Obiceiuri nesanatoase pentru ochii tai

Specialiștii sunt de părere că, în proporție de 80%, problemele de sănătate la nivelul ochilor pot fi prevenite sau tratate și că doar 20% sunt iremediabile. Există o serie de obiceiuri aparent banale care sunt dăunătoare pentru sănătatea ochilor tăi și de care ar trebui să te ferești. 

Iată obiceiurile cele mai dăunătoare pentru sănătatea ochilor tai!

Porți lentilele de contact pentru o perioadă îndelungată

Lentilele de contact pot deveni inamicul ochilor tăi dacă nu sunt aplicate și întrebuințate așa cum trebuie. Una dintre greșelile majore atunci când vine vorba despre lentilele de contact constă în purtarea lor pentru o perioadă prea lungă. Lentilele de contact sunt amplasate deasupra corneei, ceea ce înseamnă că accesul oxigenului este oprit, lucru care poate fi dăunător dacă lentilele sunt purtate încontinuu, fără pauză.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un alt lucru pe care ar trebui să-l știi este că nu trebuie să adormi cu lentilele de contact puse. Lentilele de contact sunt foarte ușor de folosit, dar asta nu înseamnă că le poți purta în permanență. Și asta pentru că, purtate fără pauză, lentilele de contact pot să crească riscul de infecție, care poate provoca cicatrici permanente ale corneei și chiar pierderea vederii. Bacteriile și alte microorganisme sunt prinse între lentila de contact și suprafața corneei, așa că purtarea lor îndelungată sau peste termenul lor de valabilitate pot crește riscul de a dezvolta o infecție.

Dacă vrei să porți lentilele pentru o perioadă de mai multe zile, trebuie neapărat să achiziționezi lentile cu purtare continuă, care au un nivel ridicat de transmisibilitate a oxigenului.

Scrii sau citești cu o lumină slabă

Cititul la o lumină slabă obosește ochii, iar acest lucru este valabil și atunci când vine vorba despre scris. Folosește o lampă care să direcționeze lumina direct pe foaia de pe care citești.

Nu mergi la oftalmolog

Controlul oftalmologic ar trebui să fie făcut o dată pe an pentru a trata problemele din fază incipientă. Astfel, șansele de vindecare sunt mai mari.

Petreci ore în fața unui ecran

Privitul la ecran, indiferent că vorbim despre smartphone, tabletă, laptop, televizor fără pauze contribuie la oboseala ochilor. Potrivit Asociației Americane de Optometrie, utilizarea oricărui dispozitiv digital în mod continuu timp de două ore poate să aibă aceste repercusiuni asupra ochilor. 

Persoanele care se confruntă cu oboseala ochilor acuză simptome precum uscăciunea ochiului și perturbarea tiparelor naturale de somn. Specialiștii spun că ar trebui să clipim o dată la 4 secunde, iar în fața computerului, clipim aproximativ o dată la 8 până la 10 secunde. Această diferență poate că nu ți se pare foarte mare, dar faptul că noi clipim ne ajută să ne menținem ochii lubrifiați. Altfel, riscăm să ne confruntăm cu uscăciunea ochilor și asta duce la oboseala oculară. 

Cum poți evita aceste probleme oculare? Ține cont de regula 20-20-20. Pe parcursul zilei, fă o pauză de la ecran timp de 20 de secunde la fiecare 20 de minute pentru a privi ceva la 20 de metri distanță. Iar seara, stai departe de telefonul mobil și de laptop, mai ales înainte de ora de culcare.  

Nu porți ochelari de soare

Așa cum radiațiile ultraviolete îți pot afecta pielea dacă nu folosești protecție solară, așa îți pot afecta și vederea, în cazul în care nu folosești ochelari de vedere. Mai exact, razele UV pot deteriora țesuturile de la suprafața  ochiului, corneei și cristalinului. Și, în timp, aceste leziuni pot duce la cataractă, și chiar cancer de ochi.

Un alt lucru important de știut este că dacă nu porți ochelari de soare, riști să dezvolți o arsură solară la nivelul ochiului numită fotokeratită, care poate fi extrem de dureroasă. Pentru a preveni toate cele de mai sus, este vital să porți ochelari de soare - și nu doar în timpul verii, ci în fiecare zi a anului, chiar și atunci când este înnorat sau când este zăpadă. 

Ochelarii de soare pot acționa ca o barieră fizică, blocând razele UV. Ca să fii sigur că ochelarii de soare pe care îi ai îți protejează așa cum trebuie ochii, verifică eticheta sau autocolantul de pe lentile ca să te asigurii că ochelarii oferă 100% protecție UV. 

Un alt lucru important este că ar trebui să porți ochelari de soare chiar și dacă porți lentile de contact cu tehnologie de blocare UV. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, lentilele de contact protejează doar partea ochiului pe care o acoperă, lăsând exteriorul ochiului expus la radiațiile ultraviolete dăunătoare. Prin urmare, ochelarii de soare nu sunt opționali, indiferent de anotimp. 

Folosești produse de make-up de calitate inferioară ori expirate

Produsele cosmetice de calitate inferioară sau chiar expirate îți pun sănătatea ochilor în pericol. Folosind asemenea produse te poți pricopsi cu o conjunctivită pe care poți să o eviți.

Înoți fară să porți ochelari de protecție

Atât înotul fără purtatul ochelarilor de protecție, cât și înotul cu ochii deschiși îți poate crea probleme. Substanțele care se regăsesc în apa din piscină, printre care și clorul, atacă ochii și produc probleme precum iritații, vedere încețoșată sau chiar orbire temporară. Fii prevăzător și nu neglija importanța ochelarilor de protecție.

Te freci la ochi

Atunci când ai senzația de mâncărime la nivelul ochilor, primul instinct este acela de a te scărpina. Acest obicei este cât de poate de nesănătos din două motive: degetele sunt purtătoare de germeni care ajung în ochii tăi, iar frecarea intensă a ochilor poate afecta suprafața ochilor.

Există afecțiuni oculare care apar din cauza frecării ochilor. Un exemplu în acest caz este keratoconul, o boală care apare atunci când corneea se subțiază și începe să se umfle în exterior sub formă de con. În urma acestei flecări a ochilor, vederea devine neclară și distorsionată. 

Un studiu publicat recent în Journal of Clinical Medicine a constatat că severitatea bolii de ochi uscat a fost mai mare la pacienții care s-au frecat la ochi1.

Dacă simți că ai ceva în ochi, o geană sau praf, este în regulă să te scarpini ca să scapi de inconvenient. Acest lucru, făcut ocazional, va produce câteva lacrimi,  dar încearcă să nu fii prea agresiv cu ochii. 

Fumezi

Fumatul este, de asemenea, dăunător pentru sănătatea ochilor. Substanțele chimice din fumul de țigară dăunează țesuturilor ochilor și crește riscul apariției problemelor de sănătate oculare. 

Cercetările mai vechi arată că fumatul crește și riscul de a dezvolta degenerescența maculară legată de vârstă. Persoanele care au peste 55 de ani sunt deja expuse riscului pentru această afecțiune, dar o analiză amplă arată că fumătorii prezintă un risc dublu până la patru ori de a se confrunta cu această problemă în comparație cu cei care nu au fumat niciodată.

Iar asta se întâmplă pentru că fumatul reduce eficacitatea antioxidanților și poate epuiza aceste niveluri în maculă, acea zonă foarte mică din centrul retinei care este necesară pentru a vedea lucrurile din fața ta.

Un alt lucru pe care îl face fumul de țigară este că reduce, de asemenea, cantitatea de oxigen care ajunge la vasele de sânge minuscule care alimentează ochiul, iar asta are ca efect deteriorarea vederii.

Nici cei care fumează ocazionat sau care fumează pasiv nu sunt scutiți de această problemă de sănătate. Există totuși și o veste bună. Oamenii de știință spun că eliminarea obiceiului de a fuma nu numai că reduce riscul de  degenerescență maculară legată de vârstă, dar, după 20 de ani, riscul de a dezvolta afecțiune este același ca și pentru nefumători.

Citești în timp ce călătorești cu un vehicul

Fie că mergi cu mașina, cu avionul sau cu trenul, cititul în timp ce te afli într-un  vehicul în mișcare îți solicită foarte tare ochii, ceea ce nu este deloc sănătos pentru ei.

Dormi fără să te demachiezi înainte

Probabil că știi deja că demachierea este un pas important peste care nu trebuie să treci dacă vrei să ai o piele frumoasă și îngrijită. Dar oamenii de știință avertizează că faptul că nu te demachiezi seara și că adormi machiată nu doar că are repercusiuni asupra pielii, ci și asupra ochilor. Iar asta se traduce prin inflamație și afectarea calității lacrimilor. De asemenea, faptul că nu te demachiezi poate să ducă la dezvoltarea și/sau exacerbarea sindromului de ochi uscați, potrivit unei cercetări publicată în 2022 în jurnalul Cureus2

Este în regulă dacă se întâmplă ocazional să adormi fără te demachiezi. Însă este bine să te obișnuiești să nu adormi fără să înlături machiajul. Un alt lucru important de avut în vedere este să nu omiți vreo infecție a ochiului, mai ales sub forma unui nodul dureros care crește de la baza genelor sau sub pleoapă și să mergi la un consult de specialitate pentru tratament. 

Consumi alcool în exces

Oamenii de știință atrag atenția că consumul excesiv de alcool sau abuzul cronic de alcool pot deteriora permanent nervul optic și centrii vizuali.

Mai mult decât atât, o revizuire a studiilor publicate în 2021 în Journal of Ophthalmic & Vision Research a arată că alcoolul, consumat în exces, crește riscul de cataractă, retinopatie diabetică și diferite tipuri de neuropatie optică, printre alte afecțiuni3.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „EYERUBBICS: The Eye Rubbing Cycle Study”, J Clin Med. 2023 Feb, Alexandre Hage et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9964729/
2 Studiul „Prevalence of Dry Eye Disease and Its Association With the Frequent Usage of Eye Cosmetics Among Women”, Cureus. 2022 Jul; Norah A Albdaya, Faris H Binyousef et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9393024/
3 Studiul „Alcohol and the Eye”, J Ophthalmic Vis Res. 2021 Apr-Jun., Saeed Karimi, Amir Arabi, Toktam Shahraki
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8126742/


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0