Mai mult sport, mai putine kilograme: reduceti riscul de insuficienta cardiaca

Noile cercetari arata ca exercitiile fizice regulate si o greutate normala pot reduce riscul unui anumit tip de insuficienta cardiaca, dificil de tratat. 

Aceasta boala poarta denumirea de insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie pastrata (ICFEP). Fractia de ejectie reprezinta cantitatea de sange pompata de inima. La majoritatea persoanelor cu insuficienta cardiaca, inima este atat de slabita incat nu pompeaza suficient sange pentru a raspunde nevoilor corpului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In caz de ICFEP, miocardul devine rigid, fiindu-i afectata capacitatea de a se umple cu sange. Ceea ce conduce la acumularea de lichid in plamani si corp, dupa cum au explicat cercetatorii intr-un nou comunicat de presa al American College of Cardiology.

„Am constatat ca exista o legatura intre activitatea fizica, Indicele de Masa Corporala (IMC) si riscul de insuficienta cardiaca” a precizat autorul studiului dr. Jarett Berry. IMC masoara grasimea corporala in functie de inaltime si greutate. „Nu a fost ceva neasteptat” a spus Berry, „cu toate acestea, impactul factorilor legati de stilul de viata asupra tipurilor de insuficienta cardiaca a fost destul de diferit.” Berry este profesor asociat in cadrul departamentului de medicina interna si stiinte clinice si directorul departamentului de reabilitare cardiaca al University of Texas Southwestern Medical Center (Centrului Medical de Sud-Vest al Universitatii din Texas) din Dallas.

ICFEP reprezinta aproape 50% din cazurile de insuficienta cardiaca. Autorii studiului sustin ca deseori, tratamentul nu functioneaza, ceea ce mareste importanta strategiilor de prevenire.

Pentru intocmirea raportului, Berry si colegii sai au analizat informatiile din trei studii anterioare la care au participat peste 51.000 de persoane. Cercetatorii au exclus persoanele care sufereau de o boala cardiaca la inceputul studiilor. Acestia au strans informatii despre cat de mult sport fac participantii si despre greutatea acestora. In plus, au examinat si istoricul medical al participantilor pentru a afla daca, de-a lungul studiului, au fost internati in spital pentru insuficienta cardiaca.

Autorii studiului au constatat ca factorii de risc obisnuiti pentru insuficienta cardiaca, precum tensiunea arteriala ridicata, diabetul, fumatul si obezitatea, apareau mult mai putin in randul persoanelor mai active. Constatarile arata ca persoanele care fac mai mult sport sunt in general barbati albi, cu un nivel ridicat de educatie si financiar. Potrivit raportului, persoanele cu exces de greutate erau mai tinere, mai putin active si mai predispuse la factorii de risc pentru insuficienta cardiaca.

Per total, cercetatorii au identificat aproximativ 3.200 de cazuri de insuficienta cardiaca. Aproape 40% au fost ICFEP. Circa 29% au fost cazuri de insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie scazuta (ICFES), asociata cu slabirea miocardului, care nu mai pompeaza sangele in mod corespunzator. Putin sub 32% din cazuri au fost neclasificate. 

 

 

Studiul nu demonstreaza o relatie de tip cauza-efect, dar nivelul scazut de activitate fizica a fost asociat cu reducerea cu 6% a riscului de insuficienta cardiaca fata de lipsa de activitate fizica. Persoanele care au urmat exercitiile fizice recomandate au inregistrat un risc de insuficienta cardiaca cu 11% mai mic.

In cazul persoanelor care au facut mai multe exercitii fizice decat cele recomandate, riscul de ICFEP a scazut cu 19%. In plus, potrivit studiului, incidenta de ICFEP a fost mult mai mare in cazul persoanelor supraponderale. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Conform primului autor al studiului, dr. Ambarish Pandey, „aceste date sugereaza importanta modificarii stilului de viata pentru prevenirea ICFEP in randul populatiei.” Pandey este bursier la departamentul de cardiologie al University of Texas Southwestern Medical Center. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0