Scleroza concentrică (Balo): cauze, simptome, tratament

Scleroza concentrică Balo este o formă rară și progresivă de scleroză multiplă (în plăci). Atât scleroza multiplă, cât și scleroza concentrică Balo atacă și deteriorează țesuturile de la nivelul creierului și al coloanei vertebrale. Diferența este că scleroza concentrică poate cauza leziuni mai pronunțate – dacă la scleroza în plăci, leziunile apar ca niște mici pete, la scleroza concentrică, acestea se prezintă sub forma unor cercuri concentrice. Scleroza concentrică Balo este cunoscută și ca boala Balo, encefalită periaxială concentrică sau leucoencefalită periaxială concentrică. 

Această afecțiune debutează, de obicei, la maturitate, dar poate afecta și copiii. De asemenea, boala avansează rapid, ceea ce duce și la înrăutățirea rapidă a simptomelor. Unii pacienți pot trăi o viață aproape normală cu simptomele bolii, în timp ce, pentru alți pacienți, simptomele devin grave, pe măsură ce boala degenerează în timp. 

Simptomele sclerozei concentrice Balo

Simptomele sclerozei concentrice sunt asemănătoare cu cele ale sclerozei multiple și pot include: 
-    dureri de cap
-    convulsii
-    dureri musculare și spasme
-    stare de slăbiciune
-    paralizie (odată ce boala se agravează)
-    probleme de vorbire
-    probleme de concentrare
-    schimbări comportamentale.

Tipurile de scleroză concentrică Balo

Afecțiunea poate fi de trei tipuri, și anume:
-    acută 
-    în episoade
-    rapid-progresivă

Severitatea bolii depinde, în principal, de localizarea leziunilor pe creier. Uneori, leziunile provocate de scleroza concentrică produc simptome asemănătoare cu tumorile cerebrale, cauzând probleme de ordin cognitiv, schimbări de comportament, dureri de cap și convulsii.  

De asemenea, simptomele neurologice încep să apară în funcție de partea din creier afectată. Așadar, unii pacienți pot manifesta probleme de ordin intelectual sau anomalii fiziologice (apariția unor afecțiuni asociate, cum ar fi astm, glaucom, diabet). 

Nu în ultimul rând, scleroza concentrică Balo poate fi de sine stătătoare sau se poate instala în tandem cu scleroza multiplă.  Deoarece este o boală foarte rară, nu există suficiente informații cu privire la prevalența sclerozei concentrice Balo, cea mai mare parte din cercetări adresând cazuri individuale.  

Potrivit unui raport1 publicat în International Journal of Applied and Basic Medical Research, o bună parte din cazuri nu sunt identificate decât după decesul pacientului. Acest lucru se poate explica prin faptul că multe persoane nu resimt simptome sau o agravare a afecțiunii pe parcursul vieții.  

Cauzele sclerozei concentrice Balo

În prezent, nu se cunosc motivele exacte pentru care această afecțiune apare, însă majoritatea specialiștilor sunt de părere că este o afecțiune autoimună. Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar atacă, în mod eronat, țesuturile sănătoase, generând procese inflamatorii în corp.  

Scleroza concentrică Balo afectează, de regulă, tinerii adulți, începând cu vârsta de 34 de ani. La fel ca în cazul sclerozei multiple, afecțiunea apare mai frecvent la femei. Este posibil să existe o componentă genetică în ceea ce privește scleroza Balo, având în vedere că majoritatea cazurilor provin din țările Asiei de Sud-Est, cum ar fi China, Taiwan și Filipine. O serie de specialiști presupun că scleroza Balo este cauzată de un anumit tip de infecție, însă nu există cercetări concludente pe acest subiect. 

Diagnosticul sclerozei concentrice Balo

Pentru un diagnostic corect este nevoie de vizita la un medic neurolog. Consultația poate presupune o evaluare fizică, precum și o examinare a tabloului clinic (medicul te poate întreba de simptome și de istoricul de afecțiuni din familie). De asemenea, este posibil să fie nevoie de o serie de investigații imagistice ale creierului și coloanei vertebrale, precum și analize de sânge, pentru a depista o posibilă infecție. Medicul poate preleva și o mostră de lichid cefalorahidian, pentru a detecta posibile anomalii. 

Tratamentul sclerozei concentrice Balo

În prezent, nu există un tratament pentru scleroza Balo și nici medicamente specific care să adreseze această afecțiune. Cu toate acestea, o parte din medicamentele administrate în cazul sclerozei multiple, cum ar fi corticosteroizii, pot ameliora inflamația de la nivelul creierului și al coloanei vertebrale. Medicul îți poate prescrie medicamente antiinflamatoare și antialgice, pentru atenuarea spasmelor și durerilor musculare. 

De asemenea, potrivit unui raport2 publicat în The Journal of the American Osteopathic Association, o pacientă în vârstă de 30 de ani a fost tratată cu succes cu doze ridicate de steroizi. În urma tratamentului, pacienta a manifestat o ameliorare prin reducerea majorității simptomelor neurologice. Cu toate acestea, tratamentele existente nu pot face mai mult decât să țină boala sub control.  
Alte tratamente care pot ajuta în scleroza concentrică Balo sunt relaxantele musculare, pentru tratarea rigidității musculare, a stărilor de slăbiciune și a spasmelor. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente antidepresive sau tratamente pentru insomnie sau incontinență urinară, în funcție de simptomele manifestate. 

Nu în ultimul rând, medicul poate recomanda fizioterapie și kinetoterapie, pentru recăpătarea mobilității musculare și îmbunătățirea echilibrului. În ceea ce privește pronosticul sclerozei concentrice Balo, s-au raportat cazuri individuale în care pacienții au manifestat o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate, și chiar o remisie totală, fără episoade de remisie. Remisia în bolile autoimune, categorie din care fac parte și scleroza Balo și cea multiplă, reprezintă perioade în care simptomele bolii sunt complet sau parțial atenuate. 

Din aceste motive, pronosticul pentru scleroza concentrică Balo poate fi pozitiv, în funcție de tipul de caz, severitatea simptomelor și tratamentul administrat. Dacă remarci simptome precum dureri de cap frecvente, dureri musculare, spasme la nivelul membrelor și stare generală de slăbiciune, este important să mergi la medic. De asemenea, tratamentul adecvat este extrem de important pentru prevenirea crizelor convulsive, a paraliziei, a problemelor de concentrare și vorbire sau a schimbărilor dramatice de comportament. Este important de reținut că scleroza Balo poate fi ținută sub control cu succes dacă este diagnosticată din timp. 

În caz contrar, această afecțiune poate duce la dizabilitate severă și chiar la deces. Majoritatea persoanelor care urmează un tratament pe bază de corticosteroizi, precum și alte remedii pentru simptomele asociate, pot duce o viață normală. Nu în ultimul rând, numărul de persoane care suferă de scleroza concentrică Balo ce reușesc să intre în remisie și să trăiască fără probleme este în continuă creștere, grație inovațiilor în medicina modernă. De asemenea, se raportează din ce în ce mai multe cazuri de pacienți unde boala stagnează în mod definitiv. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Raportul A rare case of Balo concentric sclerosis showing unusual clinical improvement and response with oral prednisolone, publicat în International Journal of Applied and Basic Medical Research, în 2012, autori: Amit Nandan D Dwivedi, Vaibhava Srivastava, Anubhav Thukral, Kamlakar Tripathi
Link: https://www.ijabmr.org/article.asp?issn=2229-516X;year=2012;volume=2;issue=2;spage=136;epage=138;aulast=Dwivedi 
2.Raportul High-Dose Steroid Treatment in a Patient With Balò Disease Diagnosed by Means, publicat în The Journal of the American Osteopathic Association, în martie 2011, autori: Nicholas J. Lanciano et al.
Link: https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2094177 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0