Uleiuri esentiale utilizate ca remedii pentru sforait

Dacă te confrunți cu sforăitul, există diverse metode care te pot ajuta să combați această problemă. Iată cum poți folosi anumite uleiuri esențiale drept remedii pentru sforăit!

Sforăitul, acel zgomot aspru care apare atunci când aerul trece pe lângă țesuturile relaxate din gât, făcându-le să vibreze în timp ce respiri, este o afecțiune des întâlnită. Aproape toată lumea sforăie din când în când, dar pentru unii oameni poate fi o problemă cronică. Uneori poate indica și o problemă gravă de sănătate. În plus, sforăitul poate fi o pacoste pentru partenerul de viață.

Există o serie de factori de risc pentru sforăit, cum ar fi anatomia gurii și a sinusurilor, consumul de alcool, alergii, răceală și greutatea coprorală. Când se trece de la somnul ușor la un somn profund, mușchii de pe cerul gurii, limba și gâtul se relaxează. Țesuturile din gât se pot relaxa suficient încât să-ți blocheze parțial căile respiratorii și să vibreze. Cu cât căile respiratorii sunt mai îngustate, cu atât fluxul de aer devine mai puternic. Acest lucru crește vibrația țesuturilor, ceea ce face ca sforăitul să devină mai puternic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sforăitul te poate face să te trezești de nenumărate ori în fiecare noapte, chiar dacă nu deschizi ochii în mod conștient sau nu te miști, ceea ce duce la un somn neodihnitor (te trezești obosit dimineața). Mai important, sforăitul cronic poate crește în mod semnificativ riscul de hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral.

Încearcă uleiurile esențiale ca remedii pentru sforăit

Schimbările în stilul de viață, cum ar fi pierderea în greutate, evitarea consumului de alcool aproape de ora de culcare sau dormitul pe o parte pot ajuta la oprirea sforăitului. În plus, sunt disponibile unele dispozitive medicale și intervenții chirurgicale care pot reduce sforăitul, însă acestea nu sunt potrivite sau necesare pentru toate persoanele care se confruntă cu această problemă.

Printre remediile populare pentru sforăit poate fi și utilizarea uleiurilor esențiale. Acestea sunt relativ inofensive, ușor de găsit, simplu de utilizat și pot fi extrem de eficiente atunci când sunt aplicate corect. Printre cele mai eficiente uleiuri esențiale utilizate ca remedii pentru sforăit sunt uleiul de mentă, de salvie, de eucalipt, de lavandă, de lămâie, de arbore de ceai și de lemn de cedru.

Uleiul de mentă

Sforăitul corelat cu congestia nazală primește multă atenție, deoarece multe persoane au această problemă. Menta, așa cum se arată în anumite cercetări, are potențialul de a reduce sforăitul. Impactul antiinflamator și calmant al acestui ulei poate funcționa extrem de rapid.

Cum se utilizează uleiul de mentă pentru sforăit? O metodă folosită de unii oameni este să masezi câte o picătură de ulei de mentă înainte de culcare pe fiecare parte a nasului pentru a îmbunătăți respirația și fluxul de aer. Alți oameni folosesc o strategie diferită și pur: pun câteva picături de ulei de mentă într-un vas cu apă fierbinte și stau deasupra vasului pentru a inspira aburii.

Uleiul de salvie

Una dintre cele mai utile proprietăți ale uleiului de salvie este efectul pe care îl poate avea asupra căilor respiratorii. Salvia poate reduce inflamația, ajutând în același timp la calmarea rapidă a infecțiilor sinusurilor, ceea ce o face soluție potențial eficientă pentru sforăitul acut cauzat de o boală temporară.

Cum se utilizează uleiul de salvie pentru a atenua sforăitul? Pune 5 picături de ulei esențial de salvie într-o linguriță de ulei de cocos și masează amestecul pe piept sau pe gât înainte de a merge la culcare. Acest lucru te poate ajuta să îți cureți sinusurile în timp ce dormi și să îți întărească sistemul imunitar împotriva infecției de bază.

Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt are proprietăți descongestionante și expectorante, deci poate desfunda nasul și poate subția mucusul, permițând o respirație mai ușoară și atenuând simptomele sforăitului. De asemenea, poate reduce inflamația în căile respiratorii, ceea ce eliberează și mai mult fluxul de aer.

Cum se utilizează uleiul de eucalipt pentru a atenua sforăitul? Pentru cele mai bune rezultate, poți aplica două picături din acest ulei direct deasupra buzei superioare sau pe ambele părți ale nasului. Unii oameni îl consideră cam prea puternic pentru acele zone, caz în care se poate folosi diluat într-un ulei bază (de cocos, de jojoba etc.) și masat pe piept. 

Uleiul de lavandă

Acest ulei esențial poate fi folosit pentru multe probleme, dar mai ales în caz de insomnie și anxietate, și, de asemenea, este unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru sforăit.

Cum se utilizează uleiul de lavandă împotriva sforăitului? Unii oameni aleg să pună câteva picături din acest ulei esențial pe pernă pe timp de noapte pentru a putea respira mai ușor și pentru a avea un somn fără stres, dar se poate folosi și pentru masarea pieptului (4-5 picături diluate într-o linguriță de ulei de cocos) înainte de culcare.

Uleiul de lămâie

Dacă suferi de probleme respiratorii cronice, cum ar fi astmul, uleiul de lămâie poate fi un stimulent revigorant, ajutând la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea stării de sănătate a sistemului respirator.

Cum se utilizează uleiul de lămâie ca remediu pentru sforăit? Ca și în cazul altor uleiuri folosite ca remedii pentru sforăit, și cel de lămâie se poate aplica sub nas (o picătură-două) înainte de culcare.

Uleiul de arbore de ceai

Având în vedere natura antiinflamatoare și antiseptică a acestui ulei, printre multe alte proprietăți, uleiul de arbore de ceai poate calma rapid căile respiratorii și poate induce respirația normală, în același timp contribuind la eliminarea infecțiilor care pot cauza producția de mucus în exces.

Cum se utilizează uleiul de arbore de ceai împotriva sforăitului? Difuzează-l în camera în care dormi. Cu jumătate de oră înainte de culcare, aprinde o lampă de aromaterapie și pune în vasul cu apă 4-5 picături de ulei esențial de arbore de ceai pentru ca aroma să se răspândească în dormitor. Nu uita să stingi lampa înainte de culcare!

Uleiul de lemn de cedru

Stimulând atât sistemul imunitar, cât și pe cel respirator, acest ulei poate contracara factorii care duc la sforăit. Poate reduce inflamația pentru a menține căile respiratorii deschise, oferind în același timp un somn de calitate superioară.

Cum se utilizează uleiul de lemn de cedru? Acest ulei poate fi amestecat cu un ulei bază și apoi aplicat pe gât și pe piept, înainte de culcare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – Snoring
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694
Organic Facts - 9 Best Essential Oils For Snoring
https://www.organicfacts.net/essential-oils-snoring.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0