Fenofibratul dovedește reducerea infecției cu SARS-CoV-2 în studiile de laborator

O echipă de cercetători condusă de Universitatea din Birmingham și Universitatea Keele din Marea Britanie a constatat că un medicament oral autorizat, fenofibratul, și forma sa activă, acidul fenofibric, pot reduce substanțial infecția cu SARS-CoV-2 în celulele umane într-un experiment de laborator.

Apariția noilor tulpini ale SARS-CoV-2 mai contagioase decât varianta inițială a dus la o expansiune rapidă a ratelor de infecție și a deceselor în mai multe țări din întreaga lume, în special în SUA și Europa, care se confruntă cu noi valuri ale pandemiei de COVID-19. Deși programele de vaccinare aflate în curs de desfășurare au potențialul de a mai reduce ratele de infecție și răspândirea virusului pe termen lung, există încă o nevoie urgentă de a extinde arsenalul de medicamente pentru a trata pacienții infectați cu coronavirus.

TESTARE PCR COVID-19

Tratamentele orale, simplu de administrat, sunt imperios necesare, spun oamenii de știință, mai ales în condițiile în care este puțin probabil ca proporții semnificative ale populațiilor din diverse țări să fie vaccinate până în 2022. În plus, deși s-a demonstrat că vaccinarea reduce într-adevăr ratele de infecție și scade riscul de forme grave de COVID-19, forța și durata răspunsului terapeutic încă nu sunt complet cunoscute.

Așadar, este în continuare nevoie de terapii medicamentoase pentru ca medicii să poată gestiona mai bine situația pacienților cu COVID-19 care dezvoltă simptome moderate, grave sau foarte grave, care necesită spitalizare. Acestea fiind spuse, o echipă mixtă de cercetare a constatat într-un studiu¹ de laborator că fenofibratul poate avea potențialul de a reduce severitatea simptomelor de COVID-19 și, de asemenea, de a scădea răspândirea coronavirusului.

Aprobat în diferite țări, fenofibratul este utilizat pentru tratamentul unor afecțiuni precum mărirea valorilor colesterolului și a altor substanțe grase din sânge. Potrivit autorilor studiului, acest medicament a scăzut infecția cu SARS-CoV-2 cu până la 70%, utilizându-se doza sa clinică standard.

Fenofibratul a dovedit eficiență împotriva variantelor Alpha și Beta. Se continuă cercetările și pentru tulpina Delta

SARS-CoV-2 infectează gazda printr-o interacțiune între proteina Spike de pe suprafața virusului și proteina receptorului enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ECA2) pe celulele gazdă. În studiu, cercetătorii au analizat un grup de medicamente care au licență în prezent, inclusiv fenofibratul, pentru a detecta posibile tratamente care să întrerupă interacțiunile dintre această ECA2 și proteina Spike a coronavirusului.

După ce au identificat fenofibratul drept candidat, cercetătorii au testat apoi eficacitatea medicamentului în reducerea infecției în celule, în laborator, folosind tulpinile originale ale virusului SARS-CoV-2 izolate în 2020. Au descoperit astfel că fenofibratul reduce infecția cu până la 70%.

Cum spuneam, fenofibratul a fost selectat și evaluat pentru eficacitatea în reducerea infecției în celulele din laborator cu utilizarea tulpinilor originale SARS-CoV-2 izolate anul trecut. Însă, descoperiri suplimentare nepublicate încă au arătat că medicamentul a funcționat și împotriva variantelor SARS-CoV-2 nou apărute, cum ar fi tulpinile Alpha și Beta. Se fac cercetări suplimentare pentru a analiza eficacitatea medicamentului împotriva variantei Delta. Echipa de cercetare solicită și demararea unor studii clinice pentru testarea medicamentului la pacienții spitalizați cu COVID-19.

Fenofibratul este nu doar un medicament oral foarte ieftin și disponibil la nivel mondial, ci are și un istoric extins de utilizare clinică și un profil bun de siguranță. Prin urmare, mai spun savanții, datele obținute din acest studiu au implicații globale, în special în țările cu venituri mici și medii și pentru acele persoane pentru care vaccinurile nu sunt recomandate, cum ar fi copiii mici, pacienții cu tulburări hiperimune și cei care utilizează imunosupresoare.

Despre fenofibrat

În prezent, fenofibratul este recomandat de medici acelor pacienți care trebuie să își scadă cantitățile de substanțe grase precum colesterolul total și trigliceridele din sânge și să își crească în același timp colesterolul bun (HDL). Administrarea medicamentului se recomandă a fi însoțită de o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, de exerciții fizice și uneori de alte medicamente.

Acumularea de colesterol și grăsimi de-a lungul pereților arterelor (așa-numita ateroscleroză) scade fluxul sangvin și, în consecință, aportul de oxigen către inimă, creier și alte părți ale corpului. Această situație crește riscul de boli de inimă, angină pectorală (durere în piept), accident vascular cerebral și atacuri de cord.

Fenofibratul este administrat oral, în general o dată pe zi, sub formă de capsulă cu eliberare întârziată (cu acțiune lungă). Unele produse medicamentoase care au fenofibratul drept substanță activă  trebuie luate la masă, alte mărci se pot lua cu sau fără alimente - important este să se respecte indicațiile medicului curant.

Comprimatele trebuie înghițite întregi, nu se mestecă și nu se zdrobesc. Fenofibratul contribuie la scăderea cantității de substanțe grase din sânge numai atât timp cât pacientul continuă să îl ia. Administrarea medicamentului nu trebuie întreruptă decât la sfatul medicului sau cu acordul acestuia.  

Și alte medicamente se află în teste pentru utilizarea împotriva SARS-CoV-2

•    Molnupiravir, un medicament antiviral, se află în prezent în studii de fază 3 pentru tratamentul pacienților cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19, după ce s-a dovedit în fazele anterioare că procentul pacienților spitalizați și/sau decedați a fost mai mic în grupurile combinate tratate cu Molnupiravir comparativ cu cel din grupul placebo.
•    Candidatul clinic antiviral oral PF-07321332, un inhibitor al proteazei SARS-CoV-2-3CL dezvoltat de Pfizer, a demonstrat o activitate antivirală in vitro puternică împotriva noului coronavirus precum și activitate împotriva altor coronavirusuri. Medicamentul urmează să intre în studii clinice în a doua jumătate a anului 2021; nu va înlocui vaccinul, însă ar putea trata mai ușor persoanele care se infectează cu noul coronavirus.
•    Medicamentul experimental TEMPOL poate fi un tratament antiviral promițător pentru COVID-19, după cum sugerează un studiu al culturilor de celule realizat de către cercetătorii de la Institutule Naționale de Sănătate din SUA (NIH). Medicamentul poate limita infecția cu SARS-CoV-2 prin afectarea activității unei enzime virale numite ARN replicază.
•    După ce s-a constatat că remdesivirul, hidroxiclorochina, lopinavirul și interferonul au avut un efect redus la pacienții spitalizați cu COVID-19, Solidarity, un studiu global condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), va testa trei medicamente la pacienții spitalizați cu această boală: medicamentul pentru cancer imatinib, un anticorp numit infliximab, care este utilizat pentru tratarea bolilor autoimune și artesunatul, un medicament utilizat în tratamentul malariei.


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontiers in Pharmacology - The Hyperlipidaemic Drug Fenofibrate Significantly Reduces Infection by SARS-CoV-2 in Cell Culture Models
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.660490/full
1. Studiul „The Hyperlipidaemic Drug Fenofibrate Significantly Reduces Infection by SARS-CoV-2 in Cell Culture Models”, apărut în Frontiers in Pharmacology, 2021; 12 DOI: 10.3389/fphar.2021.660490, autori: Scott P. Davies, Courtney J. Mycroft-West et al.
MedlinePlus - Fenofibrate 
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a601052.html
WHO - WHO’s Solidarity clinical trial enters a new phase with three new candidate drugs 

https://www.who.int/news/item/11-08-2021-who-s-solidarity-clinical-trial-enters-a-new-phase-with-three-new-candidate-drugs


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0