

Tetrapareza spastica: cauze, simptome, optiuni de tratament
Tetrapareza spastica: cauze, simptome, optiuni de tratament
Tetrapareza spastica: cauze, simptome, optiuni de tratament
Tetrapareza spastica este, de fapt, un grup de tulburari cerebrale (paralizie cerebrala) care afecteaza toate cele patru membre - atat mainile, cat si picioarele. Boala este definita de spasticitatea sau incordarea neobisnuita a membrelor.
Aceasta boala se distinge de alte forme ale paraliziei cerebrale in sensul ca pacientii diagnosticati cu aceasta forma au miscari rigide, date de cresterea tonusului muschilor scheletici (hipertonie).
Tetrapareza este caracterizata de slabiciune in toate cele patru membre, iar aceasta stare de slabiciune poate fi temporara sau permanenta.
Cauze tetrapareza
Tetrapareza este diferita de tetraplegie, termen care defineste o paralizie care afecteaza in acelasi timps toate cele patru membre. In diagnosticul de tetrapareza, persoana inca mai are abilitatea - intr-o oarecare masura - de a-si misca si de a-si simti membrele, pe cand in tetraplegie, pacientul nu isi mai simte deloc membrele.
Tetrapareza poate fi cauzata de mai multi factori:
- de o infectie, precum poliomielita
- de o afectiune neuromusculara, cum ar fi distrofia musculara
- de o deteriorare/degradare a sistemului nervos, datorata unei leziuni ori unei afectiuni medicale.
Daca un pacient este diagnosticat cu tetrapareza, planul sau de tratament si prognosticul vor depinde de cauza care a dus la aparitia bolii.
Tetrapareza are loc cand nervii care transmit semnalele de la creier de-a lungul coloanei vertebrale, catre muschii din membre, sunt perturbati. Exista multe motive pentru care se poate intampla ca nervii sa fie afectati. Unii oameni se nasc cu o boala care le afecteaza sistemul nervos, pe cand altii dezvolta tetrapareza (spastica sau nu) din cauza unui accident ori din cauza unei afectiuni medicale care le deterioreaza nervii ori maduva spinarii.
Tetrapareza spastica este, in general, cauzata de o leziune a creierului ori de perturbari aparute in dezvoltarea normala a creierului, inainte de nasterea bebelusului.
Infectiile - virusurile si bacteriile pot ataca tesuturile nervoase ori pot cauza inflamatie in corp, iar astfel rezulta deteriorarea nervilor. De exemplu, infectii care pot cauza tetrapareza spastica (sau nu) pot fi: poliomielita, enterovirusul, flavivirusul, boala Lyme, difteria, febra sau boala Dengue, HIV, hepatita C, virusul Epstein-Barr, virusul West Nile.
Toxine sau medicamente - Distructia nervoasa poate sa apara si ca rezultat al unor toxine ori al unei substante otravitoare, ori ca efect advers la anumite medicamente. Cateva exemple sunt: abuzul cronic de alcool sau intoxicatia cu alcool, intoxicatia cu metale grele, veninul unor serpi, intepatura scorpionilor, botulismul, anumite tratamente din cadrul sedintelor de chimioterapie.
Boli congenitale - Unii oameni se nasc cu o boala care le afecteaza muschii de la maini si de la picioare si care determina aparitia tetraparezei, cum ar fi: paralizie cerebrala, distrofie musculara.
Alte afectiuni si conditii - Tetrapareza spastica poate fi si o complicatie a unei alte afectiuni medicale, cum ar fi: sindromul Guillain-Barré, miastenia gravis, sindromul Lambert-Eaton, cetoacidoza diabetica, hiperpotasemia, hipopotasemia, hipofosfatemia, etc.
Traumatism la coloana vertebrala - Tetrapareza poate sa apara dupa un traumatism ori deteriorari ale maduvei spinarii. Astfel de traume sau leziuni pot sa apara in urma accidentelor de masina, in urma unei impuscaturi, caderi, accidentari in timpul practicarii unui sport, din cauza herniei de disc, unei interventii chirurgicale la coloana vertebrala etc.
Ce simptome are pacientul cu tetrapareza?
Simptomele in tetrapareza pot varia de la un pacient la altul, in functie de acei nervi care sunt afectati de boala. Principalul simptom al tetraparezei reprezinta slabiciunea ce exista in toate cele patru membre. O persoana cu tetrapareza isi va controla cu dificultate muschii din partile afectate ale corpului. De exemplu, pacientul isi poate misca un membru mai mult decat altul.
Alte simptome ale tetraparezei pot fi:
- lipseste fermitatea de la nivelul muschilor membrelor (tetrapareza flasca)
- redoare/rigiditate neobisnuita sau o incordare anormala a muschilor (tetrapareza spastica)
- lipsa controlului miscarilor
- incapacitatea de a merge
- pierderea controlului vezicii urinare
- reflexele sunt slabite, reduse.
Important de stiut: Tetrapareza este de regula considerata un simptom al unei alte afectiuni ori conditii. Alte simptome observate la pacient vor depinde de cauza descoperita, care sta la baza tetraparezei.
Tratamentul pentru tetrapareza spastica
Planul de tratament depinde de cauza acestui tip de pareza. De exemplu, afectiunile autoimune sau inflamatorii pot fi tratate cu medicamente care suprima activitatea sistemului imunitar. Un dezechilibru electrolitic poate fi tratat cu medicamentele necesare, care pot regla nivelul anumitor electroliti. Alte optiuni de tratament pot fi:
- interventia chirurgicala - in unele cazuri, o interventie chirurgicala ofera o ameliorare a incordarii muschilor si a simptomelor asociate; scopul operatiei este de a creste mobilitatea articulatiilor si de a elimina durerea;
- relaxantele musculare - exista diverse medicamente prescrise de medic pentru relaxarea musculaturii, care sunt folosite pentru a reduce simptomele acestei afectiuni; varsta si severitatea bolii sunt luate in considerare atunci cand se aplica aceasta clasa de medicamente;
- medicamente pentru calmarea durerii
- fizioterapia - deoarece problemele legate de mobilitatea pacientului sunt pronuntate din cauza bolii, fizioterapia este o forma primara de tratament pentru tetrapareza spastica; prin fizioterapie, pacientul este ajutat sa isi intareasca grupe mari de muschi din picioare, brate si abdomen;
- terapia ocupationala - prin acest tip de terapie, se va spori nivelul de rezistenta, de dexteritate si de coordonare, pentru ca pacientul sa poata functiona cat mai bine din punct de vedere fizic acasa, la scoala, la locul de munca;
- anumite antrenamente - exercitiile de stretching, cele care mobilizeaza tesuturile moi din corp, exercitiile de anduranta si alte tratamente specializate (din ramura fizioterapiei) sunt folosite pentru a ajuta pacientul si pentru a-i imbunatati echilibrul, coordonarea si flexibilitatea.
Pentru a ajuta pacientul sa isi tina sub control unele simptome, medicul va recomanda o gama variata de dispozitive, cum ar fi un scaun cu rotile sau alt gen de echipamente medicale.
Sursa foto: Shutterstock