Prevenția apariției metastazelor cerebrale în cancerul mamar - cât de aproape suntem?

Metastazele cerebrale în general rămân în continuare o provocare din punct de vedere terapeutic, dat fiind faptul că marea majoritate a moleculelor antineoplazice nu penetrează bariera hemato-encefalică.

Metastazele cerebrale afectează 20% din totalul pacientelor care suferă de cancer mamar. Din acest motiv, cercetătorii își unesc eforturile pentru a înțelege mecanismele moleculare, celulare, genetice, dar și clinice care caracterizează progresia metastatică cerebrală.

Metastazarea la nivel cerebral, un proces complex

În ceea ce privește cancerele mamare triplu negative, mai mult de jumătate dintre acestea metastazează cerebral. De asemenea, peste jumătate dintre cancerele mamare Her 2 pozitive și 10-15 % dintre cancerele hormonosensibile metastazează cerebral.

Newsletter DOC dedicat

Alterări genetice cu posibil impact clinic au fost identificate la mai mult de jumătate dintre metastazele cerebrale ale cancerelor mamare. Acestea nu se regăsesc în tumora primitivă, dar apar în boala metastatică. Cele mai uzuale alterări genetice sunt sensibile la tratamente cu inhibitori PIK3/AKT/mTOR, CDK, HER 2, EGFR etc. Lapatinib împreună cu Capecitabina poate induce un răspuns terapeutic estimat la peste 60% dintre cancerele mamare metastatice cerebral în terapia de prima linie. Cu toate acestea, multe dintre moleculele care influențează boala extracerebrală nu sunt la fel de eficiente la nivel cerebral, neputând pătrunde prin bariera hemato-encefalică.

Procesul de metastazare este un proces care parcurge mai mulți pași prin care celulele neoplazice se desprind din tumora primitivă, migrează și însămânțează la nivel cerebral. Înainte de a ajunge în sistemul nervos central, celulele din tumora primitivă dobândesc o serie de mutații care duc la instabilitate genetică, cu efecte proliferative - creșterea semnalului proliferativ și creșterea rezistenței la hipoxie și moarte celulară. Unele celule neoplazice capătă potențial stem-like.

Procesul de metastazare la nivel cerebral este unul extrem de complicat. Celulele neoplazice migrează prin torentul circulator și încep să crească de-a lungul pereților sangvini din creier și nu în parenchimul cerebral sau la nivel de teci neurale, așa cum se presupunea. Aceste celule, stând în vecinătatea vaselor de sânge, pot prelua oxigen și nutrienți pentru creștere fără a fi nevoie de crearea unei rețele vasculare propriu-zise.

Premise încurajatoare pentru prevenția metastazelor cerebrale ale cancerului mamar

Pentru a dezvolta proceduri care să prevină metastazarea cerebrală, trebuie înainte de toate înțeles mecanismul progresiei și metastazării cerebrale.Cercetările au demonstrat prezența unor proteine numite integrine, a căror inhibare blochează aderența celulelor tumorale de pereții vaselor cerebrale și ca urmare permite menținerea în torentul circulator cerebral sau chiar intrarea în parenchimul cerebral. Mecanismul integrinelor ar putea fi o cale de posibilă profilaxie a metastazelor cerebrale.

Creșterea exprimării genei Her 2 se asociază cu o creștere a incidenței metastazelor cerebrale. Pacientele cu tumoră mamară Her 2 pozitivă pot dezvolta metastaze cerebrale precoce în cursul evoluției bolii. Mecanismele prin care exprimarea Her 2 se asociază cu frecvența crescută a metastazării cerebrale nu sunt deocamdată cunoscute. Cercetări recente au identificat prezența unor glicoproteine de tipul conexin 43 sau LICAM a căror expresie crescută se asociază cu rată crescută de metastazare cerebrală.

 
 

Ca urmare, cât de aproape suntem de prevenția metastazelor cerebrale ale unui cancer mamar? Probabil încă destul de departe, cu toate că premisele sunt încurajatoare.

Simptomele cancerului mamar cu metastaze cerebrale

Aproximativ 10-15% dintre femeile cu cancer de sân în stadiul IV dezvoltă metastaze cerebrale. Pentru majoritatea pacientelor, cancerul de sân a călătorit deja într-o altă parte a corpului, cum ar fi oasele, ficatul sau plămânii. Cu toate acestea, pentru aproximativ 17% dintre femeile din această categorie, creierul este singurul loc al metastazelor.
Riscul de cancer răspândit la creier este de obicei mai mare pentru femeile cu subtipuri mai agresive ale acestei afecțiuni, cum ar fi cancerul de sân HER2 pozitiv sau triplu negativ.
Simptomele cancerului de sân cu metastaze la creier pot să includă:
-    dureri de cap
-    modificări ale simțurilor controlate de creier, cum ar fi: tulburări de vorbire, vedere încețoșată, probleme de echilibru, amețeli sau orice altceva care pare neobișnuit la acest nivel
-    probleme de memorie
-    modificări ale stării de spirit sau schimbări de personalitate
-    convulsii
-    accident vascular cerebral sau „atac al creierului”, în care alimentarea cu sânge a acestui organ este întreruptă; simptomele pot include slăbiciune bruscă sau amorțeală pe o parte a corpului, dureri de cap, probleme de vorbire, modificări ale vederii, amețeli și/sau pierderea echilibrului.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Breast Cancer - Brain Metastasis: Symptoms and Diagnosis
https://www.breastcancer.org/symptoms/types/recur_metast/metastic/brain

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0