Factorii care predispun copiii la dezvoltarea diabetului de tip 2 [studiu]

Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth au făcut, recent, publice rezultatele unui studiu care pune în lumină factorii responsabili pentru predispoziția copiilor pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, la maturitate.

Studiul EarlyBird

Studiul 1, numit EardlyBird, a cuprins 300 de subiecți – copii cu vârsta de 5 ani, din Plymouth, Marea Britanie – care au fost monitorizați timp de 15 ani, pentru a afla care dintre aceștia se vor îmbolnăvi de diabet și de ce. Studiul a fost demarat de Terry Wilkin și dr. Linda Voss, cu scopul de a înțelege de ce unii copii dezvoltă rezistență la insulină, iar alții nu. Mostre de AND au fost prelevate atât de la copii, cât și de la părinții acestora, pentru a stabili importanța factorilor genetici.

Copiii au fost evaluați în mod periodic, o dată la 6 luni, pentru a detecta posibile schimbări de greutate, modificarea tensiunii și a pulsului, incidente de sănătate în familie, etc. Focusul cercetătorilor a fost pe schimbările metabolice din timpul procesului de creștere, iar descoperirile, apărute în mai multe publicații științifice, evidențiază factorii biologici și fiziologici relevanți pentru sănătatea metabolică în copilărie.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai recente rezultate au fost publicate în revista de specialitate Diabetes Care și atestă faptul că cel mai timpuriu fenomen care duce la apariția prediabetului este disfuncția celulei beta din pancreas. Celulele beta sunt responsabile pentru crearea insulinei în corp, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge. Conform cercetătorilor, această disfuncție a celulei beta este asociată cu prezența factorilor genetici responsabili pentru predispoziția la diabetul de tip 2, la adulți. 

Deși disfuncția celulei beta este principalul jucător în predispoziția pentru diabet de tip 2, luarea în greutate în timpul pubertății poate accelera progresul bolii, de la prediabet, la diabet. Prin urmare, este foarte important ca stilul de viață al copilului să fie echilibrat, să aibă o dietă sănătoasă și să facă mișcare. Pe baza rezultatelor studiului, cercetătorii urmează să elaboreze noi planuri de nutriție care să stimuleze producția de insulină, precum și funcția de autoreglare a corpului în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge. 

Descoperirile studiului pot fi un prim pas în depistarea timpurie a copiilor care prezintă risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. Potrivit lui Jon Pinkney, profesor în endocrinologie și diabet la Facultatea de Medicină din Plymouth, prevalența din ce în ce mai crescută a diabetului de tip 2 este una dintre cele mai mari probleme de sănătate actuale, prin urmare este necesară și urgentă crearea unor strategii eficiente de intervenție și prevenire a acestuia.    

Demarat la începutul anilor 2000, când obezitatea la copii nu era, încă, o problemă pregnantă, iar diabetul la copii și adolescenți, foarte puțin cunoscut, studiul EarlyBird a reușit să strângă o cantitate impresionantă de informație deosebit de utilă, care a dat curs unor descoperiri cruciale în cercetarea acestei boli. 

Continuarea studiului – Copiii EarlyBird, acum adulți

Având ca bază studiul anterior, o nouă cercetare, care îi monitorizează pe copiii EarlyBird ajunși la maturitate, investighează implicațiile pe termen lung ale variațiilor metabolice observate în intervalul de viață 5-16 ani a subiecților. Scopul acestui studiu este să testeze și să reconfirme concluziile cu privire la disfuncția celulei beta pancreatice din studiul EarlyBird. De asemenea, impactul epigeneticii și a profilelor metabolice într-o varietate de trăsături fenotipale, inclusiv țesutul adipos și compoziția corporală, vor fi investigate. Acest nou studiu repetă parametrii de măsurare ai studiului anterior, EarlyBird, utilizând aceleași metode, dar, în același timp, introduce noi parametri, pentru o analiză mai complexă. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Medical Express - Results of long-term study could help identify children at risk of future type 2 diabetes
https://medicalxpress.com/news/2020-01-results-long-term-children-future-diabetes.html
1 Studiul Genetic Susceptibility Determines β-Cell Function and Fasting Glycemia Trajectories Throughout Childhood: A 12-Year Cohort Study (EarlyBird 76), publicat în Diabetes Care, în 2020, autori: Jerome Carayol, Joanne Hosking, Jonathan Pinkney, Julien Marquis, Aline Charpagne, Sylviane Metairon, Alison Jeffery, Jörg Hager, Francois-Pierre Martin
https://care.diabetesjournals.org/content/43/3/653

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0