La ce servicii medicale gratuite ai dreptul daca nu esti asigurat?

Dacă nu ești asigurat și nu plătești lunar contribuția la Casă Națională de Asigurări de Sănătate, poți beneficia de serviciile incluse în pachetul de bază de îngrijire. Iată care sunt aceste servicii medicale gratuite de care poți beneficia și ce servicii trebuie plătite.

Chiar dacă nu ești asigurat, există pachete minimale de servicii medicale gratuite de care poți beneficia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Servicii medicale gratuite pentru persoanele neasigurate

Servicii medicale pentru situațiile de urgență 

Serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, atât în asistență medicală primară cât și în asistență medicală ambulatorie de specialitate fac parte din pachetul de bază. Dacă ai o urgență medicală sau chirurgicală, te poți prezența la medicul de familie sau la spital, unde ți se vor face anamneză și examenul clinic și eventual ți se va recomanda un tratament.

Supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic

Dacă ești suspect de o boală cu potențial endemoepidemic poți beneficia, după caz, de examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare și tratament. Bolnavii neasiguraţi care suferă de boli infecțioase care nu necesită izolare vor primi îngrijiri în regim de spitalizare de zi. În acest caz pot fi ținute sub control eventualele epidemii, cum ar fi de exemplu cele de gripă.

Consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei

Este foarte important să știm că, în România, femeile însărcinate și cele care abia au născut au acces gratuit la medic, chiar și la cei specialist, iar investigațiile de urmărire a evoluției sarcinii sunt gratuite:

  • luarea în evidență în primul trimestru;
  • supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a;
  • supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
  • urmărirea lehuzei la externarea din maternitate - la domiciliu;
  • urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naștere;
  • consiliere alăptat;
  • testare și consiliere pentru HIV, testare pentru hepatită B și C.

Femeile însărcinate au dreptul la investigaţii paraclinice, precum determinarea grupei sangvine şi a RH-ului și ecografii obstetricale care evidenţiază eventualele anomalii în trimestrele I şi II. În spitalizare de zi, gravidele au dreptul la amniocenteză în trimestrul II, asistenţă în caz de avort fals, avort spontan fără complicaţii, edem gestațional, hiperemeză gravidică uşoară, infecţii ale vezicii urinare, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală și la evaluarea pentru infecţii cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, infecţia CMV, hepatită B şi C).

Consultațiile de planificare familială

În cabinetul de medicină de familie sau ginecologie se poate beneficia de consiliere privind planificarea familială și metode de contracepție, iar în unele cazuri se poate beneficia de prezervative oferite gratuit.

Transport sanitar

Daca nu este posibilă deplasarea pacientului sau dacă acesta se află în stare critică, există posibilitatea de transport sanitar.

Examinare pentru constatarea decesului cu sau fără eliberare de acte medicale

Eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepția situațiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale, în condițiile stabilite prin norme face parte din acele servicii medicale gratuite.

Servicii medicale pentru medicină dentară

Se tratează urgențele, care implică extracții dentare sau intervenții chirurgicale, însă sunt și servicii acoperite cu o frecvență anuală, cum este reparația protezei.

Ce servicii medicale trebuie să plătești dacă nu ești asigurat?

Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.

În cazul unei internări de urgență medico-chirurgicală, spitalul acordă serviciile medicale având obligația să evalueze situația medicală a pacientului și să îl externeze dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică. La solicitarea pacientului se poate continuă internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicești de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgență.

Ce sunt programele naționale de sănătate?

Programele naționale reprezintă totalitatea activităților si serviciilor stabilite prin lege în scopul prevenirii și tratării unor boli cu consecințe grave asupra sănătății generale a populației și, în unele cazuri, cu risc epidemiologic crescut. Activitățile de prevenire și tratare sunt finanțate din Bugetul statului și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Programele naționale de sănătate sunt atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate.

Exemple de programe de sănătate din România sunt programul național de vaccinare, programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare, programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei și programul național de sănătate a femeii și copilului.

Cum devii asigurat?

În România, asigurarea în sistemul de sănătate se face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Persoanele care au un loc de muncă și primesc venituri din salarii sunt asigurate automat prin contribuțiile plătite de angajator și angajat către sistemul de sănătate.

Persoanele fără venituri sau care nu sunt asigurate prin intermediul locului de muncă, pot fi asigurate prin sistemul de asigurări de sănătate publică, prin plata unei contribuții individuale. De asemenea, există posibilitatea de a fi asigurat prin intermediul unui membru al familiei care este deja asigurat în sistemul de sănătate. Pentru a obține informații detaliate cu privire la procesul de asigurare, contactează Casa de Asigurări de Sănătate locală.

Ce este cardul de sănătate?

Cardul Național de Sănătate este un document emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România, care îi permite titularului să beneficieze de servicii medicale gratuite sau la prețuri reduse în sistemul de sănătate public. Acest card conține informații despre titularul său, cum ar fi numele, data nașterii, numărul de identificare personală (CNP), precum și informații despre asigurarea de sănătate, cum ar fi data expirării și numărul de înregistrare în sistemul național de asigurări de sănătate. Asiguratul trebuie să-l prezinte la fiecare vizită medicală sau la cumpărarea de medicamente prescrise de medic.

Ce este cardul european de sănătate?

Cardul european de sănătate este un document emis de autoritățile naționale din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Spațiului Economic European (SEE) și Elveția. Acest card permite titularului să beneficieze de îngrijiri medicale în caz de boală sau accident în timpul șederii temporare într-un alt stat membru al UE, SEE sau Elveția.

Cardul european de sănătate nu este un substitut pentru asigurarea de călătorie sau de sănătate, dar e un document suplimentar care oferă asigurarea că titularul are acces la servicii medicale necesare în timpul unei călătorii temporare în străinătate.

Acest card conține informații despre titularul său, cum ar fi numele, data nașterii și numărul de identificare personală (CNP), precum și informații despre sistemul de sănătate din țara de origine. Acesta poate fi obținut gratuit prin intermediul sistemului național de sănătate din țara de origine, iar valabilitatea sa este de cel puțin doi ani.

De ce sunt importante controalele medicale regulate?

Controalele medicale regulate sunt importante pentru menținerea sănătății și prevenirea apariției bolilor. Acestea oferă oportunitatea de a identifica problemele medicale într-un stadiu incipient, când tratamentul și gestionarea sunt mai eficiente și mai puțin costisitoare decât în cazul în care boala este descoperită într-un stadiu avansat.

Iată câteva dintre beneficiile controalelor medicale regulate:

Detectarea timpurie a bolilor

Anumite boli, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă, pot fi tratate cu succes dacă sunt identificate într-un stadiu incipient. Controalele medicale regulate ajută la identificarea acestor probleme de sănătate într-un stadiu precoce, ceea ce crește șansele de vindecare.

Dacă, de exemplu, la analizele anuale, se constată că ai colesterolul și trigliceridele mărite, medicul îți poate oferi indicații despre cum să reduci nivelurile prin modificări ale stilului de viață: alimentație cu mai multe legume, fructe, proteine slabe și cereale integrale și cu mai puțin zahăr combinat cu grăsimi animale și pâine albă; activitate fizică regulată; evitarea fumatului.

Prevenirea apariției bolilor

Unele afecțiuni medicale pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață și prin măsuri preventive. Controalele medicale regulate oferă oportunitatea medicului de a discuta cu pacientul despre obiceiurile sale de viață și de a sugera schimbări care să ajute la prevenirea apariției unor boli. Cancerul de colon, de exemplu, are printre factorii de risc lipsa de mișcare și o alimentație prea bogată în carne roșie și mezeluri și prea săracă în legume și fructe. Dacă ai în familie cazuri de cancer la colon, medicul îți va pune în vedere că scăderea riscului personal se face prin atenția la alimentație și la mișcare. 

Monitorizarea sănătății

Controalele medicale regulate oferă oportunitatea medicului de a monitoriza sănătatea pacientului pe termen lung și de a depista probleme care pot să apară în timp. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unor complicații mai grave.

Îmbunătățirea calității vieții

Prin menținerea sănătății și prin prevenirea apariției bolilor, controalele medicale regulate pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la menținerea pacientului într-o stare cât mai bună de sănătate.

 

Poți afla mai multe informații aici sau contactând Asociația SOS Drepturile Pacienților la [email protected].

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Drepturile Pacienților - Află-ți drepturile!
https://www.drepturilepacientilor.info/ro/drepturile-pacientilor
CASMB - Servicii de care beneficiez
https://www.casmb.ro/asigurati_servicii.php
Better Health Cahnnel - Regular health checks 
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/servicesandsupport/regular-health-checks


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0