Putem preveni colita ulcerativa?

Intrucat cauzele exacte ale acestei afectiuni nu au fost identificate, nu exista nicio metoda de prevenire a colitei ulcerative.

Colita ulcerativa este o boala cronica a colonului, care cauzeaza inflamarea acestuia, precum si aparitia unor ulcere la nivelul intestinului gros.

[{ads-colita-first}]

Oamenii de stiinta au ajuns ajuns la concluzia ca aceasta boala inflamatorie a colonului apare in urma interactiunii dintre factorii ereditari, activitatea sistemului imunitar si factorii de mediu. Stiind ca acestia sunt posibili factori declansatori, putem sa  reducem riscurile prin adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos.

Chiar daca boala in sine nu poate fi prevenita, exista cateva strategii eficiente pentru reducerea riscului de acutizare a simptomelor. Colita ulcerativa este o boala care se manifesta episodic, avand perioade de activitate si perioade de remisiune. Perioadele de remisiune pot fi prelungite prin adoptarea unor strategii eficiente precum:

Limitarea expunerii la stres – stresul poate fi un factor declansator pentru problemele gastrointestinale in general, insa mai ales in cazul pacientilor care sufera de colita ulcerativa. Stresul afecteaza flora bacteriana de la nivelul intestinelor si totodata ingreuneaza procesul digestiv. Daca nu este limitata expunerea la stres, se poate instala stresul cronic ce poate slabi sistemul imunitar si poate cauza, totodata, inflamatie in organism. Tehnicile de relaxare, yoga, meditatia sau aromaterapia sunt metode prin care poti combate stresul cotidian.

Adoptarea unei alimentatii sanatoase – se recomanda adoptarea unei diete echilibrate, bazate pe alimente sanatoase, de provenienta organica. De asemenea, se recomanda evitarea alimentelor care irita mucoasa intestinala precum: unele produse lactate, unele alimente procesate, alcoolul, cofeina sau alimentele bogate in grasimi nesanatoase.

Hidratarea organismului – intestinul gros are nevoie de hidratare pentru a functiona asa cum trebuie asa ca asigura-te ca bei suficiente lichide. Daca apare, din cauza colitei ulcerative, diareea persistenta, asigura-te ca bei suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea sau dezechilibrul electrolitic.

Suplimenteaza aportul de vitamina D – studiile facute in domeniu au aratat ca un aport marit de vitamina D poate reduce riscul de colita ulcerativa datorita impactului benefic pe care aceasta vitamina il are asupra sistemului imunitar.

 

 

Practica sport in mod regulat – poate parea ca nu are nicio legatura, insa sportul poate prelungi perioadele de remisiune ale colitei ulcerative si poate ameliora simptomele acesteia. Exercitiile fizice practicate in mod regulat fortifica sistemul imunitar si reduc riscul de inflamatie. Mai mult decat atat, sportul reduce riscul de complicatii ale colitei ulcerative precum scaderea densitatii osoase, slabiciunea musculara sau articulatiile inflamate.

Daca ai fost diagnosticat cu colita ulcerativa si respecti recomandarile de mai sus, urmand totodata si tratamentul recomandat de medic, vei reusi sa combati simptomele neplacute ale acestei boli si sa sporesti calitatea vietii in mod considerabil.

Colita ulcerativa este o afectiune cronica, cu manifestari care afecteaza calitatea vietii pacientului. De aceea, acesta poate avea probleme cu stresul, anxietatea sau depresia, in urma primirii diagnosticului de colita ulcerativa. Discutiile cu prietenii si familia, precum si sedintele de psihoterapie, pot fi de mare ajutor pacientului care sufera de colita ulcerativa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0