La ce servicii medicale gratuite ai dreptul daca nu esti asigurat?

Daca nu esti asigurat platind lunar contributia la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, poti beneficia de serviciile incluse in pachetul de baza de ingrijire.

Servicii gratuite de care poti beneficia

Servicii medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala, atat in asistenta medicala primara cat si in asistenta medicala ambulatorie de specialitate: asadar, daca ai o urgenta medicala sau chirurgicala, te poti prezenta la medicul de familie sau la spital unde ti se vor face anamneza si examenul clinic si eventual ti se va recomanda un tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Supraveghere si depistare de boli cu potential endemoepidemic: daca esti suspect de o boala cu potential endemoepidemic poti beneficia, dupa caz, de examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare si tratament. Bolnavii neasiguraţi care sufera de boli infectioase ce nu necesita izolare vor primi ingrijiri in regim de spitalizare de zi. In acest caz pot fi tinute sub control eventualele epidemii, cum ar fi de exemplu cele de gripa.

Consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lehuziei. Este foarte important sa stim ca in Romania, femeile insarcinate si care abia au nascut au acces gratuit la medic, choar si la cei specialist, iar investigatiile de urmarire a evolutiei sarcinii sunt gratuite:

  1. luarea in evidenta in primul trimestru;
  2. supravegherea, lunar, din luna a 3-a pana in luna a 7-a;
  3. supravegherea, de doua ori pe luna, din luna a 7-a pana in luna a 9-a inclusiv;
  4. urmarirea lehuzei la externarea din maternitate - la domiciliu;
  5. urmarirea lehuzei la 4 saptamani de la nastere;
  6. consiliere alaptat
  7. testare si consiliere pentru HIV, testare pentru hepatita B si C

Consultatiile de planificare familiala: in cabinet de medicina de familie sau ginecologie veti putea beneficia de consiliere privind planificare familiala si metode de contraceptive, iar in unele cazuri puteti beneficia de preservative oferite gratuit.

Examinare pentru constatarea decesului cu sau fara eliberare de acte medicale: eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu exceptia situatiilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala, conform prevederilor legale, in conditiile stabilite prin norme.

Transport sanitar neasistat, daca nu este posibila deplasarea pacientului sau daca acesta se afla in stare critica.

Servicii medicale pentru medicina dentara: se trateaza urgentele, care implica extractii dentare sau interventii chirurgicale, insa sunt si servicii acoperite cu o frecventa anuala, cum este reparatia protezei.

Ce trebuie sa platesti

Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.

In cazul unei internari de urgenta medico-chirurgicala, spitalul acorda serviciile medicale avand obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa il externeze daca serviciile medicale de urgenta nu se mai justifica. La solicitarea pacientului se poate continua internarea in regim de spitalizare continua cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicesti de catre pacient pentru perioada in care serviciile acordate nu mai reprezinta urgenta.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti afla mai multe informatii aici sau contactand Asociatia SOS Drepturile Pacientilor la [email protected].

Sura foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0