Scaderea temperaturii corporale ar putea ajuta creierul in caz producerii unui stop cardio-respirator

Scaderea temperaturii corporale ar putea reduce riscul de leziuni cerebrale in cazul pacientilor comatosi care au suferit un stop cardio-respirator, dupa cum a precizat un grup de neurologi din Statele Unite.

Noile orientari ale American Academy of Neurology (Academiei Americane de Neurologie) recomanda ca familiile pacientilor respectivi sa-i intrebe pe medici daca rudele intrunesc criteriile pentru scaderea temperaturii corporale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Persoanele care sunt resuscitate si intra in coma dupa ce au suferit un stop cardio-respirator necesita ingrijiri medicale si neurologice complexe, iar neurologii ar putea juca un rol cheie in imbunatatirea rezultatelor, recurgand la scaderea temperaturii corporale” a spus presedintele comitetului privind orientarile, dr. Romergryko Geocadin. Aceste orientari recomanda utilizarea mai frecventa a scaderii temperaturii corporale in cazul pacientilor care indeplinesc criteriile, a spus Geocadin, care lucreaza in cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Johns Hopkins din Baltimore.

In cazul unui stop cardio-respirator, inima inceteaza brusc sa mai bata. Ceea ce inseamna ca sangele si oxigenul nu mai ajung la creier. Cu cat trece mai mult timp pana cand inima incepe sa bata din nou, cu atat creste riscul de leziune cerebrala sau deces. Cercetarile sugereaza ca scaderea temperaturii corporale reduce riscul de leziuni cerebrale in cazul pacientilor care sufera un stop cardio-respirator. Corpul este racit extern cu ajutorul unor paturi reci speciale sau intern cu ajutorul unor dispozitive care scad temperatura sangelui in interiorul vaselor, potrivit comunicatului de presa al academiei.

Autorii orientarilor au descoperit „dovezi solide”, conform carora scaderea temperaturii corpului la 34 de grade la 32 de grade Celsius timp de 24 de ore (procedura cunoscuta ca hipotermie terapeutica) creste sansele de recuperare a functiilor cerebrale. „Dovezile mai moderate” sprijina o abordare cunoscuta ca gestionarea tintita a temperaturii, adica mentinerea temperaturii corpului la 36 de grade Celsius timp de 24 de ore, urmata de o crestere a temperaturii corpului pana la 37,5 de grade Celsius timp de opt ore. „Desi au existat dezbateri legate de care dintre cele doua abordari este cea mai buna, orientarile noastre au aratat ca ambele terapii au acelasi rezultat” a precizat Geocadin intr-un comunicat de presa. „Familiile ar trebui sa-i intrebe pe medici daca rudele lor indeplinesc conditiile pentru realizarea procedurii de scadere a temperaturii corpului.”

Recomandarile, bazate pe o revizuire a studiilor desfasurate in ultimii 50 de ani, au fost publicate online pe 10 mai in revista Neurology. Studiile viitoare ar trebui sa incerce sa stabileasca temperaturile optime, ratele de scadere si crestere a temperaturii corpului si ce metoda functioneaza cel mai bine.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0