5 lucruri care iti plac, dar care iti pot cauza DEPRESIE

Stii ca printre cauzele depresiei se numara pierderea jobului, decesul unei persoane dragi sau despartirea de partenerul de viata, insa in mod cert nu te gandesti ca venirea verii sau desertul tau preferat s-ar putea numara printre cauzele instalarii acestei tulburari psihice. Iata ce cauze neasteptate poate avea, uneori, depresia.

 

Statisticile arata ca pana la 15% din populatia lumii sufera, pe parcursul vietii, cel putin un episod de depresie. Femeile sunt mai predispuse depresiei, insa nici barbatii nu sunt ocoliti de aceasta tulburare afectiva.

Printre cele mai frecvente cauze ale depresiei se numara: dezechilibrele produse in chimia creierului, dereglarile hormonale, problemele de sanatate, consumul de droguri, anumite traume sau suferinta cauzata de pierderea cuiva drag. Exista insa si cauze mai putin evidente ale depresiei – este vorba despre unele lucruri care iti fac placere si pe care nu le-ai suspecta vreodata ca iti pot cauza tulburari psihice – iata despre ce este vorba!

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

Vremea foarte calda – venirea verii este prilej de bucurie pentru multi dintre noi, fiind asociata cu perioada concediilor, a activitatilor petrecute in aer liber si a zilelor mai lungi. Insa pentru unele persoane, venirea verii reprezinta un factor declansator al starilor depresive.

Organismul trebuie sa se adapteze la temperaturile crescute din timpul verii, iar in timpul acestei adaptari, pot aparea dezechilibre in chimia creierului. Si nivelul de melatonina poate fi afectat, iar astfel calitatea somnului este redusa. Tulburarile de somn contribuie la aparitia depresiei.

Totodata, pe timpul verii avem tendinta de a ne culca mai tarziu si de a consuma mai mult alcool – in acest fel, favorizam instalarea depresiei.

Deserturile – gogosile, prajiturile si orice alta gustare plina de zahar determina cresteri temporare ale nivelului de dopamina din creier. Dezavantajul este ca scaderea nivelului de dopamina se produce apoi brusc, iar odata cu ea apare senzatia de tristete. Consumand in mod regulat gustari bogate in zaharuri si grasimi nesanatoase, vom favoriza depresia prin schimbari bruste si dese ale dispozitiei.

Cafeaua – nu iti inchipui nicio zi fara ceasca de cafea de dupa masa de pranz sau fara capuccino de la orele amiezii. Insa cafeaua consumata pe tot parcursul zilei poate cauza insomnii, care la randul lor favorizeaza depresia. Potrivit psihologilor si psihiatrilor, foarte multi pacienti depresivi au probleme cu somnul, insa nu se gandesc sa elimine sau macar sa restrictioneze cofeina consumata.

Timpul petrecut pe retelele sociale – petreci foarte mult timp pe Facebook, Instagram sau alte retele sociale? Ei bine, ar trebui sa stii ca te expui unui risc crescut de depresie. Adolescentii sunt cei mai vulnerabili, care pot avea de-a face cu depresia din cauza petrecerii timpului pe retelele sociale, insa nici adultii nu sunt feriti de o asemenea problema.

Exista doua principale cauze ale depresiei din cauza acestor retele: in primul rand, stand prea mult pe internet individul dezvolta probleme cu comunicarea, dar si in legarea unor relatii in viata reala, iar in al doilea rand, activitatea altora pe retelele de tip Facebook poate crea o serie de complexe, false asteptari si frustrari, prin comparatie cu propria activitate.

Terminarea unui serial favorit – da, suna ciudat, insa se pare ca terminarea serialului favorit poate fi prilej de instalare a unei depresii. Atunci cand cel care se uita la serial se identifica cu unele personaje si se implica emotional in actiunea serialului, poate suferi cand totul se termina. Persoanele introvertite si cu probleme de comunicare sunt expuse, in mod deosebit, depresiei aparute din asemenea cauze.

Indiferent de cauzele depresiei, aceasta afectiune trebuie identificata fie de catre pacient, fie de catre apropiatii acestuia, astfel incat sa fie tratata cat mai timpuriu. Depresia este o afectiune ce necesita tratament, intrucat afecteaza serios calitatea vietii pacientului si, totodata, poate cauza complicatii pe termen lung.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0