Implantul dentar - cât este de dureros și ce să faci după intervenție

Multe persoane au nevoie la un moment dat în viață de un implant dentar. Cât de dureroasă este procedura și la ce e bine să te aștepți după intervenție?

Implanturile dentare sunt dispozitive plasate chirurgical în maxilare, unde servesc ca rădăcini pentru dinții lipsă. Deoarece titanul din implanturi fuzionează cu maxilarul, implanturile nu vor aluneca, nu vor face zgomot și nu vor provoca leziuni osoase. 

Nu oricine poate beneficia de un implant dentar, însă. Contraindicațiile pentru un implant dentar sunt vârsta mai mică de 18 ani, bolile cardiovasculare (infarct recent, insuficiență cardiacă etc.), diabetul, osteoporoza, cancerul, poliartrita reumatoidă, bolile imunologice, tulburările de sângerare, transplanturile, tulburările psihiatrice grave. Contraindicațiile temporare includ sarcina, alăptarea, tulburările psihice ușoare, afecțiunile bucale, dependența de alcool sau de droguri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Implantul are mai mulți pași, care se fac pe parcursul mai multor luni: consultația inițială, planul de tratament stabilit împreună cu pacientul, efectuarea unor analize de sânge, a unui CT, inserarea implantului, plasarea capătului de vindecare, plasarea bontului protetic, iar la final a coroanei dentare. Partea care ar putea pune probleme este inserarea implantului, de care se tem mulți pacienți, deoarece o consideră dureroasă.

În mod normal, implantul dentar nu este dureros

E bine de știut că această procedură se face sub anestezie locală, astfel încât pacientul nu simte nicio durere în timpul intervenției chirurgicale. În zilele următoare procedurii, majoritatea pacienților se vor confrunta cu o ușoară umflare a zonei respective, însă e important să fie urmate întru totul indicațiile medicului stomatolog pentru ca umflătura să nu crească foarte mult și pentru a nu apărea dureri.

Medicul va recomanda ca, după procedura de inserare a implantului, pacientul să ia în următoarele zile un antiinflamator și să pună pe obraz, în zona în care s-a lucrat, o pungă cu gheață. De asemenea, e important ca periuța de dinți să nu fie folosită câteva zile, iar pacientul să se clătească doar cu anumite lichide sau ceaiuri recomandate de medic. În ceea ce privește alimentația, se vor consuma doar alimente moi, nu fierbinți, nu extrem de reci (legume fierte și răcorite, supe, pește fiert, banane etc.), și nu se va mesteca nimic pe partea cu implantul. Consumul de lactate și de alimente condimentate nu este indicat în această perioadă imediat următoare implantului.

Stomatologul va discuta cu pacientul fiecare pas al planului de tratament, iar acesta va fi încurajat să adreseze orice întrebări legat de starea lui: Când se poate spăla normal cu periuța? Când poate relua consumul de lactate și de alimente solide? Cât timp trebuie să ia antiinflamatoarele? etc. După ce implantul s-a vindecat, pacientul va putea privi dintele respectiv la fel ca pe cei naturali, doar că va trebui să aibă grijă la alimentele foarte tari (stomatologul îi va recomanda, de exemplu, să nu spargă alune cu coajă în dinți sau să nu mestece pe acea parte boabe de porumb prăjite).

Complicații ale implantului dentar

Ca orice intervenție chirurgicală, și operația de inserare a implantului dentar prezintă anumite riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, problemele sunt rare și atunci când apar, acestea sunt de obicei minore și ușor de tratat. Riscurile includ:

 

  • Infecție la locul implantului
  • Leziune sau deteriorare a structurilor din jur, cum ar fi alți dinți sau vase de sânge
  • Deteriorarea nervilor, care poate provoca dureri, amorțeală sau furnicături în dinții naturali, în gingii, buze sau bărbie
  • Probleme ale sinusului, atunci când implanturile dentare plasate în maxilarul superior ies în interiorul uneia dintre cavitățile sinusale.

Semnele unei complicații includ:

  • dificultăți la mestecare
  • inflamarea gingiilor
  • retragerea gingiilor
  • slăbirea unui implant 
  • durere sau disconfort sever.

Pentru a minimiza probabilitatea apariției unor probleme pe termen lung, persoana care are implanturi trebuie să practice o igienă orală riguroasă (periaj dimineața și seara, folosirea apei de gură și a aței dentare de cel puțin două ori pe zi) și să urmeze câteva recomandări, precum consultul medical cel puțin anual, evitarea fumatului și creșterea aportului de calciu (iaurt, broccoli, portocale, nuci, tofu). 

De asemenea, dacă persoana suferă de bruxism (scrâșnește din dinți), e necesar să îi precizeze acest aspect stomatologului, pentru ca acesta să îi pregătească o gutieră (o folie transparentă, groasă și rigidă, care se mulează perfect pe dinții pacientului și care se aplică pe timpul somnului).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shuterstock
Bilbiografie:
Web MD - Dental Implants
https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants#1
Mayo Clinic - Dental implant surgery
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-implant-surgery/about/pac-20384622

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0