Intoleranta la histamina: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Intoleranta la histamina are loc cand apare o acumulare sau un exces de histamina in corp.

Histamina este o amina (un derivat) cu actiune dilatatoare asupra vaselor sangvine, avand un rol important in aparitia proceselor alergice. Medicamentele, afectiunile medicale, mediul inconjurator, deficientele / carentele nutritionale si dieta incompleta pot duce la o intoleranta la histamina, care afecteaza atat adultii, cat si copiii.

O afectiune rara

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intoleranta la histamina este destul de rara, afectand un procent estimat de 1% din populatie. Pacientii, de cele mai multe ori, confunda intoleranta la histamina cu alte boli, cum ar fi alergiile alimentare si afectiunile gastrointestinale.

Ce este intoleranta la histamina

Intoleranta la histamina rezulta dintr-un dezechilibru intre histamina acumulata si capacitatea organismului de a degrada si descompune histamina. 
Ce este aceasta? Histamina este o amina produsa de organismele vii, care se gaseste in cantitati diverse in multe alimente. La persoanele sanatoase, histamina din alimente poate fi rapid indepartata sau eliminata de enzime speciale, pe cand persoanele cu o activitate scazuta a acestor enzime prezinta un risc mare de toxicitate in ceea ce priveste histamina.

Expertii spun ca intoleranta la histamina nu este o sensibilitate la histamina, ci mai degraba un indicator al faptului ca pacientul a dezvoltat o cantitate prea mare de histamina.

Aceasta este o substanta chimica responsabila de mai multe functii majore, cum ar fi faptul ca:

- histamina comunica mesajele creierului nostru
- declanseaza eliberarea de acizi gastrici in stomac, pentru a ajuta digestia
- histamina este eliberata dupa o reactie alergica sau dupa o leziune/rana, ca parte a raspunsului nostru imun.

Simptome intoleranta la histamina

Histamina este asociata cu raspunsurile alergice si simptomele alergice comune. Multe dintre acestea sunt similare cu cele ce apar de pe urma unei intolerante la histamina. Desi semnele si simptomele pot varia, unele dintre cele mai intalnite reactii asociate cu intoleranta la histamina pot fi: 

•    dureri de cap cronice ori migrene
•    bufeuri, in special in zona capului si a pieptului
•    lacrimarea ochilor, ochi inrositi
•    mancarimi nazale, secretii nazale (rinoree)
•    congestia nazala sau problemele la nivelul sinusurilor
•    stranut
•    dificultati in respiratie
•    probleme digestive
•    ciclu menstrual neregulat
•    oboseala
•    urticarie (eruptii pe piele, zone cu basicute rosii, care provoaca mancarimi)
•    mancarimi foarte pronuntate ale pielii
•    anxietate inexplicabila
•    greata
•    varsaturi
•    constipatie cronica
•    gaze intestinale sau balonare
•    diaree
•    ameteala
•    oboseala inexplicabila
•    eczema (zone cu piele foarte uscata, solzoasa)
•    durere menstruala severa.

Exista si situatii cand, din cauza intolerantei severe la histamina, pacientul poate avea simptome precum cele de mai jos: 

- crampe abdominale
- umflarea tesuturilor
- tensiune arteriala mare
- ritm cardiac neregulat
- anxietate
- dificultati in reglarea temperaturii corpului
- ameteala.

Cauze intoleranta la histamina

In mod natural, corpul nostru produce histamina impreuna cu o enzima numita DAO (abreviere de la diamine oxidase). DAO este enzima responsabila pentru descompunerea histaminei pe care ne-o luam din alimentatie.

Daca o persoana dezvolta o deficienta (o lipsa) in ce priveste enzima DAO, ea nu mai poate sa descompuna histamina, asa ca ar putea sa dezvolte o intoleranta.

Iata din ce cauze pot fi afectate nivelurile enzimei DAO in corp:

- medicamentele care blocheaza functiile DAO sau impiedica productia acestei enzime; exemple de medicamente care pot afecta enzima DAO: medicamentele pentru caile respiratorii; medicamentele pentru inima, antibioticele, antidepresivele, antipsihoticele, diureticele, relaxante musculare, medicamentele pentru durere, medicamentele pentru tractul gastrointestinal, medicamentele pentru malarie, cele pentru greata si pentru sindromul de reflux gastroesofagian, medicamentele pentru tuberculoza, etc.
- tulburari gastrointestinale, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale ori sindromul de intestin permeabil;
- alimentele bogate in histamina, care determina enzimele DAO sa functioneze in mod gresit;
- alimentele care blocheaza enzimele DAO sau care declanseaza eliberarea de histamina.
- deficientele de vitamina B6, vitamina C, cupru si zinc.

Un alt factor care contribuie la dezvoltarea intolerantei la histamina este dezvoltarea sau inmultirea excesiva a bacteriilor. Aceste bacterii se dezvolta cand alimentele nu sunt digerate in mod corespunzator, cauzand o supra-productie de histamina. Nivelurile normale ale enzimelor DAO nu pot descompune cantitatile prea mari de histamina din corp, iar in acest mod are loc o reactie.

Tratament: nivelurile de histamina pot fi tinute sub control cu ajutorul dietei

Alimente pe care pacientul cu intoleranta la histamina trebuie sa le evite

O dieta sanatoasa contine cantitati moderate de histamina. De aceea, exista anumite alimente (bogate in histamina), pe care pacientul trebuie sa le evite, deoarece acestea pot declansa reactii inflamatorii si alte simptome neplacute in organism. Iata cateva alimente cu un continut mare de histamina (de evitat): alcoolul si alte bauturi fermentate; alimentele fermentate si produsele lactate (exemple: iaurtul si varza murata); fructele uscate; avocado; vanata; spanac; carnea procesata si carnea afumata; fructele de mare (crustaceele); branza maturata.

Iata si alte alimente care pot declansa eliberarea de histamina in corp: alcoolul, bananele, rosiile, germenii de grau, fasolea boabe, papaya, ciocolata, fructele citrice, nucile (in special nuca romaneasca, alune caju si arahide), colorantii alimentari si alti aditivi alimentari.

Tine cont si de alimentele care blocheaza productia enzimelor DAO, precum alcoolul, ceaiul negru, ceaiul mate, ceaiul verde, bauturile energizante.

Alimentele permise pacientilor cu intoleranta la histamina

Daca suferi de intoleranta la histamina, faptul ca incluzi acest gen de alimente (cu un continut redus din aceasta substanta) te poate ajuta sa reduci intensitatea simptomelor. Nu exista o dieta "fara histamina", de aceea e bine sa ceri opinia unui medic nutritionist inainte de a elimina alimentele din dieta.

Iata cateva alimente cu un continut scazut de histamina: carnea proaspata si pestele proaspat prins; fructele care nu sunt citrice; ouale; cerealele fara gluten (quinoa, orezul); inlocuitorii produselor lactate (laptele de cocos, laptele de migdale); legumele proaspete (cu exceptia rosiilor, avocado, spanacului si vinetelor); uleiurile pentru gatit, precum uleiul de masline.

Diagnostic intoleranta la histamina

Inainte de a pune un diagnostic, medicul va elimina alte posibile cauze sau alergii care pot cauza simptome similare. Medicii iti pot sugera sa incerci o dieta prin eliminarea anumitor grupe de alimente, pe o perioada de 14 pana la 30 de zile.

Medicul poate recomanda, de asemenea, sa ti se recolteze sange, pentru a face anumite analize, iar astfel sa poata vedea daca ai o deficienta a enzimelor DAO. Un alt mod prin care se poate diagnostica intoleranta la histamina este printr-un test-prick (test cutanat, printr-o usoara intepare a pielii). Studiile au aratat ca acest tip de test prin intepare este eficient in proportie de 79%, scotand la iveala intoleranta la histamina a pacientilor suspectati.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Histamine and histamine intolerance.", publicat in 2007 in The American Journal of Clinical Nutrition, autori Maintz L, Novak N.
  • Studiul "Histamine 50-Skin-Prick Test: A Tool to Diagnose Histamine Intolerance", publicat in 2011 in ISRN Allergy, autori Lukas Kofler, Hanno Ulmer, Heinz Kofler.


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0