Un somn de proasta calitate afecteaza recurenta ulcerului gastric

Potrivit unui studiu publicat in "Journal of American Geriatrics Society", un somn de proasta calitate, cu multe intreruperi, contribuie la recurenta ulcerului peptic.

Insomniile si, in general, somnul de slaba calitate, afecteaza o treime dintre toti adultii in varsta si pot fi cauzate de manifestarea simptomelor multiplelor patologii, de la infectii urinare la boli neurologice, cardiace, reumatismale. In plus, calitatea somnului si adormirii sunt influentate si de utilizarea diferitelor medicamente, cu reactii secundare, lipsa activitatii fizice de peste zi, dar si de modificarile comportamentului somnului, specifice inaintarii in varsta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ulcerele cauzate de Helicobacter Pylori sunt, de asemenea, frecvente la varstnici. Datorita dezvoltarii tratamentelor pentru infectiile cu Helicobacter Pylori, metodelor precise de investigare si monitorizarea prezentei bacteriei, si rata ulcerelor peptice recurente a scazut. Cu toate acestea, nu se explica de ce la unii oameni reapare afectiunea.

Gengzhen Chen, medic la Colegiul Medical Shantou University, din provincia Guangdong din China, si colegii sai au proiectat un studiu pentru a-si testa ipoteza ca exista si alti factori pe langa Helicobacter Pylori care ar putea provoca recurenta ulcerului peptic - si ca insomniile si somnul slab ar putea fi printre acestia.

In acest scop, cercetatorii au studiat 1.689 de pacienti cu ulcer peptic cu Helicobacter Pylori care au primit tratament timp de 10 zile, urmat de o terapie anti-ulceroasa timp de 4 saptamani. La patru saptamani dupa terminarea tratamentului, pacientii au fost testati si examinati pentru a se vedea daca ulcerul s-a vindecat.

Cercetatorii au raportat ca la 1.538 de pacienti s-a realizat eradicarea Helicobacter pylori si ca ulcerul peptic s-a vindecat. Acesti participanti au fost apoi inscrisi intr-un studiu privind monitorizarea calitatii somnului. Participantii au avut varsta de aproximativ 69 de ani si o greutate corporala normala.

Cei care au inregistrat o recurenta a ulcerului peptic au prezentat un procent mai mare de prezenta a unor boli cardiace, diabet si consum excesiv de alcool, decat cei care nu au avut recurenta ulcerului gastric. De asemenea, au avut nevoie de mai mult timp sa adoarma, au dormit prost, s-au trezit de mai multe ori in timpul noptii si si-au autoevaluat somnul ca fiind de o calitate proasta, in comparatie cu participantii care nu au prezentat recurenta ulcerului gastric.

Cercetatorii au concluzionat ca o proasta calitate a somnului pare, intr-adevar, sa contribuie la reaparitia ulcerului peptic. Ei au sugerat ca descoperirile lor subliniaza importanta tratarii si prevenirii adecvate a problemelor de somn la adultii in varsta cu ulcere peptice infectate cu Helicobacter Pylori.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

1. Suzuki, K,  Miyamoto, M,  Hirata, K.  Sleep disorders in the elderly: diagnosis and management. J Gen Fam Med.  2017; 18: 61‐ 71.

2. Lanas, A,  Chan, FKL.  Peptic ulcer diseases. Lancet.  2017; 390: 613‐ 624.

3. Lau, JY,  Sung, J,  Hill, C,  Henderson, C,  Howden, CW,  Metz, DC.  Systematic review of the epidemiology of complicated peptic ulcer disease: incidence, recurrence, risk factors and mortality. Digestion.  2011; 84: 102‐ 113.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

4. Miwa, H,  Sakaki, N,  Sugano, K, et al.  Recurrent peptic ulcers in patients following successful Helicobacter pylori eradication: a multicenter study of 4940 patients. Helicobacter.  2004; 9( 1): 9‐ 16.

5. Tseng, G‐Y,  Lin, H‐J,  Fang, C‐T, et al.  Recurrence of peptic ulcer in uraemic and non‐uraemic patients after Helicobacter pylori eradication: a 2‐year study. Aliment Pharmacol Ther.  2007; 26: 925‐ 933.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0