

Se poate trata autismul inainte de aparitia simptomelor?
Se poate trata autismul inainte de aparitia simptomelor?
Se poate trata autismul inainte de aparitia simptomelor?
Tratarea primelor semne de autism la bebelusii nou-nascuti care se confrunta cu un risc ridicat de dezvoltare a tulburarii respective a ajutat la imbunatatirea atentiei, limbajului, comunicarii si abilitatilor sociale ale acestora, a aratat un studiu preliminar.
In primul studiu de acest gen, cercetatorii britanici au folosit luni intregi de inregistrari video pentru a ajuta parintii a 28 de bebelusi cu risc ridicat de dezvoltare a autismului din cauza faptului ca un frate sufera de aceasta tulburare sa inteleaga si sa raspunda la semnele de comunicare individuala ale bebelusilor lor.
Copiii au fost monitorizati pana la varsta de 3 ani, varsta la care apar cel mai des simptomele autismului. ”Am dorit sa vedem efectele in cascada ale acestui tip de dezvoltare si sa ii observam dezvoltarea in urmatorii ani”, a spus Dr. Jonathan Green, autorul studiului. Acesta este profesor de psihiatrie infantila si a adolescentului la Universitatea din Manchester. „La finalul tratamentului, bebelusii din grupul de tratament au prezentat anumite modificari ca urmare a terapiei,” a adaugat acesta. ”Imbunatatirea s-a mentinut dupa tratament... schimbarea a continuat sa fie vizibila.”
Aproximativ 1 din 68 de copii americani sunt afectati de tulburarea de spectru autist, conform U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Simptomele variaza, dar in mod obisnuit includ dificultatile de comportament, comunicare si interactionare cu cei din jur. Comportamentele repetitive si obsesiile sunt si ele caracteristici ale tulburarii.
Green si echipa sa a impartit 54 de familii cu bebelusi cu factor de risc, in 2 grupe. Au fost selectate in mod aleatoriu 28 de familii pentru a primi aproximativ 9 vizite la domiciliu din partea unui terapeut. Terapeutul a folosit feedback-ul video pentru a-i ajuta pe parinti sa se adapteze stilului de comunicare al bebelusului lor. Parintii au folosit aceste informatii pentru a imbunatati atentia, comunicarea, dezvoltarea timpurie a limbajului si angajamentul social al bebelusului.
Acesti bebelusi au fost supusi tratamentului timp de 5 luni, de la varsta de la 9 pana la 14 luni. Ulterior, au fost evaluati la varstele de 15 luni, 27 de luni si 39 de luni.
Conform spuselor lui Green, aproximativ 1 din 5 bebelusi cu risc ridicat de autism din cauza faptului ca unul dintre frati sufera de aceasta tulburare, dezvolta la randul lor aceasta tulburare. Nici unul dintre bebelusii supusi terapiei nu au aratat „semne clare” care sa indice ca vor dezvolta in mod cert autism.
Training-ul parintilor cu privire la feedback-ul video „i-au sensibilizat cu adevarat la semnalele de comunicare subtile si interactionale date de bebelusi, iar noi consideram ca aceste semnale sunt usor nepotrivite la copiii cu risc de dezvoltare a autismului,” a explicat Green. „De fapt i-am ajutat pe acesti [parinti] sa aiba un comportament normal in preajma bebelusului lor, ” a adaugat acesta. „Acest lucru implica contactul vizual, desi nu il preda, sprijinirea parintilor sa priveasca si sa astepte, si apoi, cand bebelusul le ofera semnale, sa raspunda.”
Thomas Frazier este seful diviziei stiintifice al organizatiei de sustinere Autism Speaks. A avut cuvinte de lauda la adresa studiului, precizand ca nu a fost ”deloc surpinzator, dar a reprezentat o cercetare utila. ”Aptitudinile bazate pe comportament sunt importante in dezvoltarea oricarui copil, in special pentru cei cu autism -- [inclusiv] cum sa intariti si sa modelati comportamentele,” a spus Frazier. Aceste aptitudini nu sunt specifice autismului, dar copiii cu autism se lupta cu aceste probleme -- parintii lor trebuie sa ii ajute sa se implice si sa le atraga atentia. Practic, acest lucru ii permite parintelui sa devina terapeut.”
Green si Frazier au fost de acord ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a confirma rezultatele si pentru a le extinde la un grup de studiu mai amplu. „Deoarece acesta a fost un studiu relativ restrans, de faza I, trebuie efectuat un alt studiu la scara larga, poate cu 200 de bebelusi,” a spus Green. „Daca apar efecte pozitive, atunci as sugera ca aceasta [interventie] sa intre in practica medicala.”
Studiul urma sa fie prezentat miercuri la International Meeting for Autism Research (Intalnirea Internationala a Cercetarii Autismului), in San Francisco. Cercetarea prezentata la conferintele stiintifice de profil nu a fost pre-revizuita sau publicata, iar rezultatele sunt considerate a fi preliminare.
Sursa informatii: New York Times
Sursa foto: Shutterstock