Ce modele are copilul tau in viata?

Conform teoriei invatarii sociale a celebrului psiholog de la Universitatea Stanford, Albert Bandura, modelele pe care si le alege un copil, explica o mare parte din comportamentul lui. El sustinea ca oamenii invata deseori, doar privindu-i pe ceilalati, codeaza aceste informatii si in multiple ocazii, folosesc aceasta informatie drept ghid pentru propriul comportament.

Desi copilul nostru ni se pare ca ar semana in comportament cu mama, ba cu tata, ba cu bunicul ori bunica, de fapt el isi poate alege cu totul alte modele comportamentale din jurul lui, de la scoala, profesori sau colegi, posibil, de acelasi sex, dar nu neaparat, ori din media, la care este expus din plin in ziua de azi, alegand anumite celebritati la care rezoneaza sau la care aspira.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu strica sa faceti o scurta incursiune in lumea copilului, interesandu-va despre aceste modele care il inspira pe copilul dvs., astfel incat sa puteti sa-l intelegeti mai bine si eventual sa-l ghidati, daca accepta.

 

 

Observam si reproducem

Toata lumea observa, este o trasatura universala, la fel de veche ca omenirea. Asa aflam ce functioneaza, ceea ce "se face" si ceea ce nu merita sa faci, doar observand modul in care toata lumea din jurul nostru se comporta - familie, prieteni, celebritati si daca acest comportament corespunde aprobarii sau este dezaprobat. Experimentele lui Bandura au avut o mare contributie la intelegerea si controlul comportamentului copilului. Acesta a demonstrat ca o mare parte din comportamentul copilului poate fi asociat cu modelele lui.

Intr-adevar, copiii observa diferite persoane - colegii de clasa, oamenii de la TV si youtube, sau din viralele diverse de pe social media, dar si oamenii reali din jur, prietenii lui sau ai parintilor, vecinii, membri ai familiei, le codifica comportamentul si pe unele dintre ele le vor imita.

Deci, cat de bine cunoasteti modelele copilului dvs. la ora aceasta?

Aici sunt 20 de intrebari propuse de psihologul american Dr. Sanya Pelini, sub forma unui mic joc, care te vor ajuta sa intelegi mai bine modelele care il influenteaza pe copilul tau:

1. Numele a 2 modele ale copilului

2. Ce admira copilul in aceste modele?

3. Numele a doua programe TV preferate ale copilului? Sau canalele de youtube preferate?

4. Despre ce sunt aceste programe?

5. Poti numi 2 caractere in fiecare dintre programe?

6. Numele a 2 prieteni apropiati copilului.

7. De ce sunt ei prieteni? Ce apreciaza la ei?

8. Care sunt cele 3 lucruri pe care copilul le admira la fiecare dintre prietenii lui ?

9. Cine este persoana cea mai fascinanta pe care copilul o stie?

10. In afara familiei, cine a avut cel mai mare impact asupra copilului tau?

11. In cazul in care copilul ar putea avea o superputere, care a fi aceea?

12. In cazul in care copilul ar putea avea 3 dorinte, care ar fi?

13. Cine este cantaretul/actorul preferat al copilului tau? Ce ii place la el sau ea si ce anume ii displace?

14. Care este obiectul preferat al copilului? De ce?

15. Cine e cea mai puternica persoana (cel mai inteligent) pe care o stie copilul tau?

16. Ce este jucaria sau gadgetul preferat al copilului tau?

17. Ce-ar dori copilul sa faca toata ziua, ca adult?

18. Daca copilul ar putea fi oricine, cine ar vrea sa fie ? De ce?

19. Care este cartea preferata a copilului tau?

20. Cine e personajul preferat al copilului tau? De ce?

21. In cazul in care copilul ar putea iesi cu cineva pentru intreaga zi, cine ar fi? Ce l-ar intreba? Ce i-ar placea sa faca impreuna?

 

 

Incercati sa va interesati apoi despre aceste persoane sau personaje, reale sau fictive, si sa intelegeti mai bine personalitatea si dorintele copilului. Aceste intrebari au rolul de a-l ajuta si pe el sa isi clarifice de ce ii plac anumite persoane, ce anume este bun si ce nu, la cei din jur sau pe care ii admira, facandu-l mai constient de importanta comportamentului asumat si de eventualitatea de a le reproduce ideile, actiunile si valorile.

Obiectele sau lucrurile pe care le pretuiesc vorbesc de asmemenea, despre preocuparile lor si puteti discuta impreuna daca sunt superficiale sau serioase si daca ii ajuta. Reamintiti-le ca traiesc o perioada in care se pun bazele academice ce vor avea o influenta covarsitoare asupra vietii lor, care sunt prioritatile si care este proportia dintre distractie, relaxare si lucrurile serioase. Chiar daca asemenea discutii il indispun pe moment pe copil, argumentele solide si asigurarile dvs ca il iubiti neconditionat si il spriiniti, il vor ajuta mult in deciziile pe care le ia zi de zi.

Este adevarat ca modelele se schimba pe masura ce copiii cresc si ei capata alta intelegere a lumii din jur, de aceea trebuie sa fiti conectati permanent la aceasta realitate in care copilul traieste si care la un moment dat, se stabilizeaza. Din nefericire, cu timpul, copiii comunica mai putin cu parintii, pentru ca ii simt deconectati de la ceea ce este "pe val" in lumea lor si cred ca prin asta "stiu ei mai bine" ca dumneavoastra cum "stau lucrurile" in ziua de azi...

Faceti un efort si pastrati-va interesul viu pentru toate aceste preocupari si celebritati nou aparute, aplicatii de social media, jocuri, pentru ca fiul sau fiica sa nu aiba senzatia ca vorbeste cu dvs. despre extraterestrii. 

Pastrati-va simtul umorului si o sa-l faceti sa se simta in largul lui si sa va impartaseasca cat mai sincer valorile pe care considera ca le-a achizitionat de la aceste modele, ba chiar sa accepte dezbateri si contrargumente (daca e cazul...si uneori, este!).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0