

Misofonia: de ce pe unele persoane le deranjeaza anumite zgomote?
Misofonia: de ce pe unele persoane le deranjeaza anumite zgomote?
Misofonia: de ce pe unele persoane le deranjeaza anumite zgomote?
Majoritatea persoanelor isi amintesc cand le-a iritat un anumit sunet, spre exemplu atunci cand un coleg de la locul de munca apasa in mod repetat sistemul de inchidere/deschidere al pixului, dar pentru unele persoane astfel de sunete sunt de nesuportat. Un nou studiu sugereaza ca explicatia ar putea sa constea in anormalitatile de la nivelul creierului.
Persoanele care sufera de tulburarea numita misofonie, sunt profund iritate de anumite sunete, precum mestecatul, respiratia sau sunetele produse de apasarea in mod repetat a sistemului de inchidere/deschidere al pixului. Acesti declansatori pot conduce la o puternica reactie de „lupta sau fuga” la persoanele care sufera de aceasta tulburare.
„Sper ca acest lucru vine ca o asigurare pentru persoanele in cauza” a declarat Tim Griffiths, principalul autor al studiului, intr-un comunicat de presa al Universitatii Newcastle. „Si eu m-am numarat printre sceptici, pana i-am vazut pe pacientii din studiul clinic si am inteles cat de asemanatoare sunt trasaturile” a mai adaugat acesta. Griffiths este profesor de neurologie cognitiva la Universitatea Newcastle si University College London (Colegiul Universitar din Londra), Regatul Unit.
Cercetatorii au scanat creierele a 20 de persoane care sufera de misofonie. Pentru comparatie, au scanat si creierele a 22 de persoane sanatoase. Printre cei care sufera de aceasta tulburare, scanarea creierului a indicat prezenta unei anormalitati la nivelul mecanismului de control emotional, care le suprasolicita creierele atunci cand aud anumite sunete. De asemenea, scanarile au aratat ca activitatea cerebrala a persoanelor care sufera de aceasta tulburare este determinata de un tipar diferit de conectivitate la nivelul lobului frontal. In mod normal, aceasta zona suprima reactiile anormale fata de sunete, au explicat autorii studiului.
In plus, cercetatorii au descoperit ca la persoanele care sufera de misofonie, sunetele declansatoare au efecte fizice, precum cresterea frecventei cardiace si transpiratie.
Constatarile ar putea sa conduca, in cele din urma, la dezvoltarea unor tratamente pentru aceasta tulburare, a mai spus Griffiths. De asemenea, e posibil ca studiul sa-i determine pe cercetatori sa caute modificari cerebrale similare si in cazul altor tulburari asociate cu „reactii emotionale anormale” a mai precizat acesta.
Liderul studiului, Sukhbinder Kumar a mai adaugat ca „pentru multe persoane care sufera de misofonie, acestea sunt vesti bune, intrucat pentru prima data, am demonstrat ca exista o diferenta in ceea ce priveste structura si functionarea creierului.” Kumar lucreaza, de asemenea, in cadrul Institutului de Neurostiinta al Universitatii Newcastle si (University College London) Colegiului Universitar din Londra.
Kumar a precizat ca persoanele care sufera de aceasta tulburare au avut simptome foarte asemanatoare. „Cu toate acestea, sindromul nu este recunoscut in nicio schema de diagnosticare clinica actuala. Modificarile cerebrale critice identificate in cadrul studiului ofera si mai multe argumente pentru a convinge comunitatea medicala sceptica ca intr-adevar este vorba despre o tulburare” a declarat acesta intr-un comunicat de presa.
„Sper sa identificam exact impactul sunetelor declansatoare la nivel cerebral, pentru a putea fi folosit pentru tratament, spre exemplu pentru neurofeedback, prin care persoanele pot sa-si autoregleze reactiile in functie de activitatea cerebrala produsa” a spus Kumar.
Sursa foto: Shutterstock