Cancerul ovarian: cei mai frecvenți factori de risc

Cancerul ovarian este o afecțiune provenită din ovare. Acesta deține un loc important în cadrul cancerelor, reprezentând a cincea cauză de cancer la femei și ocupând locul al doilea între cancerele ginecologice. Cancerul ovarian afectează în special femeile cu vârste de peste 50 ani, dar poate să apară și la cele mai tinere.

Există mai multe tipuri de cancer ovarian, în funcție de partea ovarului care este afectată. Majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu această boală au un cancer ovarian epitelial, în care afecțiunea începe în celulele care acoperă suprafața ovarului. Alte tipuri mai rare de cancer ovarian sunt acele cancere dezvoltate din celulele formatoare de ovule sau din celulele care formează țesutul ovarian interior (stroma). Însă tumorile ovariene benigne și chisturile ovariene sunt mult mai frecvente decât cancerul de ovar, în special la femeile cu vârste sub 30 ani.

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru cancerul ovarian?

Medicii nu își pot explica de ce anumite femei dezvoltă cancer ovarian. Cu toate acestea, se ştie că femeile cu anumiţi factori de risc pot avea un risc mai mare decât altele să dezvolte cancer ovarian. Studiile au descoperit următorii factori de risc pentru cancerul ovarian:

  • antecedentele familiale (o rudă apropiată care a avut cancer ovarian);
  • antecedentele personale legate de cancer (femeile care au avut cancer de sân, de uter, de colon sau rect au un risc mai mare);
  • femeile care nu au fost niciodată însărcinate;
  • terapia hormonală de la menopauză (femeile care iau estrogen fără progesteron mai mult de 10 ani au un risc crescut de a face cancer ovarian);
  • obezitatea (femeile cu un IMC de 30 sau peste au un risc mai mare să dezvolte cancer ovarian.

Cancerul ovarian apare foarte rar la femeile cu vârste sub 40 de ani - aproximativ una din 75 de femei va face cancer ovarian în timpul vieţii. Femeile tinere sunt, deci, rareori afectate de această boală. Riscul creşte începând cu vârsta de 63 de ani, potrivit Societăţii Americane a Cancerului.

Dacă ai copii înainte de vârsta de 26 de ani, acest lucru te-ar putea proteja de la a dezvolta cancer ovarian. De asemenea, dacă ai mai mulţi copii, şi acest factor este în favoarea ta. De asemenea, alăptarea scade riscul de a face cancer ovarian, mai ales dacă durează mai multe luni. 

În plus, orice întrerupere apărută în ovulaţie scade riscul de cancer ovarian, spun specialiştii. Acest lucru înseamnă că femeile care iau anticoncepționale pentru trei sau mai mulți ani la rând au un risc cu 30-50% mai mic de a face cancer ovarian. 

Ce simptome are o femeie cu cancer ovarian?

Cele mai întâlnite simptome în cancerul ovarian sunt: balonarea, durerea pelvină sau abdominală, dificultăţi în timpul mâncatului sau faptul că femeia se simte sătulă rapid, urinări frecvente.

Alte simptome ale cancerului ovarian, care ar putea fi, totodată simptomele altor afecţiuni, includ: stomacul deranjat, durere de spate, durere în timpul actului sexual, constipaţie, modificări ale menstruaţiei, modificări inexplicabile ale mişcărilor intestinului, scădere inexplicabilă în greutate sau creştere inexblicabilă în greutate, oboseală neobişnuită.

Simptomele cancerului de ovar pot fi vagi și, cum spuneam, pot mima alte boli. Cu toate acestea, se descriu o serie de simptome care sugerează cancerul de ovar, în special dacă apar des sau durează mult. Cancerul de ovar poate invada, se poate implanta sau se poate extinde la alte organe

Invazia

O tumoră malignă ovariană poate creşte şi poate invada organele din apropierea ovarelor, cum ar fi trompele uterine şi uterul pacientei.

Implantarea

Celulele canceroase se pot desprinde din tumoarea principală ovariană. Acestea pătrund sau ajung în abdomen, iar acest lucru poate determina formarea unor noi tumori pe suprafaţa organelor şi a ţesuturilor din apropiere. Medicii numesc aceste noi tumori „implanturi” sau „însămânţări”.

Extinderea sau răspândirea

Celulele canceroase se pot extinde sau se pot răspândi prin sistemul limfatic al pacientei până la nodulii limfatici din pelvis, abdomen sau piept. De asemenea, celulele canceroase se pot răspândi prin fluxul sangvin la alte organe, cum ar fi plămânii și ficatul.

Cum se diagnostichează cancerul ovarian?

În prezent, nu există un test eficient pentru cancerul ovarian: dacă medicul suspectează acest cancer, poate recomanda mai multe teste (ecografie, analize de sânge, CA 125 - antigen tumoral) care pot arăta dacă există anomalii care trebuie urmărite cu o biopsie.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Singura modalitate de a confirma un diagnostic de cancer ovarian este efectuarea unei biopsii (prelevarea unei probe de țesut) și examinarea celulelor la microscop. Acest lucru se face în timpul unei intervenții chirurgicale, deci cancerul este diagnosticat și tratat în același timp. Scorul ROMA este un test de diagnostic diferențial pentru femeile cărora li s-a descoperit deja o masă pelvină.

Ce opțiuni de tratament există pentru cancerul ovarian?

Majoritatea cancerelor de ovar se tratează combinat prin intervenție chirurgicală și chimioterapie. Operația poate fi pentru îndepărtarea unui ovar (când cancerul este într-un stadiu incipient și nu s-a extins), pentru îndepărtarea ambelor ovare (când cancerul le-a atacat pe ambele) sau pentru îndepărtarea ovarelor și a uterului (când cancerul este mai extins).

Chimioterapia pentru cancerul ovarian se poate recomanda după o intervenție chirurgicală pentru a distruge orice celule canceroase rămase, dar poate fi indicată și înainte de operație. Medicii mai pot indica terapie țintită pentru celulele canceroase sau terapie hormonală (pentru a bloca efectele hormonului estrogen asupra celulelor canceroase ovariane). În unele cazuri ar putea fi de folos imunoterapia (anumite medicamente sunt utilizate cu ajutorul sistemului imunitar pentru a distruge celulele canceroase).

Există tratament naturist pentru cancerul ovarian?

Unele cercetări au arătat că quercetina inhibă cancerul ovarian prin activitățile sale antiinflamatorii, pro-oxidative, anti-proliferare, inducerea apoptozei și inducerea opririi ciclului celular. În plus, acest compus natural poate intensifica efectele altor medicamente chimio-terapeutice. Totuși, spun oamenii de știință, sunt necesare mai multe investigații pentru a elucida complet mecanismele de acțiune ale quercetinei împotriva cancerului ovarian.

Care este prognosticul pacientei cu cancer ovarian?

Statisticile arată că, după tratament, mai mult de 70 din 100 de femei (mai mult de 70%) vor supraviețui cancerului timp de 1 an sau mai mult de la diagnostic, cam 45 din 100 de femei (45%) vor supraviețui cancerului timp de 5 ani sau mai mult, iar 35 din 100 de femei (35%) vor supraviețui timp de 10 ani sau mai mult de la momentul diagnosticului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Ovarian Cancer
https://www.merckmanuals.com/en-ca/professional/gynecology-and-obstetrics/gynecologic-tumors/ovarian-cancer?query=Ovarian%20Cancer
NCBI - Quercetin: a natural compound for ovarian cancer treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6570913/
Studiul „Quercetin: a natural compound for ovarian cancer treatment”, apărut în J Ovarian Res., 2019; 12: 55, doi: 10.1186/s13048-019-0530-4, autori: Rana Shafabakhsh și Zatollah Asemi


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-ovare}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0