Cum grăbești vindecarea leziunilor vaginale după nașterea naturală

După nașterea naturală apar dureri la nivelul vaginului, leziuni vaginale, scurgeri vaginale, probleme urinare, modificări la nivelul pielii și alte neplăceri. Ți-am pregătit acest articol din care să afli la ce să te aștepți după ce ai născut natural și ce poți face pentru a te recupera mai repede.

Nașterea naturală este un proces solicitant

Nașterea naturală poate fi solicitantă pentru multe femei. Procesul de naștere naturală implică contracții uterine intense, dureroase și efort fizic semnificativ. Durata nașterii naturale poate varia de la câteva ore la câteva zile, în funcție de fiecare femeie și circumstanțele nașterii.

Pe lângă aspectul fizic, nașterea naturală poate fi, de asemenea, solicitantă emoțional și mental. Unele femei se pot confrunta cu anxietate, frică sau îngrijorare în timpul procesului de naștere. De asemenea, procesul poate necesita o adaptare rapidă la schimbările care apar în corp și poate necesita efort și concentrare intensă pentru a face față durerii și pentru a avansa în procesul de naștere.

Așadar, după ce treci prin toate acestea, e important să ai grijă de tine, să ai răbdare cu tine și să faci treptat pașii spre recuperarea totală, psihică și fizică, pentru a te bucura de noul tău rol, acela de mamă, și de noua ta viață la capacitate maximă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

La ce să te aștepți după nașterea naturală?

După ce ai născut natural, poți să te confrunți cu:

Durere și leziuni vaginale

După ce ai trecut printr-o naștere naturală, având în vedere acele leziuni vaginale, te poți aștepta să rămâi o vreme cu durere în zona vaginului, sensibilitate și tumefacție - durerea poate dura până la șase săptămâni. De asemenea, în primele săptămâni după naștere vei avea secreții vaginale prin care se elimină membrana superficială care a căptușit uterul în timpul sarcinii, amestecată cu sânge. În primele zile vor fi puternice și de culoare roșie, după care vor deveni treptat mai apoase și de o culoare gălbuie spre alb.

De asemenea, în primele zile după naștere te vei confrunta și cu contracții, care seamănă cu crampele menstruale, acestea contribuind la prevenirea sângerării excesive prin comprimarea vaselor de sânge în uter. Aceste dureri sunt frecvente în timpul alăptării, din cauza eliberării hormonului numit oxitocină.

Posibilă incontinență urinară

În plus, sarcina, travaliul și nașterea vaginală pot leza mușchii pelvini, care susțin uterul, vezica și rectul. Din această cauză, poți suferi de incontinență urinară - vei elimina câțiva stropi de urină dacă strănuți, tușești sau râzi puternic. Aceste probleme se rezolvă de obicei după câteva săptămâni, dar e posibil să rămână pe termen lung. Între timp, îți sunt de ajutor absorbantele și exercițiile Kegel pentru întărirea mușchilor pelvini.

Sâni sensibili

Și sânii vor fi sensibili după naștere. Timp de câteva zile, sânii vor fi tari, sensibili și măriți. Dacă alăptezi, aceste simptome vor fi ușurate, dar e indicat să alăptezi la ambii sâni. Între alăptări, poți pune comprese reci pe sâni. Dacă nu alăptezi, poartă un sutien confortabil gen bustieră de sport. 

Căderea părului

După naștere te vei confrunta și cu pierderea masivă a părului. Acest lucru se întâmplă pentru că, în timpul sarcinii, nivelurile ridicate de hormoni fac părul să crească mai repde decât apucă să cadă. După naștere, părul va cădea, deci, destul de mult, până la cinci luni, ceea ce este perfect normal. În ceea ce privește pielea, dacă ai avut pete de sarcină, acestea vor începe să pălească în perioada de după naștere.

Slăbire

Greutatea corporală va începe să scadă odată cu nașterea (în timpul nașterii se pierd cam 6 kg, incluzând greutatea copilului, placenta și lichidul amniotic). În zilele de după naștere vei slăbi în continuare odată cu eliminarea fluidelor rămase.

Ce te ajută să te recuperezi mai repede după o naștere vaginală?

Pentru că zona vaginală este extrem de sensibilă în această perioadă e bine să te informezi din timp despre cum se face recuperarea după nașterea vaginală. În acest mod, vei reuși să accelerezi vindecarea acestor leziuni vaginale după nașterea copilului. Iată câteva idei:

Baia Sitz

O baie sitz (baie de șezut) poate fi foarte benefică pentru recuperarea postpartum. Mulți medici încurajează femeile să nu folosească săpun pentru a curăța zona inghinală imediat după naștere, așa că o baie Sitz este exact ce ai nevoie pentru a te simți curată. Acest tip de baie presupune așezarea în cadă cu apă suficient de înaltă pentru a-ți acoperi șoldurile timp de 10-20 de minute. Nu trebuie să adaugi nimic în apă pentru a experimenta beneficiile ei uimitoare. 

Pe lângă faptul că o astfel de baie te ferește de infecții, îți oferă și câteva minute de singurătate și liniște și te ajută să vindeci mai repede aceste leziuni vaginale. În plus, băile Sitz pot ajuta la dizolvarea cusăturilor de după naștere. Nu te îngrijora, deoarece nu se vor dizolva prea repede, remediul fiind util pentru a te asigura că acestea nu vor rămâne cu tine după ce nu mai sunt necesare. Dacă te confrunți cu dureri din cauza copcilor, baia Sitz se poate dovedi a fi foarte benefică.

De asemenea, în timpul sarcinii apar hemoroizii, care tind să mai rămână și după naștere. Baia Sitz este utilă și pentru a ușura durerile hemoroidale.

Pachete de gheață și comprese calde

Gheața plasată în zona perineală și compresele calde sunt un element indispensabil pentru proaspetele mame. Aceste remedii ajută atât la atenuarea durerilor cauzate de copci pentru femeile care au trecut printr-o naștere vaginală, cât și a durerilor rămase în urma operației de cezariană. Ai grijă ca atunci când pui gheață să o învelești într-un prosop subțire, să nu o pui direct pe piele.

Antiinflamatoare

Remedii utile pentru a trece mai ușor peste durerile provocate de leziuni vaginale și pentru a reduce tumefacția sunt și antiinflamatoarele, precum ibuprofenul. Acest medicament poate irita stomacul, așa că e bine să îl iei la masă sau după ce ai mâncat.

Spray reparator și ovule vaginale

Pentru a reduce disconfortul perineal și a grăbi vindecarea leziunilor vaginale, poți folosi un spray reparator. Caută un spray emolient, pentru piele sensibilă, care să includă ingrediente naturale, cum ar fi lavanda antibacteriană, hamamelisul și uleiul esențial de mentă. De asemenea, ți-ar putea fi de folos ovule vaginale pe bază de acid hialuronic, ulei de gălbenele, de aloe și de arbore de ceai, care ajută și ele la cicatrizare după naștere, având în același timp și un efect hidratant și calmant.

Hidratare

Cu toate schimbările care au loc în viața ta, poate fi ușor să treci cu vederea importanța de a rămâne hidratată. Menținerea hidratării este crucială nu numai pentru sănătatea generală și pentru accelerarea vindecării, ci și pentru bunăstarea ta. Apa ajută la înlocuirea fluidelor din corp, contribuind la prevenirea constipației, a problemelor urinare, a hemoroizilor și a umflăturilor. E bine să bei peste 2 litri pe zi, mai ales dacă alăptezi și să consumi și legume și fructe pentru a avea un tranzit intestinal normal, deoarece constipația sporește durerile în zona copcilor.

Schimbarea frecventă a absorbantului

Pentru a preveni infecțiile în zona vaginală, este esențial să îți schimbi frecvent absorbantul. La fel de important este să ai o lenjerie intimă confortabilă, care să permită trecerea aerului. 

Odihna

Nu în ultimul rând, pentru refacerea fizică, este important să te odihnești cât poți de mult. Timpul de recuperare după naștere diferă de la o persoană la alta, dar, dacă urmezi acest sfaturi de îngrijire, te vei întoarce mai repede la forma ta de dinainte.

Fiecare naștere e unică, la fel și fiecare recuperare

Fiecare femeie și fiecare naștere sunt unice, iar experiențele pot varia. Unele femei pot găsi nașterea naturală mai ușoară și mai puțin solicitantă, în timp ce alte femei pot găsi că este o experiență extrem de dificilă și după care se recuperează cu greu. Proaspăta mamă poate experimenta dureri și disconfort în zona perineului, a abdomenului și a sânilor, poate avea sângerări vaginale și alte secreții, se poate lupta cu oboseala și cu schimbările hormonale și multe altele.

În concluzie, recuperarea după nașterea naturală poate fi o perioadă de ajustare și poate fi dificilă pentru multe femei, dar nu există o experiență universală și intensitatea recuperării poate varia de la o persoană la alta. Ca timp, recuperarea după nașterea naturală poate dura câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi sănătatea generală a mamei, cum a decurs naștererea și eventualele complicații. Pe măsură ce se vindecă, mama poate reveni treptat la activitățile normale, cu recomandarea și sub supravegherea medicului. 

Este, deci, important să acorzi atenție propriului corp și să nu eziți să ceri sfatul medicului în legătură cu orice preocupare sau complicații pe care le-ai putea întâmpina în perioada de recuperare. De asemenea, sprijinul din partea partenerului, a familiei sau a altor apropiați poate fi deosebit de valoros în această perioadă, precum și discuțiile cu alte mame legat de ce le-a ajutat pe ele să treacă mai ușor peste această perioadă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Your body after the birth
https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/after-the-birth/your-body/
Family doctor - Recovering from Delivery (Postpartum Recovery) 
https://familydoctor.org/recovering-from-delivery/


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0