Pavor nocturn: ce este, cauze, tratament

Pavorul nocturn este o tulburare de somn în care o persoană, în special la vârsta copilăriei, pare că se trezește rapid din somn într-o stare de groază, deși în realitate nu este trează. De ce apare pavorul nocturn și cum se tratează?

Pavorul nocturn este o perturbare a somnului care pare similară unui coșmar, însă, în realitate, este mult mai dramatică. Deși această problemă poate fi alarmantă pentru părinții care asistă la un episod de pavor nocturn, de obicei această situație nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare sau un semn al unei probleme medicale mai profunde pe care ar putea să o aibă copilul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din ce cauze apare pavorul nocturn?

Deși cauza nu este una clară, pavorul nocturn pare să fie provocat de stimularea excesivă a sistemului nervos central (SNC) în timpul somnului. Factorii declanșatori pot fi febra, lipsa de somn sau o perioadă de tensiune emoțională prin care trece copilul.

Somnul se desfășoară în mai multe etape. Avem vise - inclusiv coșmaruri - în timpul etapei de mișcare rapidă a ochilor (REM). Pavorul nocturn are loc în timpul somnului profund non-REM. Acesta nu este din punct de vedere tehnic un vis, ci mai degrabă o reacție bruscă de teamă care își face loc în timpul tranziției de la o etapă de somn la alta.

Pavorul nocturn are loc de obicei la aproximativ două sau trei ore după ce un copil adoarme, când trece de la cea mai profundă etapă a somnului non-REM la un somn REM mai ușor. De obicei, această tranziție este una lină. Dar, din când în când, copilul devine supărat și speriat, iar această reacție reprezintă pavorul nocturn.

Pavorul nocturn este mai frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani și mult mai puțin frecvent după aceea. Poate exista un istoric familial de pavor nocturn. Acesta poate să apară și la adulți, mai ales atunci când aceștia trec prin perioade de stres major sau consumă alcool în exces.

Cine este la risc de pavor nocturn?

Pavorul nocturn a fost observat la copiii obosiți, bolnavi sau stresați, la cei care iau un medicament nou, la cei care dorm într-un mediu nou sau departe de casă, la copiii care nu dorm suficient și la cei care consumă alimente cu cofeină.

Pavorul nocturn este relativ rar, se întâmplă doar la 3% - 6% dintre copii, în timp ce aproape fiecare copil va avea un coșmar ocazional. Se pare că pavorul nocturn este puțin mai frecvent în rândul băieților. Un copil ar putea avea un singur pavor nocturn sau mai multe. De cele mai multe ori, această problemă dispare pur și simplu pe cont propriu, după vârsta de 10 ani, pe măsură ce sistemul nervos se maturizează.

Ce semne indică un pavor nocturn?

În timpul pavorului nocturn, copilul se poate ridica brusc în poziție verticală în pat, poate striga sau poate avea o figură suferindă, respirația va fi mai rapidă, inima va bate mai accelerat și poate apărea transpirația. De asemenea, copilul poate începe să arunce cu lucruri în jur și să se poarte ca și cum ar fi supărat și confuz și să pară că nu știe unde este. Din acest motiv, cel mai probabil nu va răspunde la întrebările pe care i le adresează părintele și nu va reacționa dacă acesta încearcă să îl mângâie și să îl liniștească.

După câteva minute, sau uneori mai mult, copilul se calmează pur și simplu și revine la culcare. Spre deosebire de coșmaruri, pe care copiii și le amintesc adesea, ei nu vor avea nicio amintire a unui pavor nocturn a doua zi, deoarece se aflau în somn profund când s-a întâmplat - și nu există imagini mentale reținute. 

În schimb, coșmarurile sunt mai frecvente dimineața devreme și pot apărea după ce copilul urmărește filme sau emisiuni TV înfricoșătoare sau are o experiență emoțională intensă. Însă, în acest caz, el își poate aminti detaliile coșmarului după trezire și nu va fi dezorientat după un astfel de episod.

Ce poți face, ca părinte?

Episoadele de pavor nocturn pot fi foarte supărătoare pentru părinți, care s-ar putea simți neajutorați văzând că nu își pot calma copilul. Cel mai bun mod de a face față pavorului nocturn este să te duci în camera copilului imediat ce auzi zgomote care pot indica un nou episod și să te asiguri că micuțul nu va fi rănit dacă aruncă diverse lucruri în sus sau în jur. Copilul se va liniști de obicei singur și se va întoarce singur la culcare în câteva minute.

Deși probabil acesta va fi primul tău impuls, cel mai bine este să nu încerci să trezești copilul în timpul pavorului nocturn. În cele mai multe cazuri, acest lucru nu funcționează, iar copiii care se trezesc, totuși, sunt probabil dezorientați și derutați și le poate lua mai mult timp pentru a se așeza la loc și a se întoarce la culcare.

Ce tratament există pentru pavorul nocturn?

Nu există tratament pentru pavorul nocturn, însă părinții pot:

  • Să aibă grijă, pe cât posibil, ca micuțul să nu fie stresat.
  • Să creeze o rutină de culcare simplă și relaxantă.
  • Să se asigure că timpul de odihnă al copilului nu este prea scurt.
  • Să nu lase copilul să stea treaz până la ore prea înaintate.

În cazul în care copilul se confruntă cu un episod de pavor nocturn la aceeași oră în fiecare seară, poți încerca să-l trezești cu aproximativ 15-30 de minute înainte pentru a vedea dacă acest lucru ajută la prevenirea pavorului.

Când e cazul să duci copilul la medic?

E indicat ca părinții să ceară sfatul medicului pediatru în cazul în care episoadele de pavor nocturn apar des și perturbă regulat somnul copilului și pe al părinților, dacă pavorul nocturn duce la pericolul de rănire a copilului și dacă, împreună cu simptomele de pavor nocturn, apar și alte simptome. În unele cazuri, se poate recomanda o terapie prin discuții cu un consilier pentru copii, iar în situații mai rar întâlnite, medicul poate prescrie anumite medicamente care să i se dea copilului seara înainte de culcare.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
University of Florida Health - Night terrors in children
https://ufhealth.org/night-terrors-children


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0