Strategii de evitare a alergenilor pentru pacientii cu astm

Evitarea alergenilor pentru pacienții cu astm este de foarte multe ori dificilă și poate fi, de asemenea, costisitoare, însă nu este imposibilă. Iată câteva îndrumări de evitare și de combatere a alergenilor dacă suferi de această boală.

Alergenii sunt substanțe care se găsesc în aer sau în alimente, care pot provoca o reacție exagerată a imunității organismului, o reacție alergică (urticarie, șoc anafilactic) sau o criză de astm. Alergenii care declanșează crize de astm se găsesc fie în interior, fie în exterior. Un istoric familial de alergii este un factor de risc major pentru dezvoltarea astmului alergic. Dacă o persoană suferă de febra fânului sau de alte alergii, are, de asemenea, un risc crescut de a face astm.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Astmul și alergenii

Astmul este o boală cronică a căilor respiratorii cauzată de o varietate de stimuli declanșatori care au ca rezultat o bronhoconstricție parțială sau complet reversibilă. Simptomele astmului includ dispnee, constricție în piept, tuse și respirație șuierătoare. Dezvoltarea astmului este multifactorială și depinde de interacțiunile dintre multiplele gene de susceptibilitate și factori de mediu. Factorii de risc de mediu pentru astm pot include expunerea la alergeni, alimentația și unii factori perinatali.

Am pregătit în articol câteva sfaturi generale care merită încercate pentru a evita alergenii, dar pacienții cu astm trebuie să știe foarte clar că doar tratamentul medicamentos este cel care le controlează cel mai bine simptomele și că evitarea alergenilor din interior nu este considerată la ora actuală o strategie cu impact major asupra manifestărilor bolii.

Unele tratamente medicamentoase sunt de ajutor atât în caz de astm, cât și de alergii. Modificatorii de leucotrine, precum montelukastul, pot fi utilizați ca tratament atât în astmul bronșic, cât și în rinita alergică, deoarece ajută la controlul substanțelor chimice ale sistemului imunitar eliberate în timpul unei reacții alergice. 

Injecțiile împotriva alergiilor pot contribui la tratarea astmului prin reducerea treptată a răspunsului sistemului imunitar la anumiți factori declanșatori de alergii. Și terapia anti-imunoglobuline E (IgE) poate fi utilizată: medicamentul omalizumab interferează cu IgE din organism și ajută la prevenirea reacției alergice care declanșează simptomele de astm.

Strategii de evitare a alergenilor de interior

Alergenii din interior sunt acarienii de praf (animale minuscule care se găsesc în covoare, lenjerii de pat, draperii groase, locuri umede sau cu mult praf), alergenii produși de animale (câini și pisici cel mai frecvent) și mucegaiul. Iată ce poți face pentru a-i evita sau combate:

Spală așternuturile la temperaturi mari

Spală cât mai des lenjeriile de pat, păturile, perdelele și draperiile, precum și animalele de pluș la temperatura cea mai mare pe care o poate tolera materialul din care sunt confecționate. Caută să cumperi produse din materiale textile care pot fi spălate la cel puțin 60 de grade Celsius. Lenjeriile de pat trebuie schimbate și spălate săptămânal. 

Folosirea unui uscător de rufe este o soluție ideală dacă usuci rufele în interior, deoarece elimină mai bine acarienii și elimină umezeala, precum și expunerea la alergenii de exterior dacă usuci rufele afară, dar poate fi costisitoare.

Folosește covoare mai puține și mai subțiri

În loc de covoarele mari și groase care foarte greu se curăță complet, ia-ți unele mai subțiri și ușor de spălat și uscat și folosește un aspirator cu filtru HEPA. De asemenea, evită să-ți iei mobilă cu tapiserie.

Folosește un dezumidificator în spațiile cu umezeală

Depozitează obiectele pe care le folosești rar în pod sau în pivniță, ambalate în pungi de plastic. Folosește un dezumidificator pentru prevenirea apariției mucegaiului în aceste spații care tind să atragă umezeala. Depozitează lenjeriile, hainele pe care nu le folosești zilnic, pilotele, pernele și saltelele în cutii sau ambalaje care să evite expunerea la praf și acarieni. Dacă apare mucegaiul în aceste zone, folosește soluții antimucegai și dezumidificatoare cărora să le schimbi rezervele. 

Pe cât posibil, nu lăsa animalul de companie în dormitor

Este adevărat că animalele de companie sunt privite mai degrabă ca membri ai familiei și răsfățate de toată lumea din casă, dar blana lor poate conține alergeni. De aceea, pe cât posibil, pisicile și câinii ar trebui trebuie ținuți afară din dormitor. De asemenea, e bine să fie spălate regulat cu produse destinate blănii animalelor, deoarece alergia la animale e provocată de substanțe din saliva acestora și de mătreața din blană.

Strategii de evitare a alergenilor de exterior

Polenul diverselor plante este responsabil de declanșarea simptomelor de astm. Perioadele din an în care cantitatea de polen din atmosferă este cea mai mare sunt primăvara și toamna. Site-urile care prezic vremea pot raporta inclusiv cantitatea de polen din atmosferă, așa că acestea reprezintă o sursă bună de informații. Sau, îți poți instala o aplicație pe telefon în care să poți verifica nivelurile de alergeni.

Iată ce poți face pentru a evita expunerea la polen:

Rămâi în interior, dacă este posibil, atunci când cantitatea de polen este mare, și închide toate geamurile. Când vrei să aerisești sau îți este cald, folosește aerul condiționat, în modul de recirculare și ai grijă să speli sau să schimbi des filtrele.

Dacă nu este posibil să rămâi în interior, în perioadele cu cantități crescute de polen în atmosferă, este recomandat să faci un duș, să îți clătești ochii și să-ți speli părul imediat ce ai ajuns acasă. Pe stradă sau dacă lucrezi în curte, pune-ți ochelari de soare și o mască de protecție de la farmacie. Multe persoane alergice la polen spun că purtarea unei măști le ajută foarte mult cu reducerea simptomelor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Aceste recomandări sunt valabile doar pentru pacienții cu astm care au o sensibilitate crescută la alergenii de mai sus (dovedită prin teste de alergie). Evitarea alergenilor de exterior este cea mai importantă, pentru că strategiile de prevenire a expunerii la alergenii din interior nu sunt mereu eficiente. Nu este nevoie să faci investiții majore, tocmai pentru că beneficiul clinic este scăzut.

Dacă ai astm și suferi și de alergii, probabil cea mai importantă strategie de urmat este să ceri sfatul medicului tău curant și să urmezi instrucțiunile acestuia. Dacă simptomele nu sunt controlate corespunzător, poate fi necesară și o modificare a tratamentului de fond.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AAFA - Allergens and Allergic Asthma
https://www.aafa.org/allergic-asthma/


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0