Utilizarea și întreținerea protezei acrilice

Proteza acrilică este o piesă protetică destinată pacienților edentați total. Această lucrare restaurează cele 3 funcții principale ale aparatului dento-maxilar: masticație, fonație, fizionomie.

Utilizarea și întreținerea protezei acrilice

Proteza acrilică este o piesă protetică destinată pacienților edentați total. Această lucrare restaurează cele 3 funcții principale ale aparatului dento-maxilar: masticație, fonație, fizionomie.
Persoanele care se află în această situație își recăpăta în totalitate viață socială odată cu refacerea aparatului dento-maxilar. Pentru un confort sporit în adaptarea și purtarea protezelor, pacienții trebuie să știe următoarele:

În momentul în care pacientul pleacă din cabinet cu proteză, acesta o să resimtă un disconfort din pricina dimensiunii acestei lucrări, are senzația de corp străin, hipersalivație, iar în prima faza, procesele de masticație și fonație sunt îngreunate. Aceasta este o perioada tranzitorie și ține foarte mult de voința și psihicul pacientului. Pentru a ușura această perioadă, purtătorii de proteze pot apela la următoarele trucuri: să citească rar, cu voce tare, în față oglinzii, să bea apă cu înghițituri mici pentru că în procesul de deglutiție (înghițire), proteza este menținută pe poziția corectă, folosirea dropsurilor (persoanele cu diabet să folosească bomboane fără zahăr) deoarece acestea se poziționează între limbă și bolta palatină, obișnuind limba să mențină proteza pe cerul gurii.

Pacienții trebuie să consume alimente noi

Este interzis mușcatul, folosirea alimentelor lipicioase (alimente de patiserie, gumă de mestecat, caramele) acestea favorizând dizlocarea protezei de pe câmpul protetic. Totodată, înainte de introducerea în gură a alimentelor, acestea se taie cu cuțitul în bucăți mici.

De asemenea, masticația se realizează pe ambele părți, în același timp. Masticația pe o singură parte creează efectul de balansoar, mobilizând astfel proteza de pe câmpul protetic. Revenirea la alimentația normală se face progresiv, în primă fază se folosesc alimente moi, introducându-se, pe parcurs, întreaga varietate alimentară.

Modalități de întreținere zilnică a protezei

Există modalități empirice (clasice) și modalități moderne.

După îndepărtarea protezei de pe câmpul protetic, pacientul trebuie să își curețe în totalitate cavitatea orală, cu pastă și cu periuță, gingie, limbă, obraji și dinți restanți. Se clătește bine cu apă, în cazul în care există dinți restanți, obligatoriu se folosește ață dentară, iar la sfârșit se clătește cu apă de gură.

Metoda clasică de întreținere a protezei este cu ajutorul unei perii mai mari decât periuța de dinți, cu diferite substanțe de curățare.
Este bine de știut că folosirea prafurilor abrazive, cum ar fi sarea sau bicarbonatul, nu este indicată deoarece zgârie proteza.

Cum se curăță proteza

Metoda modernă de curățare a protezei este cu ajutorul tabletelor efervescente. Aceasta se realizează astfel:

Într-o cutie specială sau un pahar cu apă caldă se introduce proteza, se pune o tabletă efervescentă și se menține trei minute. Proteza dentară se periază cu soluția obținută prin dizolvarea tabletei efervescente folosind o periuță cu peri moi. La sfârșit, proteza trebuie clătită foarte bine sub jet de apă înainte de a o introduce în cavitatea bucală. Piesa protetică trebuie ținută cu grijă, în așa fel încât să nu fie scăpată, evitând astfel fractură bazei acesteia. Soluția rămasă se aruncă.

 
 

Igienizarea protezei trebuie făcută zilnic, după fiecare masă sau de câte ori este nevoie. Atunci când pacientul simte că au pătruns resturi alimentare sub lucrare sau un miros neplăcut al gurii, proteza trebuie curățată.

Proteza se poartă zi și noapte

Proteza trebuie menținută pe câmpul protetic permanent (zi și noapte), însă există situații în care pacientul nu o poate purta pentru câteva ore. În acest caz, se recomandă păstrarea piesei protetice într-un recipient cu apă, materialul din care este realizată proteză fiind hidrofil. A se evita depozitarea protezei în șervețele, hărții, deoarece există riscul de a o arunca. Mai mult de atât, există riscul impregnării cu diverse microorganisme.

Păstrarea protezei în condiții necorespunzătoare materialului din care este confecționată duce la imposibilitatea de a o mai folosi.

Vizitele la stomatolog odată la șase luni sunt obligatorii deoarece, odată cu trecerea timpului, poate apărea reazorbția osoasă, care creează senzația de lărgire a protezei. În astfel de situații se recomandă rebazarea protezei sau refacerea acesteia.

Este important să vă îngrijiți proteza dentară pentru a o putea menține într-o condiție optimă, în acest fel veți putea mânca, zâmbi și vă veți putea trăi viața cu încredere.

 

Zâmbește vieții cu încredere!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0