

De ce este benefic sa te joci de-a gatitul cu copilul, in bucatarie
De ce este benefic sa te joci de-a gatitul cu copilul, in bucatarie
De ce este benefic sa te joci de-a gatitul cu copilul, in bucatarie
Oricat ai fi de ocupata, uneori este bine sa petreci timp cu cel mic sau cu cea mica in bucatarie, jucandu-va putin "de-a gatitul". Psihologii spun ca aceasta activitate are numeroase beneficii pentru relatia dintre parinte si copil.
Intr-o familie in care toata lumea este ocupata, sa prepari mancare si sa o pui apoi pe masa, seara de seara, este o adevarata provocare. Ai putea fi tentata, de multe ori, sa le interzici copiilor tai (de varsta prescolara sau chiar cei care sunt deja la scoala) sa intre in bucatarie, astfel incat sa poti gati linistita.
Dar iata ca specialistii iti sugereaza o alta idee: ce-ar fi sa ii implici si pe cei mici in procesul de pregatire a mancarii? Invita-i mai des in bucatarie, fa-i sa se implice in pregatirea mesei, iar copiii se vor bucura astfel de numeroase beneficii nebanuite.
Chiar daca totul poate fi invelit in "straie" de joaca, poti face gatitul mancarii o activitate placuta pentru cel mic, iar in acest fel il vei invata sa nu ii fie teama de provocari in materie gastronomie.
Gatitul impreuna este o modalitate perfecta pentru a vorbi despre sanatate
Expertii spun ca cel mai important lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta este sa gatesti acasa. In plus, faptul ca ii inviti pe copiii tai in bucatarie si ca ii implici in pregatirea mesei inca de la varste fragede poate sa le insufle niste obiceiuri sanatoase. In plus, in bucatarie, jucandu-te de-a gatitul cu cel mic, vei avea oportunitatea de a discuta cu fiul sau fiica ta despre cum pestele (precum somonul) te poate face sa fii inteligent (aici ii poti vorbi despre acizii grasi esentiali) sau despre cum faptul ca mananca fructe si legume in culorile curcubeului ii asigura organismului multe vitamine si minerale.
Gatitul il ajuta sa invete valoarea planificarii lucrurilor
Sa pui mancare pe masa inseamna sa planifici lucrurile din timp. Cu putin ajutor din partea ta, copiii pot fi implicati inca de la o varsta frageda in alegerea ingredientelor la magazin si in planificarea meselor pe care urmeaza sa le pregatiti cu ajutorul acestor ingrediente. Multi parinti ii lasa pe micutii lor sa le dea o mana de ajutor la cumparaturi, iar timpul petrecut la raionul cu fructe si legume proaspete nu este deloc un timp pierdut, mai ales ca cei mici au si ei sugestii in privinta preparatelor.
Gatitul va ajuta sa comunicati mai bine
Gatitul impreuna va este un mod prin care puteti vorbi despre ingredientele sanatoase
Copiii care au pregatit acasa inghetata si caramel stiu foarte bine ce ingrediente ar trebui sa se gaseasca in inghetata. Acesta este doar un exemplu. Cei mici stiu ca nu au adaugat coloranti si alte ingrediente pe care le citesti pe ambalajele inghetatelor din comert.
In bucatarie ai ocazia perfecta pentru a-i explica, de pilda, ca painea delicioasa preparata in casa nu are nevoie de zahar. Iar cand sunteti la supermarket si va uitati pe ambalajele produselor, ii poti explica, de exemplu, ca pe lista de ingrediente cauti cuvinte pe care nu le poti pronunta, asa ca il poti ruga pe cel mic sa se alature "cautarii" tale.
In acest fel, ii poti explica de ce este mai bine sa preparati acasa unele lucruri (chiar si painea sau inghetata ori biscuiti sau prajituri), tocmai pentru a evita substantele chimice toxice adaugate de producatori in produsele care se gasesc in comert.
Sursa foto: shutterstock.com