Piciorul tal valg la bebeluși - cauze și tratament

Piciorul tal valg (Talus valgus) este o deformație rară a piciorului, cu care mulți nou-născuți se nasc. Deși nu este dureroasă pentru nou-născut, dacă este lăsată netratată, această deformație poate duce la un handicap grav și disconfort ulterior în viață.

Talus valgus este un defect congenital. Mai exact, piciorul este rotit invers. Din această cauză, mersul se realizează pe partea interioară a tălpii. Acest defect congenital este asociat cu deformația arcadei plantare. Talusul este un os mic care se află între osul călcâiului (calcaneu) și cele două oase ale piciorului inferior (tibia și fibula). Tibia și fibula sunt dispuse deasupra și în jurul laturilor talusului pentru a forma articulația gleznei. Talusul este un conector important între talpă și gleznă, ajutând la transferul de greutate în articulația gleznei.

În tal valg, partea din față a piciorului este îndreptată în sus și partea inferioară a piciorului este rigidă. Tal valg este de obicei diagnosticat la naștere (poate chiar înainte de naștere, dacă se efectuează o ecografie în timpul sarcinii). Dacă nu este corectat, copiii care au talus valgus ating solul doar cu o parte a piciorului (de obicei marginea externă), îngreunând mersul.

Cauze și simptome picior tal valg

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialiștii conchidă că spațiul restrâns intrauterin ori efectuarea amniocentezei sau fumatul în timpul sarcinii determină apariția piciorului tal valg.

Simptomele piciorului tal valg:

  • răsucirea piciorului/picioarelor spre interior și îndreptarea lui/lor spre jos, 
  • mușchiul gambei este dezvoltat insuficient.

Este important de știut că deși aceasta nu reprezintă o urgență medicală, este important ca bebelușul să fie evaluat de un chirurg ortoped în primele săptămâni de viață pentru un diagnostic și un tratament corecte. Pentru că majoritatea bebelușilor care se nasc cu această afecțiune se confruntă și cu dispalzie de șold, este vitală efectuarea unei ecografii de șold la 2-3 luni de la naștere.

Tratament picior tal valg

Scopul tratamentului este de a ajuta copilul să aibă un picior funcțional, stabil și care să nu doară. Prin urmare, este important ca această deformare congenitală să fie tratată din vreme. Dacă deformarea progresează și copilul învață să meargă având piciorul/picioarele tal valg, acesta nu va putea să meargă normal niciodată.

Tratament nechirurgical

Deși cel mai frecvent tratament pentru talusul vertical este chirurgia, pentru început ortopedul poate recomanda masarea tălpii, masaj făcut de un kinetoterapeut, fie acasă, de părinți, ținând cont de îndrumarea acestuia. Masajul trebuie să se facă zilnic, 10-15 minute, și are ca scop întinderea mușchilor și tendoanelor, pentru a crește flexibilitatea piciorului să corecteze deformarea. 

Gipsarea este o altă soluție în cazul în care copilul este diagnosticat cu tal valg. Practic, medicul întinde piciorul copilului înspre poziția anatomică corectă și-l imobilizează în acea postură cu un gips. Acest ghips ar trebui schimbat săptămânal și purtat în timpul somnului pentru a menține corecția, câteva săptămâni. 

Tratament chirurgical

Dacă prin tratamentele expuse mai sus nu se remediază problema, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală când copilul are între 9 și 12 luni. Tratamentul chirurgical este conceput pentru a corecta toate aspectele deformării, inclusiv problemele cu oasele piciorului, precum și ligamentele și tendoanele care susțin oasele. În timpul operației, chirurgul va așeza oasele în poziția corectă și va aplica ace pentru a le menține în loc. Tendoanele și ligamentele care s-ar putea scurta ca urmare a deformării vor fi prelungite.

Recuperare chirurgicală

După operație, chirurgul va trebui să gipseze piciorul pentru a fi menținută poziția corectată. În cele mai multe cazuri, copilul va rămâne cel mai probabil în spital cel puțin o noapte după operație pentru monitorizare. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OrthoInfo -Vertical Talus
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/vertical-talus


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0