Hidrocelul si varicocelul: simptome, cauze, tratament

Barbatii si bebelusii de sex masculin pot suferi de anumite afectiuni in zona organelor reproducatoare. Tocmai de aceea, este esential sa recunoastem simptomele si sa mergem imediat la doctor, pentru a evita complicatiile.

Ce este hidrocelul?

Un hidrocel este un tip de umflatura aparuta in scrot, care apare atunci cand se aduna lichid in invelisul care captuseste testiculul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hidrocelul este frecvent la nou-nascuti si, de obicei, dispare fara tratament pana la varsta de 1 an. Baietii mai mari si barbatii adulti pot dezvolta un hidrocel din cauza inflamatiei sau a unei lovituri/traumatism in scrot.

Un hidrocel nu este, de obicei, dureros sau periculos si poate sa nu necesite niciun tratament. Dar daca observi ca tu (sau partenerul tau) are o umflatura la nivelul scrotului, mergeti la doctor pentru a elimina alte cauze.

Hidrocelul - Cauze

La bebelusi

Un hidrocel se poate dezvolta inainte de nastere. In mod normal, testiculele coboara din cavitatea abdominala a bebelusului (care inca se dezvolta in pantecele mamei), in scrot. Un sac acompaniaza fiecare testicul, permitand lichidului sa captuseasca sau sa inveleasca testiculele.

De obicei, lichidul ramane si dupa ce sacul se inchide (o forma de hidrocel noncomunicant). Lichidul respectiv este, de obicei, absorbit treptat in primul an de viata al bebelusului. Dar ocazional, sacul ramane deschis (numit hidrocel comunicant). Sacul poate sa isi modifice dimensiunile sau daca sacul scrotal este comprimat, lichidul poate sa curga inapoi in abdomen. Hidrocelul comunicant este asociat adesea cu hernia inghinala.

La barbati

Un hidrocel se poate dezvolta drept rezultat al unui traumatism sau a inflamatiei in interiorul scrotului. Inflamatia poate fi cauzata de o infectie in testicul sau in tubul mic, spiralat, din spatele fiecarui testicul (epididimita).

Hidrocelul - Simptome

De obicei, singurul indicator sau semn care arata un hidrocel este o umflatura nedureroasa aparuta in unul sau in ambele testicule.

Barbatii adulti cu hidrocel ar putea sa simta un disconfort ce vine din senzatia de greutate a scrotului umflat. Durerea, in general, creste in intensitate o data cu dimensiunile inflamatiei. Uneori, zona umflata poate fi mai mica dimineata si se poate extinde, se poate mari vizibil mai tarziu, pe parcursul zilei.

Hidrocelul - Tratament

La bebelusii baieti, un hidrocel dispare uneori de la sine. Dar in cazul barbatilor de orice varsta, este important ca un medic sa evalueze hidrocelul, deoarece acesta poate fi asociat cu o afectiune testiculara. Un hidrocel care nu dispare de la sine este posibil sa fie indepartat pe cale chirurgicala.

Operatia de indepartare a hidrocelului (numita hidrocelectomie, adica o excizie chirurgicala a unui hidrocel) poate fi facuta sub anestezie generala sau sub anestezie locala. O incizie este facuta in scrot sau in partea inferioara a abdomenului pentru a indeparta hidrocelul.

O alta optiune pentru tratamentul hidrocelului este ca lichidul din el sa fie extras cu un ac lung. Eliminarea lichidului (numita si aspiratie) se face cu un ac introdus in sac, pentru a scurge astfel lichidul acumulat.

Ce este varicocelul?

Scrotul este un sac acoperit de piele in care se afla ambele testicule. Acest sac contine, de asemenea, arterele si venele care transporta sangele catre glandele reproducatoare. O anormalitate venoasa in interiorul scrotului poate sa rezulte intr-un varicocel. Un varicocel reprezinta o largire sau marire a venelor din interiorul scrotului. Aceste vene se numesc vene testiculare.

Un varicocel apare doar in scrot si este foarte similar cu venele varicoase care pot sa apara in picior. Un varicocel poate sa aiba drept rezultat o productie scazuta de sperma si o calitate scazuta a spermatozoizilor, lucru care, in unele cazuri, poate duce la infertilitate. De asemenea, varicocelul poate sa micsoreze testiculele.

Varicocelul - Cauze

Un cordon spermatic tine fiecare testicul. Aceste cordoane contin, de asemenea, venele, arterele si nervii care sustin aceste glande. In venele sanatoase din interiorul scrotului, valvele (supapele) cu sens unic transporta sangele de la testicule catre scrot, iar apoi il trimit inapoi catre inima.

Uneori, sangele nu circula prin vene asa cum ar trebui in mod normal si incepe sa se acumuleze in vena, provocand largirea si cresterea in dimensiuni a acesteia. Un varicocel se dezvolta treptat, foarte incet, in timp. Nu exista factori de risc stabiliti pentru dezvoltarea unui varicocel, iar cauza exacta este neclara, scrie healthline.com.

Varicocelul - Simptome

Este posibil ca barbatul sa nu prezinte simptome asociate cu un varicocel. Cu toate acestea, pacientul poate sa se confrunte cu:

•    un nodul in unul dintre testicule;
•    umflarea la nivelul scrotului;
•    vene vizibil marite sau vene rasucite in scrot, care sunt adesea descrise ca si cum ar fi o "punga de viermi";
•    o durere surda, recurenta, in scrot.

Varicocelul - Tratament

Nu este intotdeauna necesar ca pacientul sa trateze varicocelul. Cu toate acestea, barbatul trebuie sa ia in considerare tratamentul daca varicocelul:

•    ii provoaca durere
•    provoaca atrofie testiculara
•    provoaca infertilitate.

Cu cat pacientul incepe tratamentul mai devreme, cu atat mai bune sunt sansele sale de a-si imbunatati productia de sperma, mai ales daca pacientul se gandeste la tehnici de reproducere asistata. Daca simptomele se agraveaza, tratamentul aditional (cum ar fi varicocelectomia si embolizarea varicocelului) ar putea fi necesar.

•    Varicocelectomia - este o operatie care se face in spital; un medic urolog va patrunde in abdomenul pacientului sau in pelvis si va "lega" sau prinde venele anormale; sangele poate apoi sa circule in jurul venelor anormale, pana la venele normale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Embolizarea varicocelului - este o procedura mai putin invaziva; un mic cateter este introdus intr-o vena din vintre sau o vena din gat; este introdus un mic dispozitiv numit "coil" prin cateter si in varicocel; acest "coil" blocheaza sangele si acesta nu mai ajunge la venele anormale.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0