Ce probleme dentare pot să apară la bebeluși și la copiii mici

Faptul că micuțul tău are o bună igienă orală încă din primi ani de viață înseamnă că va avea un start bun pentru a-și asigura dinți sănătoși la vârstă adultă.

Ce probleme dentare pot să apară la bebeluși și la copiii mici

Dinții bebelușului sunt extrem de importanți, iar faptul că micuțul tău are o bună igienă orală încă din primi ani de viață înseamnă că va avea un start bun pentru a-și asigura dinți sănătoși la vârstă adultă. Este bine să fii informată cu privire la problemele ce pot să apară la bebeluși și la copiii mici, pentru a ști cum să le previi.

Mare atenție la ce bea cu biberonul!

Este important să nu începi să îi dai micuțului tău băuturi dulci (sucuri sau alte preparate), pe care să le consume din biberon. Această practică se poate dovedi o greșeală foarte dăunătoare, odată ce dinții bebelușului încep să erupă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, oricât ar fi de tentant, încearcă să nu lași bebelușul să adopte obiceiul de a adormi cu un biberon în gură, în timpul nopții sau în perioadele din zi când mai adoarme. Reține, deci, că biberonul bebelușului ar trebui folosit doar pentru hrănire, nu ca înlocuitor pentru suzetă.

Cariile pot să apară de la vârste fragede

Cariile de biberon sunt cea mai frecventă boală cronică a copilăriei. Aceasta apare pentru că băuturile îndulcite sau cele care conțin zaharuri naturale (din lapte ori din sucul de fructe) rămân pe suprafața dinților micuțului, o perioadă îndelungată. Caria de biberon reprezintă prezența uneia sau mai multor probleme asociate cu deteriorarea suprafeței dinților la copilul care are sub trei ani. Caria de biberon apare atunci când dinții bebelușului intră frecvent în contact cu zaharurile din băuturile pe care le consumă, cum ar fi sucurile din fructe, laptele, laptele formulă, sucul de fructe diluat cu apă, apă îndulcită sau orice alte băuturi dulci pe care i le oferi celui mic.

Dacă sugarii adorm cu laptele pe care nu l-au înghițit în gură, ei au de asemenea un risc de a suferi de carie de biberon, pentru că bacteriile din gură se hrănesc cu aceste zaharuri, cauzând deteriorarea dinților.

Copilul își suge degetul

Este un lucru absolut normal ca bebelușii și copiii mici să își sugă degetul mare sau alte degete de la mâini, suzetele sau jucăriile, pentru că acest obicei le oferă sentimentele de securitate și confort. Dacă acest obicei continuă, însă, după vârstă de 5 ani, când dinții permanenți încep să erupă, este posibil ca cel mic să se confrunte cu numeroase probleme dentare. Dințiii pot fi împinși, nu mai sunt la fel de bine aliniați și pot crea probleme în ceea ce privește mușcătura, iar cel mic poate întâmpina dificultăți când încearcă să pronunțe corect cuvintele.

Copilul suge limba și o împinge

Acesta este un alt obicei pe care micuții îl pot dobândi în copilărie, împingând vârful limbii înainte, spre buze. La fel ca suptul degetului, și acest supt al limbii exercită o presiune pe dinții din față, făcându-i să nu mai fie bine aliniați. Dinții ies mai mult în față, iar mușcătura nu mai este corectă, afectând și dezvoltarea vorbirii. Dacă observați aceste semne la modul în care cel mic își împinge limba, mergeți la un logoped.

Pierderea prematură a dinților

Este posibil ca dinții de lapte ai micuțului să cadă mai devreme decât ar fi normal, iar acest lucru se întâmplă din cauza cariilor, a deteriorării dinților, din cauza unui traumatism sau din cauza lipsei de spațiu în maxilar. Dacă dinții aceștia cad înainte să apară cei permanenți, este posibil să apară unele modificări la dintele din vecinătate. Iar când un dinte permanent va încerca să iasă și să ocupe spațiul care i se cuvine, s-ar putea să nu existe suficient spațiu. Dinții îndoiți sau deformați ori cei nealiniati pot cauza diverse probleme, afectând mestecarea corectă a alimentelor și cauzând probleme ale articulației temporo-mandibulare.

Du copilul la dentist, încă de la vârste fragede

Este important să îl duci pe cel mic la cabinetul medicului dentist. Mai mult, ia-l pe cel mic cu tine atunci când ai chiar tu programare la dentist, astfel încât să se obișnuiască cu ideea. Dacă are frați mai mari sau surori mai mari, îl poți lua pe bebeluș cu voi la cabinet, când îi duci pe ceilalți copii la medicul dentist, să se obișnuiască cu decorul, cu sunetele, cu faptul că este un mediu prietenos, unde nu i se poate întâmpla nimic rău.
 

Sursă foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-baby-bottle-tooth-decay#1
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/looking-after-your-infants-teeth/#sugar-and-tooth-decay
  • WebMD - https://www.webmd.com/oral-health/oral-health-problems-children#1

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0