Terapia PRP poate fi eficientă împotriva căderii părului

Terapia PRP (plasmă bogată în trombocite) pentru căderea părului este un tratament medical în trei etape în care sângele unei persoane este extras, procesat și apoi injectat în scalp. 

Hai să vedem de ce ar trebui să apelezi la o astfel de terapie și ce efecte are.

Ce face terapia PRP?

Pentru a înțelege cum funcționează PRP, este important să înțelegi rolul pe care trombocitele îl joacă în procesul de vindecare.

Trombocitele sunt o componentă a sângelui, împreună cu celulele roșii și albe din sânge. Atunci când o persoană suferă o tăietură sau o rană, trombocitele sunt primul răspuns al corpului și acționează pentru a opri sângerarea și pentru a grăbi vindecarea.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, dacă ar putea extrage trombocitele concentrate și să le injecteze în zonele deteriorate ale corpului, ar putea accelera vindecarea.

Pentru a produce PRP, un medic va preleva o probă de sânge și o va pune într-o mașină numită centrifugă. Această mașină se învârte într-un ritm rapid, ceea ce separă componentele sângelui. Medicul extrage apoi trombocitele pentru injectare.

PRP conține o serie de factori de creștere și proteine care accelerează repararea țesuturilor. Deoarece unele tipuri de cădere a părului sunt cauzate de deteriorarea foliculilor de păr, cercetătorii au emis inițial ipoteza că PRP ar putea ajuta la refacerea părului prin inversarea procesului care are loc în alopecia androgenetică.

De atunci, PRP a devenit o metodă populară de remediere a căderii părului. Medicii au folosit, de asemenea, PRP pentru a trata leziunile tendoanelor, mușchilor și ligamentelor, cum ar fi cele pe care oamenii le suferă în timpul activităților sportive.

Injecțiile cu PRP declanșează creșterea naturală a părului și o mențin prin stimularea alimentării cu sânge a foliculului de păr și creșterea grosimii acestuia. Uneori, această abordare este combinată cu alte proceduri sau medicamente pentru căderea părului.

Cum se desfășoară procedura?

Terapia PRP este un proces în trei etape. Majoritatea terapiilor PRP necesită trei tratamente la intervale de 4-6 săptămâni.

Tratamentele de întreținere sunt necesare la fiecare 4-6 luni.

În prima fază - Sângele este extras - de obicei din braț - și pus într-o centrifugă (o mașină care se rotește rapid pentru a separa fluide de diferite densități).

A doua fază - După aproximativ 10 minute în centrifugă, sângele tău se va fi separat în trei componente:

  • plasma săracă în trombocite
  • plasma bogată in trombocite
  • globule roșii

A treia fază - Plasma bogată în trombocite este extrasă într-o seringă și apoi injectată în zonele scalpului care au nevoie de creșterea părului.

Potrivit unui studiu recent, deși PRP are o bază științifică teoretică suficientă pentru a susține utilizarea sa în refacerea părului, folosirea PRP este încă la început, iar dovezile clinice sunt încă reduse.

Ce trebuie să discuți cu medicul înainte de terapie?

Asigură-te că îi comunici medicului toate medicamentele pe care le iei, înainte de procedură, inclusiv suplimentele și plantele medicinale.

Când mergi la consultația inițială, mulți medici îți vor recomanda să nu apelezi la PRP pentru căderea părului dacă:

  • iei diluanți de sânge
  • fumezi foarte mult
  • ai antecedente de abuz de alcool sau droguri

De asemenea, ai putea fi respins pentru tratament dacă ai fost diagnosticat cu:

  • infecții acute sau cronice
  • cancer
  • boală hepatică cronică
  • boli cronice de piele
  • instabilitate hemodinamică
  • hipofibrinogenemie
  • tulburare metabolică
  • sindroame de disfuncție trombocitară
  • tulburare sistemică
  • septicemie
  • număr scăzut de trombocite
  • boala tiroidiană

Cât durează efectele?

PRP nu este un remediu clar pentru afecțiunile care provoacă căderea părului. Din acest motiv, o persoană ar trebui să facă mai multe tratamente PRP în timp pentru a menține rezultatele creșterii părului. Același lucru este valabil și pentru medicamentele pe care medicii le folosesc în mod obișnuit pentru a trata alopecia androgenetică, cum ar fi minoxidilul topic (Regaine) și finasterida orală (Propecia).

Recomandările medicului cu privire la cât de des ar trebui să facă o persoană PRP vor varia în funcție de starea acesteia de sănătate și de rezultatele tratamentului inițial. Medicul poate sugera să faci injecții de întreținere la fiecare 3-6 luni, odată ce căderea părului este adusă sub control.

Cât de eficient este tratamentul?

În 2019, o echipă de cercetători a efectuat o revizuire sistematică a studiilor privind PRP ca tratament pentru căderea părului. Descoperirile lor apar în revista Aesthetic Plastic Surgery.

Analiza s-a concentrat în cele din urmă pe 11 lucrări de cercetare care au inclus un total de 262 de participanți cu alopecie androgenetică. Potrivit autorilor, majoritatea studiilor au constatat că injecțiile cu PRP au redus căderea părului și au crescut diametrul firelor de păr și densitatea foliculilor.

Ei au recunoscut, totuși, că tratamentul este controversat, observând că dimensiunile mici ale eșantionului și calitatea scăzută a cercetării au fost printre factorii limitanți ai investigației lor.

O altă revizuire sistematică din 2019, care a apărut în Dermatologic Surgery, a examinat concluziile a 19 studii care investighează PRP ca tratament pentru căderea părului. Aceste studii au recrutat în total 460 de persoane. Potrivit autorilor, majoritatea studiilor au raportat că tratamentele cu PRP au dus la recreșterea părului la cei cu alopecie androgenetică și alopecia areată.

Autorii unei revizuiri suplimentare a studiilor clinice, publicată de Jurnalul Internațional de Dermatologie pentru Femei, au considerat PRP un tratament „promițător” pentru căderea părului, pe baza constatărilor lor.

Cu toate acestea, echipa a remarcat că, deoarece diferiți cercetători și clinici folosesc diferite preparate, intervale de sesiune și tehnici de injectare pentru a administra PRP, efectele acestuia pot varia.

În acest moment, fără un protocol standardizat pentru injecții, explică autorii, este dificil de concluzionat că tratamentul este eficient în toate cazurile.

Ce efecte secundare poate avea?

Deoarece terapia PRP implică injectarea propriului sânge în scalp, nu ești expus riscului de a obține o boală transmisibilă.

Cu toate acestea, orice terapie care implică injecții prezintă întotdeauna un risc de reacții adverse, cum ar fi:

  • leziuni ale vaselor de sânge sau nervilor
  • infecţie
  • calcificare la punctele de injectare
  • formarea de țesut cicatricial

Există, de asemenea, riscul să ai o reacție negativă la anestezicul folosit în terapie. Dacă decizi să urmezi terapia PRP pentru căderea părului, informează-ți medicul în prealabil despre toleranța ta la anestezice.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0