Turmeric cu miere, un duo eficient împotriva răcelii

Există o băutură indiană ce poartă numele de lapte auriu, care constă în lapte cald cu turmeric și miere, și care câștigă tot mai mult teren în țările vestice.  Această băutură tradițională este apreciată pentru numeroasele beneficii pentru sănătate promovate în special de miere și de turmeric, fiind atât un tonic pentru sistemul imunitar, cât și un remediu pentru mai multe tipuri de afecțiuni. 

1. Mierea și turmericul sunt bogate în antioxidanți

Turmericul este un condiment foarte popular în cultura și bucătăria asiatică, care îi oferă curry-ului culoarea galbenă. Curcuminul, substanță activă din turmeric, este folosit în medicina ayurvedică de secole, grație caracterului puternic antioxidant. Alături de acesta, mierea este, de asemenea, bogată în antioxidanți.

Antioxidanții luptă împotriva deprecierii celulare, prin protejarea organismului de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. În plus, antioxidanții contribuie în mod activ la buna funcționare a celulelor, iar dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la scăderea riscului de infecție și de boală. Prin urmare, combinația de miere cu turmeric este un stimulent antioxidant puternic, și pot fi consumate cu ușurință în combinație cu laptele cald. 

2.  Împreună pot lupta mai eficient împotriva proceselor inflamatorii și a durerilor articulare

Ingredientele cheie din laptele auriu, mierea și turmericul, au de asemenea puternice proprietăți antiinflamatorii. Potrivit specialiștilor, inflamația cronică joacă un rol important în instalarea bolilor cronice, cum ar fi cancerul, sindromul metabolic, boala Alzheimer’s și bolile de inimă. Din acest motiv, dietele bogate în compuși antiinflamatori pot reduce riscul apariției acestor afecțiuni. 

Potrivit cercetărilor1, atât mierea, cât și turmericul, au proprietăți antiinflamatorii. Mai mult, specialiștii sunt de părere că turmericul, mai precis curcuminul conținut de turmeric, poate concura cu multe medicamente antiinflamatorii de pe piață. Efectele antiinflamatorii ale mierii și ale turmericului ar putea contribui la ameliorarea durerilor articulare cauzate de osteoartrită și de artrita reumatoidă. 
De exemplu, un studiu2 efectuat pe 45 de persoane cu artrită reumatoidă sugerează că 500 mg de curcumin pe zi ar putea reduce mai bine durerile articulare față de 50 g de medicament special destinat artritei. 

3.  Mierea și turmericul pot îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive

Potrivit cercetărilor, atât curcuminul conținut de turmeric, cât și mierea, pot promova sănătatea creierului. Mai multe studii sugerează că această substanță activă din turmeric poate crește nivelul de factor neurotrofic derivat din creier (FNDC), care este un compus esențial pentru creier, ajutându-l să formeze noi conexiuni neuronale. În plus, FNDC susține procesul de formare de noi celule cerebrale, iar o serie de boli neurodegenerative, printre care și boala Alzheimer, sunt asociate cu un nivel scăzut de FNDC.  

În plus, mierea conține un număr impresionant de vitamine și minerale, printre care se numără calciul, magneziul, potasiul, fierul, sodiul, vitaminele A și C, iar, alături de acestea, conținutul de carbohidrați contribuie la buna funcționare a creierului. 

4. Mierea și turmericul pot îmbunătăți starea de spirit

Turmericul și mierea sunt de ajutor și pentru ameliorarea stării de spirit, având proprietăți asociate cu diminuarea simptomelor de depresie. Potrivit unui studiu3 efectuat, timp de șase săptămâni, pe 60 de persoane cu tulburări depresive majore, cărora li s-a administrat fie un supliment cu turmeric, fie un antidepresiv, fie o combinație dintre cele două, grupul care a primit turmeric a manifestat îmbunătățiri la nivelul stării de spirit similare cu cele ale grupului aflat pe antidepresive. Mai mult, grupul care a primit o combinație de antidepresive și turmeric a raportat cele mai mari îmbunătățiri în simptomatologie. 

Cercetătorii sunt de părere că depresia este asociată cu niveluri scăzute ale factorului neurotrofic derivat din creier, despre care am vorbit mai devreme. Din moment ce curcuminul stimulează acest factor, este logic să apară îmbunătățiri în ceea ce privește simptomele de depresie. De asemenea, mierea de albine ajută în ameliorarea stării de spirit grație conținutului variat și eficient de antioxidanți care, prin combaterea radicalilor liberi și scăderea inflamației din corp, promovează sănătatea creierului și a tuturor funcțiilor sale.

5. Mierea și turmericul sunt doi aliați importanți ai inimii

Bolile de inimă reprezintă cauza numărul unu de deces pe plan global. O metodă de a preveni riscul de afecțiuni cardiovasculare este să consumi lapte auriu, bogat în turmeric și miere, care au acțiune dovedită în acest sens. Atât turmericul, cât și mierea de albine, au caracter antiinflamator și protejează vasele de sânge. În plus, curcuminul conținut de turmeric poate îmbunătăți funcția endotelială. Endoteliul este membrana ce căptușește interiorul vaselor de sânge și este strâns legată de sănătatea inimii. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale mierii și turmericului pot, de asemenea, preveni diverse alte complicații asociate cu bolile de inimă, mai ales stresul oxidativ. 

5.  Mierea și turmericul pot preveni riscul de cancer

Supranumită boala secolului XXI, cancerul este o afecțiune cronică deosebit de serioasă caracterizată prin dezvoltarea anormală de celule. Pe lângă tratamentele convenționale, remediile alternative pentru cancer au început să capteze tot mai mult interesul specialiștilor și al pacienților, deopotrivă, în ultimele decenii. În mod remarcabil, există cercetări care sugerează că ingredientele din laptele auriu, în special mierea și turmericul, ar putea oferi niște beneficiai în acest sens. 

De exemplu, mai multe studii4 raportează rezultate promițătoare în ceea ce privește performanța curcuminului de a anihila celulele canceroase izolate (în condiții de laborator) și de a preveni dezvoltarea de vase de sânge noi la nivelul tumorilor, ceea ce limitează abilitatea de răspândire a tumorilor.  Mierea, pe de altă parte, luptă împotriva proceselor inflamatorii extrem de eficient și, în plus, are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antivirale, care ajută, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar și, deci, prevenirea instalării bolilor cronice.  

Este nevoie, însă, de mai multe studii clinice pentru a se putea ajunge la concluzii atestate cu privire la rolul combinației de miere și turmeric în prevenirea, dar și în lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, grație tuturor proprietăților benefice conținute de aceste ingrediente, este o idee bună să le consumi, atât sub formă de lapte auriu sau ca atare. Pentru a prepara o porție de lapte auriu, tot ce trebuie să faci este să amesteci un praf de turmeric, împreună cu o linguriță de miere, în 200 ml lapte cald. Poți adăuga, după gust, scorțișoară, ghimbir sau alte condimente aromate.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research, publicat în PubMed, în iunie 2009, autori: Julie S Jurenka
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594223/ 
2. Studiul A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis, publicat în PubMed, în noiembrie 2012, autori: Binu Chandran, Ajay Goel
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22407780/ 
3. Studiul Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial, publicat în PubMed, în aprilie 2014, autori: Jayesh Sanmukhani, Vimal Satodia, Jaladhi Trivedi, Tejas Patel, Deepak Tiwari, Bharat Panchal, Ajay Goel, Chandra Bhanu Tripathi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832433/ 
4. Studiul Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution, publicat în Pubmed, în august 2008, autori: Preetha Anand et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18462866/ 


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0