

Retete aromate cu flori de salcam
Folosite in industria medicala, cea a parfumului, dar si in gastronomie, florile de salcam proaspat culese sau uscate sunt folosite de multe gospodine pentru prepararea unor retete aromate sau a unor remedii naturale. Putini stiu ca, fiind bogate in flavonoide, taninuri, rezine, carotenoizi, uleiuri esentiale volatile, minerale si glicozide, e foarte sanatos sa le consumi, sub diverse forme, aducand beneficii in vindecarea unor afectiuni la care nu te asteptai.
Afectiuni care pot fi tratate cu decoct, infuzie, pulbere sau sirop de flori de salcam ori consumul acestora ca atare, proaspete, la fel cum mananci fructe:
- afectiunile gastrice, de la refluxul esofagian pana la gastrite, forme incipiente de ulcer, colon iritabil, constipatie sau diaree
- raceli usoare, insotite de tuse
- simptome ale astmului bronsic
- cicatrici
- migrene
- nevralgii, in special cele dentare
- dureri reumatice
- simptome ale stresului si depresiei
- atacuri de panica
- insomnie
- anxietate
- crampe abdominale sau musculare
Ai auzit probabil mai des de miere din flori de salcam decat de siropuri sau deserturi aromate cu ele, insa acacia, cum mai e numita floarea de salcam, are un parfum fin si discret, care o face potrivita pentru diverse retete. De la traditionala infuzie, care are o multime de beneficii pentru sanatate, pana la prajituri carora e greu sa le rezisti, floarea de salcam poate fi principalul ingredient care da un gust rafinat preparatelor in care e adaugata. Iti prezentam cateva astfel de retete, foarte simplu de preparat.
Sirop de flori de salcam
Ingrediente:
- flori de salcam, in jur de doua kilograme
- doua kilograme de zahar (sa un kilogram si jumatate de zahar pentru fiecare kilogram de flori, daca preferi un gust mai dulce)
- patru litri de apa
- o lamaie feliata
- zahar vanilat
Mod de preparare:
Se tin in apa rece, apoi se spala sub jet de apa rece florile de salcam, pentru a indeparta praful, frunzele uscate sau insectele. Florile se desprind de cozi si se fierb in apa clocotita timp de 20 de minute, dupa care se lasa sa se raceasca si sa macereze peste noapte, acoperind vasul in care au fiert. Apoi, lichidul se strecoara printr-o sita fina, dupa care se amesteca si cu zaharul si vanilia. Se adauga si feliile de lamaie. Se fierbe impreuna cu zaharul pana cand se leaga siropul, ca la dulceata. Se pune apoi la pastrare in sticle sau borcane, tinute la cald, invelite in paturi, pana cand se racesc complet (aproximativ doua zile).
Dupa gust, se poate folosi si un amestec de flori de salcam cu flori de soc.
Intra AICI sa vezi si retete cu flori de soc!
Se consuma diluat in apa sau se foloseste pentru a aroma limonada. Siropul de salcam poate fi consumat si ca atare, cu lingurita, la fel ca mierea, in cazul in care te confrunti cu diverse probleme legate de digestie sau ai dureri de gat. Are un efect calmant, datorat aromei, astfel ca te ajuta sa dormi mai bine si sa treci mai usor peste momentele stresante. Acelasi sirop e un bun adjuvant in vidnecarea unor afectiuni ale cailor respiratorii sau ale sistemului nervos.
Dulceata de flori de salcam
Ingrediente:
- 500 de grame de flori de salcam
- un kilogram de zahar
- o lamaie stoarsa (sau doua, trei daca sunt mici)
- un litru de apa
Mod de preparare:
Se fierb apa si zaharul pana cand formeaz un sirop. Florile separate de ciorchine si de partea verde, bine spalate in apa rece, se oparesc apoi in apa clocotita. Se scurg bine, apoi se pun in siropul de apa si zahar impreuna cu zeama de lamaie si se fierb pana cand se leaga dulceata. Culoarea ei va fi inchisa. O transferi un borcane curate si o poti pastra si peste iarna. Se poate servi simpla sau ca topping pentru diverse deserturi.
Intra AICI sa vezi cum poti prepara gemuri fara zahar!
Flori de salcam in aluat
Ingrediente:
- 20-25 flori de salcam proaspete, in ciorchine
- 2 oua
- 5 lingurite cu miere (ideal tot de salcam)
- 2 linguri de ulei sau unt topit
- 250 grame faina
- un pahar de lapte
- coaja de lamaie
- un pliculet de zahar vanilat
- putina sare
Mod de preparare:
Spala bine florile in apa rece pentru a indeparta praful, impuritatile sau eventualele insecte, apoi le asezi pe un prosop curat sa se zvante de apa. Amesteca ouale cu zaharul si sarea pana cand se formeaza o pasta densa. Adauga si restul ingredientelor, amestecand bine. Aluatul obtinut va fi ca cel pentru clatite.
Trece florile prin aluat si prajeste-le apoi in baie de ulei incins, ca pe gogosile obisnuite. Dupa ce se scurg de ulei, le poti servi ca atare, pudrate cu zahar sau cu putina miere.
Gogosi sau clatite cu flori de salcam
Ingrediente:
- 20, 25 flori de salcam
- 3 oua
- o cana de iaurt sau lapte batut
- o jumatate de cana de zahar
- praf de copt sau bicarbonat, un pliculet sau o lingurita
- faina, aproximativ o jumatate de kilogram
- un varf de cutit de sare
Mod de preparare:
Florile de salcam se spala in apa rece, apoi se lasa la scurs. Ouale se bat spuma cu zaharul si sarea, apoi se incorporeaza iaurtul si faina. Praful de copt se stinge cu lamaie sau otet si se adauga si el, sau se incorporeaza in prealabil in faina. Aluatul va fi putin mai gros decat cel de clatite. Ca si la reteta de mai sus, florile de salcam se trec prin acest aluat sau se stropesc cu aluat cu o lingura, apoi se prajesc in ulei incins. Daca s-au scuturat sau le aveai deja scututrate, le poti amesteca in aluat si turnati gogosile cu lingura in vasul in care le prajiti. Cand capata o culoare aurie, se pun pe un servet de hartie sa se scurga de ulei. Se servesc de preferinta fierbinti, pudrate cu zahar sau simple.
Daca le prajesti intregi, vor avea aspect de gogosi. Daca folosesti florile scuturate, vor avea un aspect plat, ca de clatite sau chiftele.
Daca nu vrei sa mananci prajit, poti incerca sa le asezi intr-o tava, pe o foaie de copt si sa le coci la foc mediu sau iute. Ar trebui sa fie usor rumenite in cateva minute.
Sursa foto: Shutterstock