Laringospasmul: cauze, simptome, tratament

Laringospasmul este denumirea spasmului subit ce apare la nivelul corzilor vocale. Adesea, laringospasmul apare ca simptom al unei alte afecțiuni. În unele cazuri, laringospasmul apare în urma unor episoade de anxietate acută sau după o perioadă de stres intens. De asemenea, spasmul subit al corzilor vocale poate fi provocat de afecțiuni precum astm, reflux gastroesofagian sau de anumite disfuncții ale corzilor vocale. Uneori, însă, poate avea drept cauza probleme neurologice , cum ar fi boala Parkinson, scleroza amiotrofica bilaterala asa cum poate apărea din motive necunoscute. 

Laringospasmul paroxistic este o boală laringiană rară, care apare în general secundar bolii de reflux gastroesofagian (BRGE), iar terapia antireflux este frecvent eficientă pentru tratamentul acesteia. Un medic pneumolog  in cadrul unei consultatii de pneumologie  ar trebui să stăpânească și să identifice simptomele și să diferențieze această afecțiune de stridorul isteric, laringospasmul dupa reflux și de o criza de astm. Dacă este necesar, trebuie ca pacinentul sa fie trimis, în timp util la ORL, gastroenterologie și alți specialiști pentru examinare standardizată și tratament regulat.

Laringospasmurile sunt rare și durează, de obicei, mai puțin de un minut, iar respirația și vorbirea nu sunt împiedicate în tot acest timp. De asemenea, laringospasmurile nu sunt neapărat un indicator al unei afecțiuni grave și nu pun în pericol sănătatea. Cu toate acestea, senzația este neplăcută și poate apărea pe neașteptate. 

Dacă manifești episoade recurente de laringospasm, este recomandat să mergi la medic pentru a depista ce anume le cauzează. 

Ce poate cauza un episod de laringospasm?

Dacă ai episoade repetate de laringospasm, este posibil să fie simptomul unei alte probleme de sănătate. Printre cauzele posibile se numără:

1. O reacție gastrointestinală

Laringospasmurile sunt adesea declanșate de o reacție gastrointestinală. Adesea, acestea pot fi un semn de reflux gastroesofagian, care este o afecțiune cronică. Refluxul gastroesofagian este caracterizat prin refularea acidului gastric sau a mâncării nedigerate în sens invers pe tractul digestiv, către esofag. Dacă acidul gastric sau mâncarea refulată atinge laringele, unde sunt situate corzile vocale, se poate ca acestea să declanșeze un spasm.   

2. Disfuncții ale corzilor vocale sau astm

Disfuncțiile corzilor vocale apar atunci când corzile vocale se comportă anormal la momentul inspirării sau al expirării aerului. Această tulburare este asemănătoare cu astmul, iar ambele afecțiuni pot declanșa laringospasmuri. 

Astmul este o reacție a sistemului imunitar declanșată de un factor poluant din aer sau de efortul fizic intens, care duce la hiperventilație. Deși disfuncțiile corzilor vocale și astmul necesită forme de tratament diferite, prezintă multe simptome în comun, printre care și laringospasmurile. 

3. Stresul sau anxietatea emoțională

O altă cauză frecventă a laringospasmului este stresul sau anxietatea emoțională. În aceste cazuri, laringospasmul poate fi reacția fizică a organismului la o emoție intensă pe care o resimți, la un anumit moment. Dacă manifești laringospasmuri în urma episoadelor de anxietate sau a stresului intens, este recomandat să apelezi la un terapeut, care te poate ajuta să rezolvi cauza din spatele simptomelor. 

4.  Anestezia totală

Laringospasmurile se pot produce în timpul unei intervenții chirurgicale ce presupune anestezie generală. Acest fenomen se întâmplă deoarece anestezia poate irita corzile vocale. Laringospasmul apărut în urma anesteziei se manifestă mai frecvent la copii, decât la adulți. De asemenea, acestea apar cel mai des la persoanele care sunt operate la nivelul laringelui sau al faringelui. De asemenea, persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică prezintă un risc mai radicat de laringospasm în timpul intervenției chirurgicale. 

5. Laringospasmul în somn

Potrivit unui studiu1 din 1997, anumite persoane pot avea laringospasmuri în timpul somnului. Acestea nu au legătură cu laringospasmurile din timpul anesteziei. Laringospasmul ce apare în timpul somnului poate duce la trezirea repetată din somn, mai ales dintr-un somn profund. Experiența poate produce panică pe moment, deoarece, odată trezită, persoana se simte dezorientată și întâmpină probleme de respirație. 

Cu toate acestea, laringospasmurile din timpul somnului sunt asemănătoare cu cele din zi, în sensul în care durează doar câteva secunde. Laringospasmurile repetate pe durata somnului sunt adesea provocate de refluxul gastroesofagian sau de disfuncții ale corzilor vocale. Acest fenomen nu este grav, dar e recomandat să îi comunici medicului curant dacă ai laringospasmuri în timpul somnului. 

Care sunt simptomele laringospasmului?

Pe durata unui episod de laringospasm, corzile vocale sunt blocate și nu poți controla contractile care se produc la nivelul traheei. De asemenea, e posibil să simți că nu poți respira, dar această senzație e depășită în câteva secunde. După cum spuneam, laringospasmul nu durează, de obicei, foarte mult, dar e posibil să ai câteva episoade repetate într-un timp foarte scurt. Dacă poți respira normal pe parcursul unui episod de laryngospasm, e posibil să auzi un sunet șuierat atunci când aerul intră în plămâni. 

Cum se poate trata laringospasmul?

Episoadele de laringospasm pot apărea în mod neașteptat, iar acest lucru poate duce la intensificarea simptomelor sau, cel puțin, să pară mai grave de persoana care manifestă acest episod. Dacă ai laringospasmuri recurente, ce sunt cauzate de astm, stres sau reflux gastroesofagian, o soluție este să practici exerciții de respirație, pentru a te păstra calmă, pe durata episodului. Este important să rămâi calmă în timpul unui laringospasm, pentru că astfel se poate reduce durata episodului. 

Dacă resimți o senzație de tensiune la nivelul corzilor vocale, încearcă să nu te panichezi. De asemenea, nu încerca să tragi mult aer în piept, pentru că poți agrava senzația de lipsă de aer. În schimb, ia câteva guri mici de apă pentru a elimina ce a iritat corzile vocale.  Inghitirea ajuta la relaxarea usculaturii laringelui.

Dacă refluxul gastroesofagian este responsabil pentru laringospasm, există forme de tratament pentru reducerea refluxului care, de asemenea, vor preveni apariția episoadelor de laringospasm. Printre acestea se numără anumite schimbări în regimul alimentar, evitarea mancarii condimentate si prea grasa, dar si tratamente medicamentoase pentru reflux gastroesofagian și aciditate gastrică (în principiu, medicamentele antiacide) sau intervenția chirurgicală. 

Ce poți face dacă cineva de lângă tine are laringospasm?

Dacă remarci faptul că cineva de lângă tine are un episod de laringospasm, este important să te asiguri că acea persoană nu se sufocă. Spune-i să rămână calmă și fii atentă la reacțiile acesteia. Dacă laringospasmul nu a fost declanșat de o bucată de mâncare blocată în gât, sau dacă persoana respectivă nu are un episod de astm, continuă să îi vorbești până când își revine. Dacă simptomele se agravează în aproximativ 60 de secunde, sau dacă persoana în cauză manifestă și alte simptome, precum paloarea feței, e posibil să nu fie vorba de un laringospasm, ci de ceva mai grav, caz în care va trebui să suni la 112, pentru o ambulanță. 

Cum se poate preveni un episod de laringospasm?

Episoadele de laringospasm sunt dificil de prevenit pentru că, de cele mai multe ori, nu se știe ce anume le cauzează. Dacă laringospasmul are legătură cu digestia sau cu refluxul gastroesofagian, este important de rezolvat problema digestivă mai întâi, pentru a putea preveni episoade viitoare de laringospasm. 

 

Daca te confrunti cu laringospasm, nu mai amana si programeaza-te chiar acum la un medic specialist pentru a identifica si trata problema. Poti opta pentru o consultatie la un medic ORL sau pneumolog, daca pare ca spasmul este legat de o problema respiratorie, sau la medicul gastroenterolog, daca spasmul laringian este mai degraba legat de refluxul gastric.

Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Sleep-related laryngospasm, publicat în septembrie 1997, în National Library of Medicine, autori: R Thurnheer, S Henz, A Knoblauch
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9311507/ 

2. Paroxysmal Laryngospasm: A Rare Condition That Respiratory Physicians Must Distinguish from Other Diseases with a Chief Complaint of Dyspnea,2020, Yu Bai, Xi-Rui Jing , Yun Xia , Xiao-Nan Tao

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0