Somnul copiilor: când renunță cei mici la somnul de după-amiază?

Trecerea de la somnul bifazic (în două părți) al copiilor la somnul monofazic (într-o singură fază) este o etapă majoră a dezvoltării celor mici, dar poate fi o provocare atât pentru copil, cât și pentru părinte. Iată ce e bine să știi despre somnul de după-amiază al copiilor și cum pot avea cei mici un somn mai bun.

Pentru aproape toți copiii mici, somnul de după-amiază este o parte normală a rutinei zilnice, iar cercetări recente arată că le este util în procesele de învățare care au loc în mod accelerat în copilărie. Însă, pe măsură ce cresc, copilașii nu mai au nevoie de acel „pui de somn”, iar acest lucru, mai spun oamenii de știință, are legătură cu faptul că creierul li s-a dezvoltat până la un punct în care nu le mai e necesar să doarmă și ziua. Când se întrerupe somnul de după-amiază al copiilor și cum le pot face părinții tranziția mai ușoară?

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

La ce vârstă încep copiii să renunțe la somnul de după-amiază?

Copiii sunt diferiți unul de altul, așa încât nu se poate spune că există o vârstă anume la care sunt gata să renunțe la somnul de după-amiază. Unii copii încep să nu mai doarmă după-amiaza pe la 3-5 ani, dar majoritatea nu mai vor să doarmă după-amiaza când ajung la 5 ani. Somnul copiilor diferă în funcție de stilul de viață al unui copil, de factorii demografici și multe altele.

Potrivit unui studiu observațional ceva mai vechi, la care au luat parte 172 de participanți, majoritatea copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 12 luni au avut tendința de a dormi de două ori în timpul zilei. După această perioadă, undeva între 15 și 24 de luni au început să doarmă doar o dată în timpul zilei. Până la vârsta de 3 și 4 ani, rata somnului de după-amiază a scăzut și aproape toți copiii s-au oprit din a dormi pe timpul zilei până la vârsta de 7 ani.

Semne care arată că un copil mic este gata să renunțe la somnul de după-amiază

Copiii mici pot refuza să doarmă după-amiaza atunci când au suficientă energie pentru toate activitățile de peste zi fără să li se facă somn. Iată câteva semne că un copil mic nu mai are nevoie de un pui de somn după-amiaza:

Nu mai adoarme la ora la care obișnuia

Pe măsură ce copiii cresc, aceștia își întârzie ora de culcare după-amiaza și dorm pentru perioade tot mai scurte de timp. Dacă au probleme să adoarmă după-amiaza și sunt neliniștiți, probabil că nu mai au nevoie de somn în timpul zilei. Dacă, însă, starea de spirit a unui copil se înrăutățește fără acel pui de somn după-amiaza, probabil că nu este gata să renunțe la somnul de peste zi. Copiii pot fi ajutați să aibă o rutină de somn: citirea unei povești înainte sau trasul perdelelor pentru a face semi-întuneric sunt indicii bune pentru a semnaliza că e timpul pentru somnul de după-amiază.

Se trezește mai devreme dimineața

Trezitul mai devreme dimineața poate fi un semn că acel copil poate fi gata să renunțe la somnul de după-amiază. Concret, somnul copiilor din timpul zilei îi poate împiedica să se simtă obosiți la culcare seara, ceea ce înseamnă că dorm mai puțin și se trezesc mai devreme. Dacă se observă că eliminarea somnului de după-amiază duce la somn excesiv dimineața, înseamnă că acel copil încă nu este pregătit să nu mai doarmă după prânz. Ca regulă, trezirea din somnul de după-amiază trebuie să aibă loc cu cel puțin 4 ore înainte de ora de culcare de seara.

Nu mai adoarme seara

Este posibil ca un copil să nu mai aibă nevoie de un pui de somn în timpul zilei dacă părinții observă că acesta este prea energic în apropierea orei la culcare de seara și dacă are probleme să adoarmă. Un alt studiu a observat că preșcolarii care dormeau după-amiaza adormeau seara cu 30 de minute mai târziu decât cei care nu mai dormeau în timpul zilei. Totuși, acesta a fost un studiu restrâns, care nu a avut un eșantion divers de participanți.

Cum poate fi susținut un copil mic să nu mai doarmă după-amiaza?

Dacă un copil mic doarme tot mai puțin după-amiaza și nu se simte morocănos, probabil că începe să nu mai aibă nevoie de somn în timpul zilei. Părinții sau supraveghetorii de la grădiniță îi pot ajuta pe copii să reducă sau să elimine complet puiul de somn în mai multe moduri:

Înlocuirea somnului de după-amiază cu o perioadă de liniște

Această practică obișnuită în multe grădinițe este o modalitate eficientă de a trece de la somnul de după-amiază al copiilor la eliminarea acestui obicei. Mai precis, se păstrează același program zilnic, dar, în loc să i se impună copilului să meargă la somn, i se permite să aleagă altă activitate care i se pare potrivită, cu condiția să fie o activitate liniștită, cum ar fi coloratul sau răsfoitul cărților cu poze.  

Această metodă de tranziție le dă posibilitatea copiilor să doarmă după-amiaza atunci când simt nevoia sau să rămână în starea de veghe și să desfășoare alte activități în zilele în care au mai multă energie.

Evitarea plimbărilor lungi cu mașina în timpul somnului

Călătoriile lungi cu mașina pot provoca somnolență copilului, mai ales dacă este cald. Dacă părinții încearcă să-și ajute copilul să facă tranziția de la somnul de după-amiază la renunțarea la acest obicei, e bine să evite activitățile care induc somnul, cum ar fi transportatul copilului cu mașina la acele ore.

Renunțarea treptată la somnul de după-amiază

Oprirea completă a somnului de după-amiază se poate simți perturbatoare și pentru cel mic. Copiii mici au adesea nevoie de perioade de ajustare pentru a se obișnui să rămână treji în timpul zilei, așa că părinții și supraveghetorii trebuie să acorde atenție stării de spirit și nivelului de energie al acestora. Este important ca adulții să aibă răbdare și să înțeleagă că somnul copiilor este diferit de la un individ la altul și că procesul de renunțare la somnul de după-amiază nu se petrece în același timp la toți copiii care au aceeași vârstă. 

Atenție, în cazul în care copilul are constant un nivel scăzut de energie, este posibil să existe o stare de sănătate subiacentă care să îi afecteze vitalitatea, de aceea e bine să fie văzut de un medic. În unele cazuri, poate fi vorba de lipsa fierului, dar în altele, poate fi vorba pur și simplu de creșterea nivelului de activitate al copilului sau de unele schimbări stresante pentru el.

Ce probleme pot să afecteze somnul copiilor?

 • Un tipar neregulat de somn: lipsa unei rutine de somn poate duce la dificultăți în adormire și treziri frecvente pe durata nopții. Este important să se stabilească o programare consistentă pentru culcare și trezire.
 • Mediu de dormit nepotrivit: un mediu de somn inconfortabil - cum ar fi un pat incomod, o temperatură prea mare sau prea mică în cameră, prezența zgomotelor sau lumina excesivă - poate perturba somnul copiilor.
 • Anxietate și stres: copiii pot avea dificultăți în a adormi din cauza anxietății sau a stresului. Acestea pot fi cauzate de schimbări în rutina lor, probleme școlare, conflicte familiale sau alte motive.
 • Tulburări de somn: există diferite tulburări de somn care pot afecta copiii, cum ar fi insomniile, apneea de somn, somnambulismul sau coșmarurile. Acestea pot determina treziri frecvente și somn de proastă calitate.
 • Consumul excesiv de cofeină sau alimente stimulante: alimentele și băuturile care conțin cofeină, precum ciocolata, băuturile carbogazoase sau ceaiul negru pot afecta somnul copiilor. Aceste substanțe pot duce la dificultăți în adormire și pot perturba calitatea somnului.
 • Utilizarea excesivă a tehnologiei înainte de culcare: expunerea la ecranele dispozitivelor electronice înainte de culcare poate afecta somnul copiilor. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate inhiba producția de melatonină, un hormon responsabil de inducerea somnului.
 • Probleme de sănătate: anumite afecțiuni medicale, cum ar fi răcelile, alergiile, problemele respiratorii sau digestie, pot perturba somnul copiilor și pot cauza treziri nocturne.

Cum îți ajuți copilul să abiă un somn mai bun noaptea?

 • Stabilește-i copilului un program de somn pe care să-l respecte zilnic sau în majoritatea zilelor.
 • Ai grijă ca micuțul să aibă un pat confortabil, o temperatură potrivită în cameră, un nivel scăzut de lumină și un nivel redus de zgomot pentru a se crea un mediu de dormit propice.
 • Limitează-i expunerea la ecrane cu o oră înainte de culcare, deoarece somnul copiilor, la fel ca al adulților, este afectat de privitul intens în ecranele telefoanelor mobile, tabletelor sau televizoarelor.
 • Obișnuiește copilul să aibă o serie de activități liniștitoare înainte de culcare, cum ar fi ascultatul sau cititul unei povești.
 • Nu îi oferi alimente și băuturi care conțin cofeină sau alte substanțe stimulante înainte de culcare.
 • Asigură-te că, pe parcursul zilei, copilul are suficientă activitate fizică, deoarece și în acest mod va obține somn mai odihnitor noaptea.
 • În cazul în care copilul are frecvent probleme de somn, mergi cu el la medic pentru ca micuțul să fie evaluat și să primească un tratament adecvat dacă este cazul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins - Naps 
https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Naps
PNAS - Contributions of memory and brain development to the bioregulation of naps and nap transitions in early childhood
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2123415119
Studiul „Contributions of memory and brain development to the bioregulation of naps and nap transitions in early childhood”, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences, 2022; 119 (44) DOI: 10.1073/pnas.2123415119, autori: Rebecca M. C. Spencer, Tracy Riggins 
NCBI - The Timing of the Circadian Clock and Sleep Differ between Napping and Non-Napping Toddlers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411103/
Studiul „The Timing of the Circadian Clock and Sleep Differ between Napping and Non-Napping Toddlers”, apărut în PLoS One. 2015; 10(4): e0125181, 2015 Apr 27. doi: 10.1371/journal.pone.0125181, autori: Lameese D. Akacem et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0