente există în mod natural cantități mici de fructo-oligozaharide și galacto-oligozaharide, oamenii de știință încearcă să producă prebiotice la scară industrială. Luând în considerare beneficiile pentru sănătate ale prebioticelor și siguranța acestora, precum și avantajele lor de producție și depozitare în comparație cu probioticele, par a fi candidate bune pentru susținerea stării de sănătate umană ca înlocuitor sau în asociere cu probioticele.

Tractul gastrointestinal este conectat la sistemul nervos central prin „axa intestin-creier”, dar efectele reglatoare ale prebioticelor asupra creierului uman nu au fost complet definite. Microbiota intestinală influențează creierul prin trei căi, inclusiv căile neuronale, endocrine și imunitare. Studii efectuate pe șobolani și șoareci au arătat că, după administrarea de prebiotice, memoria și comportamentele sociale li s-au îmbunătățit, iar simptomele de anxietate li s-au redus.

În ceea ce privește efectul asupra oamenilor, într-o lucrare¹ publicată în revista Scientific Reports, o echipă de cercetare de la Universitatea din Surrey a încercat să afle dacă administrarea zilnică a unui supliment alimentar prebiotic ar putea îmbunătăți starea de spirit a unui grup de persoane de 18-25 de ani. 

Suplimentele cu prebiotice pot îmbunătăți starea de spirit

La studiu au participat 64 de femei sănătoase, fără diagnostice clinice actuale sau anterioare de anxietate. Participantele au primit fie o doză zilnică de galacto-oligozaharide prebiotice, fie un placebo, timp de 28 de zile. Toate persoanele înscrise în studiu au răspuns la sondaje despre experiențele lor de sănătate, inclusiv starea de spirit, anxietatea și calitatea somnului și au furnizat un eșantion de scaun pentru analiza de secvențiere a microbiomului intestinal. 

Studiul a constatat că participantele care au primit o doză zilnică de prebiotice au avut o stare mentală mai bună prin reducerea nivelului de anxietate și, de asemenea, au avut și o sănătate intestinală mai bună decât grupul de control.

Potrivit autorilor studiului, această nouă cercetare marchează un semnificativ pas înainte prin faptul că a demonstrat că se poate utiliza un supliment alimentar simplu și sigur, cum ar fi prebioticele, pentru a îmbunătăți atât abundența bacteriilor intestinale benefice din intestin, cât și pentru a îmbunătăți sănătatea mentală și starea de spirit a femeilor tinere. Faptul că au fost detectate aceste efecte pozitive ale prebioticelor într-un grup sub-clinic este promițător pentru cercetarea clinică translațională asupra mai multor markeri ai sănătății mentale.

Se presupune că prebioticele nu au efecte secundare grave sau care să pună viața în pericol. Enzimele intestinale nu pot descompune oligozaharidele și polizaharidele. Pentru că sunt transportate la colon pentru a fi fermentate de microbiota intestinului, efectele secundare ale prebioticelor sunt în mare parte rezultatul funcțiilor lor osmotice. În acest sens, diareea osmotică, balonarea, crampele și flatulența ar putea fi experimentate de persoanele care iau suplimente cu prebiotice.

Având în vedere diversitatea microbiotei intestinale la diferite populații din diferite țări, și chiar la fiecare individ în parte, pe baza varietății regimurilor dietetice, dezvoltarea de probiotice eficiente și diverse pentru modificarea hemostazei microbiotei pare să nu fie foarte fezabilă. Pe de altă parte, prebioticele par a fi o opțiune mai convenabilă în acest sens, în special datorită unui proces de producție și formulare mult mai ușor, precum și lipsei necesității unui lanț de frig în transport și depozitare. Efectele secundare neglijabile ale prebioticelor sunt, de asemenea, un avantaj important.

Prin urmare, dezvoltarea unor prebiotice specifice populației în ceea ce privește microbiota intestinală specifică fiecărei comunități poate contribui în cele din urmă la reducerea anumitor tulburări din fiecare societate ca abordare standardizată.

Care sunt sursele alimentare de prebiotice?

Rădăcina de cicoare este o sursă excelentă de prebiotice. Inulina din rădăcina de cicoare îmbunătățește digestia și funcția intestinală și ajută la ameliorarea constipației. De asemenea, poate contribui la prevenirea diabetului prin creșterea nivelului de adiponectină, o proteină care ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge.

La fel, fibra de inulină din păpădie reduce constipația, înmulțește bacteriile prietenoase din intestin și consolidează sistemul imunitar. Păpădia este cunoscută și pentru efectele antiinflamatoare, antioxidante și anticanceroase. 

Despre usturoi se știe că are diferite beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare. Usturoiul acționează ca un prebiotic prin promovarea creșterii bifidobacteriiilor din intestin. De asemenea, ajută la prevenirea creșterii bacteriilor nocive care sporesc riscul de boli. În plus, unii compuși din usturoi reduc riscul bolilor cardiovasculare și scad nivelul glicemiei.

Similar cu usturoiul, și ceapa este bogată în inulină și fructooligozaharide, care întăresc flora intestinală, ajută la descompunerea grăsimilor și consolidează sistemul imunitar prin creșterea producției de oxid nitric în celule. Ceapa este, de asemenea, bogată în quercetină, care îi conferă proprietăți antioxidante și anticancerigene. Datorită conținutului de inulină, și prazul susține bacteriile intestinale sănătoase și ajută la descompunerea grăsimilor.

De asemenea, ovăzul integral are beneficii prebiotice, prin conținutul mare de fibre beta-glucanice și amidon rezistent. Beta-glucanul din ovăz a corelat cu păstrarea sănătății bacteriilor intestinale bune, cu scăderea colesterolului LDL și cu un control mai bun al glicemiei.

Pectina din mere, un tip de fibre solubile, are beneficii prebiotice. Un studiu pe animale a constatat că pectina din mere putea susține sănătatea microbiotei intestinale, putea scădea inflamația și suprima creșterea în greutate și acumularea de grăsime la șobolanii cu obezitate. Pectina crește butiratul, un acid gras cu lanț scurt care hrănește bacteriile intestinale benefice și scade populația de bacterii dăunătoare. Sunt, însă, necesare mai multe cercetări pentru a explora pe deplin beneficiile pectinei la om.

Cacaua și produsele din cacao sunt surse bogate de polifenoli, cum ar fi flavanolii, care exercită efecte antioxidante și antiinflamatorii. Acești compuși contribuie, de asemenea, la dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice, reducând în același timp creșterea bacteriilor dăunătoare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Scientific Reports - Anxiolytic effects of a galacto-oligosaccharides prebiotic in healthy females (18–25 years) with corresponding changes in gut bacterial composition
https://www.nature.com/articles/s41598-021-87865-w
1. Studiul „Anxiolytic effects of a galacto-oligosaccharides prebiotic in healthy females (18–25 years) with corresponding changes in gut bacterial composition”, apărut în Scientific Reports, 2021; DOI: 10.1038/s41598-021-87865-w, autori: Nicola Johnstone et al.
NCBI - Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0