Vindecarea postextracțională – cum te recuperezi după scoaterea unui dinte

Baza vindecării postextractionale o reprezintă cheagul de sânge care se formează postextracțional, de aceea este important ca acest cheag să rămână local pe toată durata vindecării.

Acest lucru poate fi asigurat prin sutură postextracțională, iar dacă aceasta nu a putut fi realizată, pacientul nu ar trebui să clătească zona respectivă cu presiune și nici foarte frecvent, ci doar atât cât să mențină o stare de igienă orală normală, prevenind astfel suprainfectarea cheagului postextracțional.

Alimentația de după extracție poate fi reluată după ce dispare efectul anesteziei locale (există riscul traumatizarii țesuturilor moi care nu sunt sub control voluntar pe perioada cât anestezia este în curs). Se pot consuma orice tip de alimente. Totuși, este de preferat ca acestea să fie mai moi ca și consistență, mai puțin condimentate și la temperatura camerei. Totodată, se recomandă evitarea consumului de băuturi acidulate.

Sângerarea, simptom comun după extracția unui dinte

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai frecvent și neplăcut simptom postextracțional este sângerarea postextracțională, care angoasează pacienții. În cele mai multe cazuri, sângerarea nu este nici masivă ca volum și nici îndelungată ca timp. Cel mai simplu lucru pe care pot să îl facă pacienții este să aplice o compresă sterilă local și să aplice presiune prin intermediul acesteia pe zona postextracțională (fie mușcând, fie apăsând cu degetul) timp de aproximativ 15 minute.

Nu este recomandat ca pacienții să facă efort fizic postextracțional timp de trei zile (este posibil ca presiunea arterială să crească și să inițieze hemoragii locale sau să accentueze hematoame formate postextracțional). Așadar, activitățile sportive ori cele care necesită efort fizic vor fi amânate până în a patra zi după extracția dentară, astfel încât pacientul să nu se expună riscului de sângerări abundente.

Alveola se vindecă în câteva săptămâni

Vindecarea completă a unei alveole (locul în care a stat dintele) poate să dureze trei-patru săptămâni. În acest interval, pacientul poate să aibă jenă sau senzații dureroase, în special atunci când consumă unele alimente reci. Nu este indicat ca în această perioadă pacientul să își administreze antiinflamatoare, ci este suficient să evite situațiile care produc jenă dureroasă. Totodată, este bine de știut că vindecarea osului are loc într-un interval de până la 6 luni calendaristice.

Compresele cu gheață ameliorează durerea

În general, durerile postextractionale persistă aproximativ șapte zile, evoluând cu scăderea în intensitate, pe măsură ce zilele trec.

 
 

Pacienții trebuie să aibă în vedere că antiinflamatoarele pot produce leziuni ale mucoasei digestive, motiv pentru care este recomandat ca în perioada în care își autoadministrează antiinflamatoare să asocieze și protectoare gastrice. Anestezicele topice (precum lidocaina), de obicei, nu au efect sustenabil.

Compresele cu gheață aplicate pe obraz, în zona extracției dentare, pot ameliora durerile ce apar în urma extracției dentare. Poți folosi aceste comprese de mai multe ori pe zi, pentru a calma durerile sau disconfortul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Recomandări postextracție dentară:

  • Odihnește-te cel puțin 24 de ore. Atunci când stai întins în pat, nu uită să îți pui o pernă mai înaltă sub cap.
  • În primele 24 de ore după extracția dentară, folosește comprese cu gheață din două în două ore. Menține o compresă cinsprezece minute.
  • Nu fuma în intervalul de 24 de ore după extracția dentară, întrucât toxinele din fumul de țigară pot afecta cheagul de sânge și pot cauza complicații.
  • Clătește-ți gura cu apă salină călduță.
  • Evită aspirina, întrucât poate îngreuna procesul de vindecare după extracția dentară. Poți administra, însă, ibuprofen ori alte antiinflamatoare similare. Tratamentul recomandat de medic este cel mai potrivit.
  • Nu mânca bomboane, acadele ori alimente crocante, care ar putea cauza răni în zona ce trebuie să se vindece. În primele zile, mizează pe alimentele cu textura moale, precum supele-cremă, ciorbele, piureurile ori smoothie-urile.
  • Evită băuturile calde, alimentele picante, dar și sucurile ori băuturile acidulate.
  • Dacă respecți indicațiile medicului, precum și aceste recomandări, vindecarea va fi rapidă și va cauza disconfort redus.
  • Stai departe de activitățile fizice (fitness, box, etc.). În urma practicării unui sport, poat apărea probleme în procesul de recuperare a pacientului: lovirea involuntară a zonei, presiunea exercitată asupra mușchilor faciali, extra salivația, etc.
     

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0