Remedii pentru înțepăturile de insecte

Vara este anotimpul în care petrecem cel mai mult timp afară, în aer liber, iar asta înseamnă că suntem mai expuși decât oricând înțepăturilor și mușcăturilor de insecte, începând de la țânțari și până la albine sau păianjeni.

 

Mușcăturile și înțepăturile de insecte se vindecă, din fericire, de la sine și nu necesită o îngrijire specială. Totuși, în multe cazuri, simptomele care apar ca o consecință a unei înțepături de insecte pot deveni destul de neplăcute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pruritul, umflarea și chiar durerea care pot apărea în zona mușcăturii/ înțepăturii îți pot da bătăi de cap, mai ales pe timpul nopții, atunci când te pot trezi din somn. Poți folosi, însă, o serie de remedii care reduc durerea și inflamația și calmează senzația de mâncărime, făcând vindecarea mușcăturii de insectă mai ușor de suportat.

Cu ce remedii naturale tratezi înțepăturile de insecte

Comprese cu gheață - cel mai la îndemână remediu pentru simptomele neplăcute pe care le pot da înțepăturile de insecte este banala compresă cu gheață. Aplică compresa cu gheață din oră în oră, în primele 6 ore din momentul înțepăturii și simptomele neplăcute vor întârzia să apară. Asigură-te că nu aplici gheață direct pe piele, ci o înfășori în prealabil într-un material sau într-o compresă sterilă. Compresa nu trebuie ținută pe piele mai mult de 15 minute.

Miere - mierea are proprietăți antibacteriale, ceea ce înseamnă că va preveni infectarea înțepăturii de insectă. Ai grijă, însă, ca după ce aplici mierea să nu ieși afară din casă, întrucât aceasta atrage insectele precum un magnet.

Aloe vera - remediul bun la toate, aloe vera este eficientă și în această situație. Proprietățile sale antiinflamatoare vor calma mâncărimea. Aplică gel de aloe vera rece, de la frigider, pentru a îi spori eficacitatea.

Ulei de arbore de ceai - proprietățile antiseptice ale uleiului de arbore de ceai fac din acesta ingredientul perfect pentru prevenirea infectării. Totodată, senzația de  răcorire pe care acesta o oferă pielii calmează nevoia de a te scărpina. Dacă nu ai la îndemână ulei de arbore de ceai, poți folosi și un dezinfectant de mâini, care acționează în mod similar.

Busuioc - proprietățile antiinflamatoare ale busuiocului ajută la calmarea mâncărimii și stimulează dezumflarea ciupiturii. Freacă o frunză de busuioc ruptă pe jumătate de pielea înțepată de insectă și vei observa imediat efectul.

 

 

Pastă de aspirină - pentru înțepăturile de insectă poți folosi o aspirină pisată amestecată cu un strop de apă. Aplică pasta obținută direct pe înțepătura de insectă și las-o să se usuce. Disconfortul creat de înțepătură va dispărea imediat. Acidul acetilsalicilic are proprietăți antiinflamatoare și de aceea funcționează asupra înțepăturii.

 
 

Pastă de dinți - atunci când nu ai niciun remediu la îndemână, poți folosi pastă de dinți pentru calmarea iritațiilor cauzate de înțepăturile de insecte. Majoritatea pastelor de dinți conțin extract de mentă, iar mentolul oferă o senzație de răcorire pielii. Astfel, pruritul va fi calmat de aplicarea pastei de dinți direct pe înțepătura de insectă.

Oțet - aciditatea oțetului ajută, de asemenea, la calmarea mâncărimilor cauzate de înțepăturile de insecte. Aplică oțetul sub formă de compresă, cu ajutorul unei fașe ori a unei dischete demachiante îmbibate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Când să soliciți îngrijire medicală

Dacă mușcătura pare că se infectează (apare roșeața cu sau fără puroi și febra), solicită rapid un consult medical. Dacă nu știi ce te-a mușcat sau înțepat, este important să urmărești zona îndeaproape pentru a te asigura că nu se infectează. Sună-ți medicul dacă există o rană deschisă, care poate sugera o mușcătură otrăvitoare de păianjen. 

Persoanele care au istoric de reacții severe la înțepăturile de insecte ar trebui să meargă la secția de urgență după o mușcătură sau o înțepătură, dacă prezintă simptome. Dacă începi să resimți simptome care nu au legătură doar cu locul mușcăturii, solicită imediat ajutor medical, pentru că ar putea fi vorba de un șoc anafilactic

Cei care nu au istoric de reacții severe ar trebui să se prezinte imediat la secția de urgență sau să sune la 112 dacă au oricare dintre următoarele simptome:

 

  • Respirație șuierătoare
  • Respirație scurtată
  • Durere în piept 
  • Senzație de strângere a gâtului sau dificultate la vorbire și la inghitire
  • Leșin sau stare de slăbiciune
  • Infecție (dacă rana pare să fie infectată și nu te poți adresa medicului, solicită îngrijire la cel mai apropiat spital).

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Emedicinehealth - Insect Bites
https://www.emedicinehealth.com/insect_bites/article_em.htm#facts_on_insect_bites

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0