Lipsa de fier în sarcină poate duce la boala cardiacă congenitală?

Într-un studiu efectuat pe animale, femelele gravide cu lipsă de fier au avut un risc mult mai mare de a avea descendenți cu boală cardiacă congenitală.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford, finanțată de British Heart Foundation, a identificat un factor de risc complet nou pentru bolile congenitale de inimă. Folosind un model animal, savanții au arătat că, dacă mama are o carență gravă de fier și este anemică în timpul primelor săptămâni de sarcină, acest lucru crește foarte mult riscul ca viitorii copii să aibă defecte cardiace. În timpul sarcinii, anemia cu deficit de fier este cel mai adesea cauzată de lipsa de fier din alimentație.

TESTARE PCR COVID-19

La oameni, boala cardiacă congenitală este cel mai frecvent defect din naștere. Bebelușii cu această boală se nasc cu unul sau mai multe defecte structurale cauzate de faptul că inima nu li se dezvoltă corespunzător în uter. Este o cauză majoră a mortalității infantile și necesită tratament medical continuu pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, în ciuda prevalenței afecțiunii, nu se știe mereu care este cauza precisă a apariției bolii.

Boala cardiacă congenitală poate fi cauzată de o eroare genetică moștenită de la unul sau de la ambii părinți, cum ar fi o mutație. Cu toate acestea, în timp ce peste 100 de gene au fost asociate cu cazuri individuale de boală, mutațiile acestor gene pot explica doar aproximativ o treime dintre cazuri. Cauza bolii cardiace congenitale în celelalte două treimi dintre cazuri este adesea necunoscută.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În multe dintre aceste situații în care cauza afecțiunii rămâne necunoscută, boala cardiacă congenitală este cel mai probabil cauzată de expunerea embrionului la un mediu anormal în uter în timpul sarcinii timpurii. Boala este detectată în mod obișnuit abia după săptămâna 20 de sarcină, astfel încât mult timp a fost dificilă colectarea de date despre fiziologia mamei în primul trimestru pentru a stabili noi factori de risc pentru defectele congenitale.

Boala cardiacă congenitală, corelată cu lipsa de fier a gravidei

Potrivit autorilor studiului¹, despre lipsa gravă de fier a gravidei în trimestrele II și III se știe că crește riscul de a avea un copil cu greutate mică la naștere, precum și de naștere prematură. Lucrarea de față a căutat pentru prima dată în mod special efectele carenței de fier în primul trimestru de sarcină și a arătat că, la șoareci, lipsa de fier a mamei poate provoca defecte cardiovasculare serioase la descendenții ei.

Această constatare este susținută de un studiu epidemiologic din 2020 realizat în China, care sugerează că riscul de a avea un copil cu boală cardiacă congenitală ar putea fi de până la trei ori mai mare la femeile care au un aport scăzut de fier în timpul sarcinii timpurii.

Cercetătorii spun că anemia este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, afectând 20-40% dintre femeile în vârstă fertilă, în total peste 500 de milioane de persoane, iar jumătate dintre aceste cazuri au legătură cu lipsa de fier. Astfel, dacă rezultatele acestui studiu pe animale sunt aplicabile și oamenilor, atunci acest lucru poate explica de ce bolile congenitale ale inimii sunt relativ frecvente în întreaga lume.

Cercetarea a arătat, de asemenea, că riscul de boală cardiacă congenitală poate fi redus foarte mult dacă gravidei i se administrează suplimente de fier, cu condiția ca acest lucru să se întâmple foarte devreme în timpul sarcinii, înainte ca inima să se formeze în embrion.

La om, inima se formează între săptămânile 3-9 de sarcină. Rezultatele acestui studiu pe animale sugerează că suplimentarea cu fier ar trebui să fie administrată înainte de săptămâna 3 de sarcină pentru a fi eficientă. Așadar, spun oamenii de știință, este mai bine ca femeile care încearcă să obțină o sarcină să înceapă deja să ia suplimente de fier, deoarece în săptămâna a treia de sarcină este posibil să nici nu-și dea seama că sunt însărcinate.

Aceste rezultate adaugă mai multe dovezi în sprijinul ideii care susține că femeile aflate la vârsta fertilă, care vor să devină mame, trebuie să aibă suficient fier. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca suplimentarea cu fier să înceapă cât mai devreme posibil și să continue pe tot parcursul sarcinii.

Suplimentarea cu fier este un tratament sigur și cu costuri reduse pentru femeile cu niveluri scăzute de fier, iar această cercetare sugerează că fierul poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea inimii unui bebeluș dacă este luat la începutul sarcinii, atunci când inima bebelușului se formează.

Echipa a investigat, de asemenea, impactul factorilor genetici atunci când se combină cu lipsa de fier matern. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu sindromul Down au boli congenitale ale inimii. Se știe că o anomalie cromozomială determină dezvoltarea bolii cardiace congenitale în aceste cazuri. Echipa de cercetare a emis ipoteza că această schimbare genetică în combinație cu factorul de mediu al deficitului de fier poate crește probabilitatea de boală cardiacă congenitală.

Oamenii de știință speră că descoperirile pot fi traduse în practica clinică pentru a reduce în cele din urmă, la nivel mondial, prevalența bolii cardiace congenitale la naștere cu ajutorul fierului într-un mod similar cu impactul suplimentării cu folat care a redus prevalența defectelor tubului neural la naștere cu mai mult de 60% în ultimii 30 de ani.

Cum poți preveni lipsa de fier?

  • Pentru a preveni lipsa de fier, consumă zilnic legume cu frunze de culoare verde închis (spanac, varză, varză de Bruxelles, varză creață etc.) și de două-trei ori pe săptămână carne slabă de pui.
  • Introdu în alimentația ta obișnuită, pe post de gustare, o mână de fructe uscate precum caise, prune sau stafide.
  • Mănâncă zilnic o porție de leguminoase (fasole, mazăre, năut sau linte).
  • Fii moderat în ceea ce privește consumul de lapte și alte lactate (nu mai mult de o cană de lapte, 150 ml de iaurt sau 30 g de brânză pe zi), cafea, ceai negru și verde (e bine ca aceste băuturi să fie consumate la cel puțin jumătate de oră înainte sau după masă, pentru a nu afecta absorbția fierului).
  • Cu acordul medicului, ia suplimente de fier sau un complex de vitamine și minerale care să conțină și fier.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
bioRxiv - Maternal iron deficiency perturbs embryonic cardiovascular development
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.08.03.230615v1
1. Studiul „Maternal iron deficiency perturbs embryonic cardiovascular development”, apărut în bioRxiv 2020.08.03.230615; doi: https://doi.org/10.1101/2020.08.03.230615, autori: Jacinta I. Kalisch-Smith et al.
NHS - Iron deficiency anaemia
https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0